Productiviteit

Je digitale leven opruimen | Mijn lessen, ontdekkingen en tips

Toen ik onlangs op Instagram ronddwaalde, swipede ik langs een hele reeks posts die mij niet raakten of interesseerden. ‘Waarom volg ik deze mensen nog?’, schoot het door mij heen. De afgelopen tijd had ik bij zoveel accounts makkelijk op ‘volgen’ geklikt, terwijl ik nu geen plezier uit hun berichten haalde. Niets persoonlijks, maar ik besloot daarom wel dat het tijd werd om mijn digitale leven op te ruimen.

We worden online al overvallen door een continue stroom aan berichten, likes en comments. Daarom is het juist zo fijn om er af en toe met een bezem doorheen te gaan en ervoor te zorgen dat je er weer plezier uit haalt. En tijdens mijn opruimronde leerde ik ook een hoop dingen.

Net zo belangrijk als fysieke dingen opruimen

Als iemand met een angststoornis ben ik erg gevoelig voor negativiteit en de overweldigende stroom van informatie die sociale media en de online wereld soms met zich mee brengen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben gek op sociale media. Ik vind heerlijk om mee te kijken met andermans leven op Instagram, inspiratie voor in huis of in de klerenkast te vinden op Pinterest of vlogs te kijken op YouTube. Maar soms merk ik dat het te veel is en dat ik rustiger en helderder ben als ik even offline ben geweest. Ik zoek inspiratie, afleiding en interactie op sociale media en soms ben ik die even kwijt.

Net als een fysieke opruimronde mij kan helpen om mijn hoofd op te ruimen, helpt een digitale ronde daar ook bij. Het heeft geen zin om dingen ruimte in te laten nemen als dat het enige is wat ze doen: ruimte innemen, in plaats van inspiratie bieden.

Het kostte mij veel meer tijd dan ik had verwacht

Online is altijd snel, maar het opruimen ervan was allesbehalve snel. Ik begon met het opruimen van de harde schijf van mijn laptop. Oei, oei wat stonden daar nog veel oude documenten op. Of lege documenten die ik had opgeslagen zonder inhoud. Of bestanden die nooit in mapjes waren geplaatst. Ik heb flink wat verwijderd, in nieuwe mapjes gezet of samengevoegd.

De eerste paar minuten raakte ik ontzettend afgeleid door nostalgie. Zo kwam ik oude schoolopdrachten tegen die ik niet gauw wilde verwijderen. En dat terwijl het geen belangrijke/bijzondere opdrachten waren en ik er nooit meer naar kijk. Uiteindelijk heb ik een selectie gemaakt van dingen waarover ik twijfelde en die in een eigen mapje gezet. Eens kijken of ik daar binnenkort nog wat mee doe of dat het echt weg kan!

Nog lastiger waren Facebook, Instagram, Bloglovin’ en nog een hoop meer van die sites. Ik twijfelde bij veel pagina’s of ik ze wel of niet wilde volgen. Of ik was minutenlang bezig met uitvogelen of een blog nog wel echt actief is. Zo heb ik veel inactieve blogs (die al jaren niet meer gebruikt worden) uit mijn lijst gehaald. Bij Instagram heb ik vooral gekeken naar of ik een klik voelde met het account. ‘Waarom volg ik deze persoon?’ was een terugkerende vraag. Soms wist ik niet eens meer waarom ik begonnen ben met het account volgen!

Mijn digitale leven is groter dan ik dacht

Als je mij vraagt wat ik zoal online doe dan reageer ik vaak met ‘Instagram kijken, YouTube bezoeken, door Facebook scrollen, mails lezen en nieuws bekijken’. Maar toen ik begon met mijn digitale opruimronde kwam ik er al snel achter dat mijn digitale wereldje veel meer omvatte dan dat. Blogs, oude websites met vergeten accounts, accounts zoals Google en ga zo maar door. Ik moet ook eerlijk toegeven dat deze digitale opruimronde verre van compleet was! Om over mijn telefoon en tablet nog maar niet te spreken…

Het is goed om stil te staan bij wat je online zoekt

Soms slaan we dingen online zomaar op of volgen we iemand omdat zij ons volgen. Door alles op te ruimen stond ik ook meer stil bij de vraag wat ik zoek op sociale media en online. Wat voor een content wil ik zien op Pinterest? En waar word ik blij van op mijn Instagram feed? Heel fijn om goed bij stil te staan. En natuurlijk veranderen je redenen met de tijd en daarom is het juist zo goed om zo’n digitale opruimronde vaker te doen.

Wat kun je online allemaal ordenen en opruimen?

 • Je mailbox: kijk eens kritisch naar alle mailtjes die je bewaart of digitale nieuwsbrieven die je ontvangt.
 • De computer: haal de bezem door je documenten, PDF, map met downloads, foto’s die je ook in digitale programma’s zoals Google Foto’s hebt staan en ga zo maar door
 • Sociale media: welke accounts volg je op Facebook/Instagram en meer?
 • Telefoon: ik ontdekte dat ik veel apps op mijn telefoon had staan die ik maar een keer nodig had. Bijvoorbeeld apps die je voor een vakantiepark of een attractie moet downloaden en daarna nooit meer nodig hebt. Weg ermee!
 • Accounts: kijk waar je allemaal accounts hebt aangemaakt en of je die nog wel gebruikt. Gelijk een goede kans om eens te checken hoe veilig je wachtwoorden zijn.

Mijn snelle tips:

 • Laat je niet (te lang) afleiden door nostalgie. Je komt veel dingen tegen waarvan je misschien vergeten was dat je ze had. Maar zo schiet die opruimsessie nooit op natuurlijk ?
 • Als je echt twijfelt, kun je een mapje aanmaken voor die bestanden. Kijk eens of je er het komende halfjaar nog naar kijkt. Zo niet, dan kan het alsnog weg. (Deze tip werkt bij mijn klerenkast ook altijd!)
 • Neem een pauze van sociale media/het nieuws/websites en kijk na die pauze eens hoe je erover denkt.
 • Voeg bestanden of accounts samen. Zo merkte ik dat ik veel verschillende sites/accounts had voor het ordenen van projecten en lijstjes. En ik heb geprobeerd dit zoveel mogelijk te beperken tot een of twee accounts.
 • Wacht niet te lang met je volgende opruimsessie!

Ben jij weleens aan de slag gegaan met je digitale leven opruimen? Wat waren jouw ervaringen?

PS. Volg je mij al op Instagram?

2 Reacties

 1. Interessant om te lezen hoe jij het hebt aangepakt! Ik moet dit echt hoognodig doen – vooral de harde schijf van mijn laptop – maar ik zie er enorm tegenop omdat het echt een megaklus gaat zijn.
  Audrey onlangs geplaatst…Persoonlijke updateMy Profile

 2. Ik doe dat af en toe eens. Ik heb vorige week denk ik mijn laptop eens opgeruimd. Ik begin altijd met mapjes maar na een tijdje staat alles gewoon los op het bureaublad :p
  Waar ik wel eens goed werk van wil maken is me uitschrijven van nieuwsbrieven.
  Irene onlangs geplaatst…10 dingen die niemand vraagtMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.