Zelfliefde & positiviteit

Alleen zijn | Waarom ik het niet erg vind om tijd alleen door te brengen

Deze week is mijn vriend een weekje weg met scouting. En hoewel ik blij ben als hij weer veilig en wel thuis is (zo lief ben ik dan weer wel 😉) vind ik het niet erg om het huis voor mijzelf te hebben. Ik ben een introvert persoon en haal energie uit tijd die ik alleen doorbreng. Natuurlijk breng ik graag tijd door met dierbaren, maar ik vind het ook fijn en belangrijk om even op mijzelf te zijn. Dit was niet altijd zo, vroeger had ik meer moeite mee en vond ik alleen dingen ondernemen eng. Een belangrijke les voor mij was dat er een verschil zit tussen alleen zijn en eenzaam zijn. En zodra ik de verschillen tussen mij eenzaam voelen en alleen zijn leerde herkennen, begon ik ook meer te genieten van alleen zijn. Ik vertel jullie graag meer over wat ik hier zo fijn aan vind!

Eenzaam versus alleen

Alleen zijn heeft soms zo’n negatieve klank en nog steeds krijg ik verbaasde reacties als ik toegeef het niet erg te vinden om alleen te zijn. Zelf heb ik er ook lang mee geworsteld. Zoals ik aangaf, is voor mij het verschil tussen alleen en eenzaam belangrijk.  

Eenzaam zijn is een gevoel, een mentale staat die aan je kan knagen en ontzettend naar is of kan zijn. Alleen zijn is een fysieke staat. Je bent alleen (zonder anderen om je heen) of je bent het niet. Ze gaan soms wel samen. Je kunt alleen zijn en je eenzaam voelen of je eenzaam voelen en niet alleen zijn. En ik denk dat we allemaal wel eens met beide gevoelens hebben geworsteld.

Maar waar eenzaam zijn ongelukkig kan maken en verholpen moet worden, kun je juist heel gelukkig zijn in en met je eigen gezelschap. Je kent jezelf immers het beste en weet waar jij op welk moment aan toe bent. En niemand die je tegenhoudt!

Er is niets geks aan

De eerste paar keer dat ik alleen op stap ging, voelde ik mij ontzettend raar. Wat zouden mensen wel niet van mij denken als ze mij zagen? Terwijl de werkelijkheid is dat niemand op je let. En eerlijk is eerlijk, waarom zouden ze? Ze hebben waarschijnlijk genoeg aan zichzelf (zoals mijn oma dan zegt 😉). Er is niets raars of geks aan tevreden zijn met je eigen gezelschap. Sterker nog, het is alleen maar goed als je zo op je gemak bent met en op jezelf. Het is heel fijn om dingen samen met anderen te doen en heel waardevol, maar niet iets wat iedereen continu wil of hoeft te doen.

De relatie met jezelf is het allerbelangrijkst

“When you learn to love your own company, you become far more careful about who you spend your time with”. Dit citaat kwam ik ooit ergens tegen (waar? Geen idee) en het klopt 100%. De belangrijkste relatie die je ooit zult hebben, is die met jezelf. En het is zo belangrijk om te werken aan een fijne relatie met jezelf.

Als je tijd alleen doorbrengt, en dus op jezelf bent aangewezen, leer je jezelf goed kennen. En door een goede relatie met jezelf te hebben, leer je ook jezelf beter te waarderen. En uiteindelijk heeft dit ook effect op je relaties met anderen.

Sommige dingen zijn alleen gewoon leuker

Hoe gek ik ook ben op mijn vriend of dingen met anderen ondernemen, sommige activiteiten vind ik gewoon net zo leuk (of leuker) om alleen te doen. Ik vind het fijn om een beetje aan te rommelen in huis zonder dat iemand mij in de weg loopt. En ik vind alleen wandelen net zo fijn en leuk als samen wandelen. Boodschappen doe ik ook graag alleen, lekker een beetje door die winkel heen sloffen. Tot ergernis van mijn vriend want ik kan gerust uren doen over een paar boodschapjes.

