Persoonlijk

5 dingen die ik heb geleerd in corona-tijd

Anderhalf jaar geleden kwamen we terecht in de gekke storm die corona-pandemie heet. Als de afgelopen periode ons iets heeft geleerd, is het dat we als mensen veerkrachtiger zijn dat we zelf denken. En ondanks alle lockdowns en maatregelen, stond voor mij het leven in corona-tijd absoluut niet stil. Sterker nog, een hoop mijlpalen werden in de afgelopen anderhalf jaar gepropt. Afstuderen, baan vinden, verhuizen, Vriend die afstudeert, Vriend die een baan vindt en zo vergeet ik vast nog een paar dingen. En al deze veranderingen in combinatie met corona hebben mij een hoop lessen geleerd.

Het is oké om af en toe de wereld uit te zetten

Een van de dingen waar ik de meeste moeite mee had in corona-tijd was de continue stroom aan nieuws en berichten. Aan het begin van de crisis volgde er haast elk uur een nieuwsupdate. Ik checkte ook telkens de verschillende liveblogs en liet mij meeslepen door negatieve reacties. Inmiddels laat ik de nieuwsapps vaak gewoon voor wat ze zijn. Het is oké om de wereld af en toe uit te zetten. Om de verschillende apps en sociale media te laten voor wat ze zijn en in je eigen bubbel te stappen. Sterker nog: heel goed om zo nu en dan te doen!

Het is geen productiviteitswedstrijd

Het internet stond er vol mee: alle dingen die je kon doen om de lockdowns door te komen. Van sour dough brood bakken tot aan een nieuwe taal leren. Kortom, productiviteit die doorsloeg de verkeerde kant op. Ik denk dat het belangrijk is om te weten dat het leven geen productiviteitswedstrijd is. Het gaat er niet om wie straks de meeste talen spreekt en je waarde is niet gekoppeld aan je productiviteit. Dat laatste vind ik soms zelf ook lastig, maar het leven laat vaak genoeg zien wat wél belangrijk is.

Het leven mag simpel en rustig zijn

Je hoeft niet altijd overal bij te zijn, alles mee te maken of alles te doen om een leuk leven te hebben. Het leven mag simpel en rustig zijn. Avonden thuis op de bank, een wandeling in het bos of langzame ochtenden. Het is allemaal heerlijk en een groot geluk!

Werk-privé balans is enorm belangrijk

Dit is een puntje waar ik zelf nog de meeste moeite mee heb. Thuiswerken bevalt prima, maar het is een grote uitdaging om op tijd die laptop dicht te doen. Zeker aan het begin had ik het gevoel continue bereikbaar te moeten zijn. Anders zouden collega’s vast denken dat ik niet (goed) werk? Onzin natuurlijk! Het is belangrijk dat je je eigen grenzen bewaakt. Thuiswerken biedt juist ook die mogelijkheid. Ga wandelen in je lunchpauze, geniet van de extra tijd met je geliefden en de tijd in je huis.

Dipjes horen erbij  

Het hoeft en kan niet altijd leuk zijn. Soms zit je er even doorheen of wil je gewoon even een flink portie klagen. Dat hoort erbij! Geef jezelf de ruimte om niet altijd gelukkig of vrolijk te zijn. Het is wel belangrijk hoe je jezelf daarna herpakt. Zat je er even doorheen door alle negatieve berichtgeving op het nieuws? Gun jezelf het dipje, maar onderzoek daarna hoe je dit de volgende keer voorkomt. Open bijvoorbeeld minder vaak het nieuws en zoek afleiding. Vind je het spannend dat er nu weer meer mogelijk is en mensen allerlei dingen willen afspreken? Gun jezelf het dipje, maar onderzoek daarna je gevoel. Pak de controle over je eigen agenda en weet dat niet alles hoeft.

En een paar andere kleine lessen:

 • Het heerlijk om voor jezelf een uitgebreide lunch te maken
 • Ik ben echt een flinke huismus
 • Dagelijkse beweging zorgt voor een boost in je dag
 • Een corona-zelftest bij jezelf uitvoeren vereist echt een ander soort discipline

Wat heb jij van de afgelopen tijd geleerd?

7 Reacties

 1. Jaaa, team uitgebreide lunch bij het thuiswerken! En inderdaad: simpel en rustig leven, daar ben ik ook helemaal voor.
  Audrey onlangs geplaatst…Gelezen: Romcomnibus #1 ZomerMy Profile

  1. Madelon zegt:

   Haha yes, high five team! We gaan af en toe weer naar kantoor maar dan mis ik zo’n uitgebreide thuislunch echt wel hoor!

 2. Ik heb ook ontdekt dat ik echt heel graag thuis ben en dat het fijn is om wat minder druk te voelen om sociale afspraken te maken. Al is dat laatste alweer wat aan het verminderen helaas.
  Irene onlangs geplaatst…2021 • Week 27My Profile

 3. Ik ben blij dat ik mensen op internet tref die het heerlijk vinden om thuis te zijn en niet alleen maar “feesten” willen. Wanneer ik naar de media luister lijk ik wel een buitenbeentje. Totaal geen zin in een reisje naar Spanje, het is gewoon fijn thuis. Leuk en interessant blog.

  1. Madelon zegt:

   Dankjewel voor je compliment! En inderdaad, in de media lijkt het beeld soms heel anders maar denk dat wij gewoon een stille groep zijn en je daarom het minder hoort!

 4. O zo herkenbaar! Ik heb vooral wat mensen leren kennen, mensen die me niet serieus namen ook niet toen een paar weken later Brabant op slot ging. Daarnaast heb ik gemerkt dat ik mezelf heel goed kan vermaken en dat ik in verhouding tot andere mensen sneller tevreden ben met wat ik heb.

 5. Mooi artikel! Zo eentje heb ik een hele tijd terug ook geplaatst. Ik heb zeker heel veel geleerd, ook over mezelf in zo’n gekke periode.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.