Persoonlijk

Een jaar een grote mensen baan: hoe bevalt dat nou?

Iets meer dan een jaar geleden haalde ik mijn master en liet ik het studentenleven officieel achter me door te starten met mijn eerste grote mensen baan. Of nou ja, ik liet het universiteitsleven niet helemaal achter mij aangezien ik werk als communicatiemedewerker bij een universiteit. Een leuke, uitdagende baan waar ik nu inmiddels al een jaar werk. En hoe bevalt dat nu: een jaar werken en student-af zijn?

Eerste baan in corona-tijd

Ik begon met mijn eerste baan in een heel gekke tijd. Toen ik vorig jaar juli startte mochten wij net een dag per week naar kantoor. Dat was heel fijn want zo kon ik een beetje landen. De eerste thuiswerkdagen waren alsnog heel gek. Veel collega’s leerde ik van achter een scherm kennen en ontdekte ik pas een jaar later dat ze ook een lichaam hadden onder dat hoofd (gelukkig maar 😉).

Vlak nadat ik startte, begon de extra strenge lockdown en zaten we fulltime thuis. Gek genoeg vond ik dat minder lastig dan ik had verwacht. Mijn werk ligt niet naast de deur dus het scheelde mijn hoop reistijd. Met een eigen kantoor kon ik ook echt een beetje werk-modus creëren.

Maar er waren ook een hoop uitdagingen. Collega’s bij wie je niet blijft hangen, gewoonweg omdat ze je nog nooit hebben gezien. Een grote complexe organisatie, zoals de universiteit, leren kennen gaat lastig vanachter een scherm. En werk-privé balans en om leren gaan met werkdruk als starter zijn ook uitdagingen. Gelukkig werd ik daarbij goed geholpen vanuit mijn werk!

Onzekerheid en wennen

 Geen dag is hetzelfde op mijn werk. Allerlei projecten lopen door elkaar en er zijn genoeg ad-hoc taken die erbij komen. Terwijl ik van de universiteit als student goed wist wat ik kon verwachten, werd ik als starter wel een beetje overvallen door het werkende leven. Ik werd weer geconfronteerd met mijn eigen onzekerheid. Zo twijfelde ik veel over mijn beslissingen of advies dat ik gaf aan anderen. Nog trek ik soms de kwaliteit van mijn werk of mijn kunde in twijfel en dat terwijl het nergens voor nodig is! Het werkende leven is iets nieuws en ik moest er erg aan wennen. Als ik nu terugkijk naar een jaar geleden dan zie ik hoe enorm ik al gegroeid ben. Ik heb zoveel geleerd, zowel aan praktische vaardigheden als gewoonweg ervaring als persoon. Soms zie je die groei niet als je in het moment zelf zit, maar als je even stilstaat dan besef je pas hoe trots je mag zijn op jezelf.

Je team is ontzettend belangrijk

Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd met deze baan is hoe belangrijk je team is. Ik heb het geluk dat ik een hoop leuke collega’s heb. Zeker in corona-tijd bleek dat juist extra belangrijk. Ook al zagen we elkaar alleen maar via Teams, juist dan is het belangrijk dat je er samen een fijne tijd van maakt en de situatie neemt zoals ie komt. Samen met een andere collega organiseerde ik bijvoorbeeld een teams-thuisje (in plaats van teamuitje) met allerlei opdrachten. Een van de opdrachten was om een collega een kaartje te sturen met een goede lockdown-tip of een lekker recept. En daar werd met veel enthousiasme op gereageerd!