Verander je perspectief

Toen ik eerst alleen zijn moeilijk vond, kon ik nog wel eens in zelfmedelijden gaan zitten mopperen. Dan zag ik op sociale media voorbijkomen wat voor een leuke dingen andere mensen samen ondernamen (#fomo). Of als ik wel alleen de deur uitging, had ik heel erg het gevoel dat ik iemand miste om de ervaringen mee te delen. Wat mij erg heeft geholpen, is een ander perspectief te nemen. In plaats van te denken ‘hè ik zit hier alleen, terwijl iedereen nu iets leuks samendoet’ dacht ik ‘nu kan ik lekker zelf bepalen wat ik doe, zonder rekening te houden met anderen’. Of ik maakte veel foto’s en filmpjes als ik iets alleen ondernam. Door die te delen met andere mensen kon ik de ervaringen alsnog delen. Toen mijn vriend twee weken op studiereis was, kreeg hij bijvoorbeeld regelmatig kookvlogs in de vorm van gifjes opgestuurd. Zodat hij mee kon genieten van mijn falende avonturen in de keuken (hallo pannenkoekenmix in de gootsteen).

Een aantal van mijn tips:

 • Vind je alleen zijn moeilijk? Maak een planning voor wat je met je tijd gaat doen. Welke klusjes of activiteiten kun je doen? Zo vliegt de tijd voorbij en laat je hem niet aan je voorbijgaan. Wacht ook niet tot iets leuks je overkomt en pak de boel zelf aan.
 • Zoek uit welke activiteiten jij fijn vindt om alleen te doen!
 • Plan vaak een self-care momentje in zodat je ook tijd voor jezelf hebt en aandacht aan jezelf besteedt.
 • Iedereen is anders! Wat voor de een werkt, werkt voor jou misschien niet. En misschien ben je iemand die juist het liefst bij anderen in de buurt is, dat kan ook heel goed!

5 Reacties

 1. Ik vind alleen zijn ook heerlijk! Veel activiteiten die mensen niet zo snel alleen doen – reizen of naar het theater gaan – heb ik ook wel eens in mijn eentje gedaan en dat waren heel mooie, bijzondere ervaringen. Het gaf mij bijvoorbeeld heel veel rust om niet bezig te zijn met of de ander het ook naar z’n zin had of te overleggen over plannen, maar gewoon volledig mijn eigen plan te trekken en precies te doen waar ik zin in had.

  Ik voel me trouwens ook wel eens eenzaam in gezelschap – zeker in van die grote gezelschappen waar ik als introvert sowieso meestal niet al te happy van word.

  1. Madelon zegt:

   Mooi om te horen dat alleen zijn nog steeds mooie ervaringen op heeft geleverd! Ik moet toegeven dat ik alleen reizen voor langere tijd nog niet heb gedaan, lijkt me spannend maar ook heel tof! En inderdaad eenzaamheid is een gevoel dat we denk ik ook allemaal wel eens hebben gehad. Ik herken je gevoel, zeker als ik in een groep van veel extraverte mensen zit dan voel ik me al snel eenzamer omdat ik minder herkenning vind bij de groep.

 2. Ik ben dol op alleen zijn, en mis dat ik het zelden meer ben sinds de coronacrisis. Er is inderdaad een groot verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid.

 3. Ik ben ook graag alleen, ik kan het beste opladen door alleen te zijn. Op het moment gebeurt dat alleen weinig, mijn man studeert thuis (door corona) en die is er dus eigenlijk altijd.
  Anouk onlangs geplaatst…15 x Duurzame & Langzame hobby’s om deze zomervakantie uit te proberenMy Profile

 4. […] van mijn favoriete dingen om te doen is wandelen (of het nou alleen of samen is). Ik woon in de Achterhoek en geniet enorm van de mooie natuur hier. Niets is dan ook mooier dan […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.