Maar vrije tijd is ook belangrijk

En dit is nog steeds een van mijn grote leerpunten: je vrije tijd mag je nemen en claimen. Ik werk vier dagen in de week en heb gelukkig genoeg vakantiedagen. Alleen nam ik die vakantiedagen nauwelijks en werk(te) ik vaak nog even op mijn vrije dag. Ik wil mijn collega’s niet opzadelen met mijn werk en ben gauw bang dat mensen denken dat ik niets doe. Hier speelt opnieuw de corona-situatie een rol. Door het thuiswerken heb je minder zicht op wat je collega’s doen en zij andersom niet op wat jij doet. Dat versterkte bij mij (en ik denk bij meer mensen) het gevoel dat je maar meer moest gaan werken, want straks denken mensen dat je thuis niet werkt. Onzin natuurlijk! Een collega wees mij er laatst op dat ik mijn vrije dagen niet gratis moet werken en die tijd voor mijzelf mag claimen. Tegelijkertijd wees mijn leidinggevende mij erop dat die vakantiedagen er ook niet voor niets zijn. En met trots kan ik zeggen dat ik laatst een lang weekend vrij heb genomen en binnenkort drie weken in de planning heb staan. En ik leer ook steeds beter dat ‘nee’ ook gewoon een antwoord is. Het is belangrijk anderen je agenda niet te laten bepalen.

Durf dingen te vragen

Dit is mijn nummer één advies voor iedereen die met een nieuwe baan start. Aarzel niet met dingen vragen! Ook al heb je het al een, twee, drie of vijf keer gevraagd: vraag het gerust nog een keer. Je kunt het beter te vaak vragen en je collega’s kunnen iets beter te vaak uitleggen, dan dat je een fout maakt die je met één vraag kon voorkomen. En juist door veel te vragen, land je sneller in je nieuwe baan. Het is ook niet alleen iets voor als je start met je nieuwe werk. Ook als je al een hele tijd er zit, is het belangrijk om dingen te blijven vragen. Je collega’s zijn ervoor om samen voor goed werk te zorgen en het is waardevol als je dingen blijft checken. En soms rolt daar ook een vraag uit zoals ‘maar waarom doen we het eigenlijk zo?’. Wie weet kom je dan wel samen tot een nieuwe oplossing of een leuk idee!

Een paar snelle andere tips:

  • Plan aan het begin veel koffie-momentjes in met mensen binnen én buiten je team. Zeker als je online start! Zo heb ik in de eerste maanden wel 25 kopjes koffie gedaan. Eerst een-op-een met iedereen van mijn afdeling en daarna breed door de organisatie heen. Ik heb koffie gedronken met iemand van de Finance afdeling, met de directeur van de arbo-afdeling en met een gebouwbeheerder. Super waardevolle contacten waardoor ik de organisatie ook beter leerde kennen!
  • Laat je niet uit het veld slaan door kritiek. De eerste keer dat ik een bozige mail kreeg van iemand was ik enorm van slag. Ik nam het heel persoonlijk op, terwijl het helemaal niet zo bedoeld was. In een organisatie werken veel mensen en niet iedereen zal het altijd eens zijn met wat je doet of hoe je het doet. Gelukkig maar, anders werd het een saaie boel!
  • Kijk ook eens mee met de werkdag van je collega’s! Waar zijn zij mee bezig, hoe ziet hun dag eruit en wat zijn hun tips voor jou? Heel leerzaam natuurlijk en zo leer je ook gauw meer soorten functies kennen.
  • Blijf nieuwsgierig en blijf jezelf ontwikkelen!

Wat was jouw eerste baan? En welke les heb je daar geleerd?

1 Reactie

  1. Wat leuk om te lezen dit! Ik ben net twee weken geleden begonnen met mijn eerste volwassen mensen baan en ik kan me er al erg in herkennen in wat je schrijft. Ik was vandaag aan het piekeren over hoe ik al twee keer heb gevraagd of ik nog zomervakantie kan (ben direct begonnen na mijn studie was afgerond) en of ik dat nog een keer kon vragen of dat dat stom was, maar ja dus want vragen stellen is goed en privé is belangrijk!
    Anouk onlangs geplaatst…3 x Must Read Feministische boeken over SeksMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.