Persoonlijk

Mijn 20 lessen van 2020

Als 2020 ons één ding heeft geleerd, is dat een hoop kan veranderen in één korte tijd. En vertrouw me, in alle chaos die 2020 heet is het helemaal prima als je er absoluut geen lessen uithaalt. Of doelen hebt die je kan afstrepen. Het is prima als je gewoon door 2020 heen bent gekomen. Het was een jaar dat mentaal het uiterste van veel van ons vroeg en vaak genoeg overweldigend was. De constante informatiestroom, de negativiteit op sociale media en de onzekerheid: ze vroegen ook veel van mij en mijn pieker-gedrag. Dit was echt iets waar ik mee moest leren omgaan en in moest schakelen.

Toch vind ik het fijn om een paar dingen op te schrijven die ik heb geleerd van 2020. Dingen die ik graag meeneem naar 2021, klein en groot. Zodat ik toch terug kan kijken op vorig jaar en kan denken, hè dat heb ik toch maar mooi geflikt en geleerd. Kijk je mee?

Landschap met heuvels en bomen. De bomen zijn kaal. De blog erbij gaat over lessen in 2020.
 1. Het zit hem in de kleine dingen. Ik roep dit al vaker, maar als 2020 mij iets heeft geleerd is dat je kan genieten van de kleinste dingen. Als je goed oplet, vind je overal iets moois. Een mooie quote van J.K. Rowling vind ik nog altijd ‘Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light’.
 2. Ik ben echt een huismus die ook wel naar buiten wil. Natuurlijk mis ik concerten, naar de bioscoop gaan, naar feestjes gaan, nieuwe plekken bezoeken en nog veel meer. Maar ik vind mijn eigen huis ook heerlijk. En de omgeving buiten ook, zeker nu we verhuisd zijn naar de Achterhoek geniet ik intens van wandelen in mijn eigen dorp en omgeving.  
 3. Een hoop kan veranderen en gebeuren in één jaar, dat bewees 2020 behoorlijk. Niet alleen gooide de corona-pandemie ineens onze hele wereld en ons leven op de kop, ook bij mij persoonlijk gebeurde er veel. Ik schreef mijn scriptie, studeerde af, vond mijn eerste grote-mensen-baan en we verhuisden terug naar de Achterhoek. Een hoop nieuwe dingen in één keer!
 4. Mensen kunnen heel veel hebben – het een na het ander kan gebeuren en over je heen spoelen en aan het eind sta je nog steeds overeind.
 5. Binge-watchen is echt een ding. En soms heerlijk om te doen!
 6. Je kunt samen het best leuk maken in een lockdown op 30 vierkante meter, als je maar elkaar ruimte en privacy gunt. Alleen is het ook heel fijn als je de volgende lockdown in een groter huis doorbrengt.   
 7. Je kunt je je hele leven druk maken om en plannen naar één moment (lees: afstuderen en een baan vinden) en ineens is dat moment er en valt het allemaal wel mee.
 8. Je hoeft niet je hele leven te beteren en om te gooien in één lockdown. En ook niet in twee lockdowns of drie. Je hoeft geen boek te schrijven, nieuwe taal te leren of 50 kilo af te vallen. Neem je rust, doe alles stapje voor stapje en wees lief voor jezelf.
 9. Als je gaat wandelen tijdens een lockdown, zorg dat je van tevoren naar de wc gaat nu de openbare toiletten gesloten zijn. Deze ontdekking deed ik toen vriend en ik wegreden om te gaan wandelen en ik na 5 minuten rijden al zei “Ik moet eigenlijk naar de wc, maar rij maar door. Ik kan vast wel naar de wc daar”. Spoiler: het was geen leuke wandeling. Toch hebben we 5 km lang volgehouden (snap nog niet hoe)
 10. Tijd is echt relatief – de maand maart voelde als een heel jaar, de zomer vloog voorbij en daarna stapten we een winter die voor mijn gevoel al drie jaar duurt.
 11. Het is soms moeilijk een balans te vinden in hoe jij omgaat met corona maatregelen en hoe andere vrienden of bekenden daarmee omgaan. Laat staan met hoe vreemden daar mee omgaan.
 12. Zie nooit, maar dan ook nooit, je vrienden of dierbaren als vanzelfsprekend. Pak ze, op 1,5 meter dan, vast. Knuffel ze kapot als het weer kan. Geef ze de aandacht en liefde die ze verdienen. Je weet maar nooit wat er gebeurt.
 13. Het is oké om even niet veel te willen of te kunnen. Het is oké als je hoofd even vol zit en je het liefst de hele dag Netflix kijkt. Of liever niet. Doe wat goed voor jou voelt, als je maar lief voor jezelf bent.
 14. Er zijn echt te veel videobel programma’s en platformen: Teams, Zoom, Skype, Google Hangouts, Whatsapp videobellen, Discord, Jitsi, Houseparty… en vast nog wel meer. Je kan verdwalen in het videobel-landschap
 15. Bloem is essentieel om in huis te hebben. Koekjes, focaccia’s, cake’s, appeltaarten, pizza’s, al bakkend komen we de lockdown door.
 16. Je kan veel meer dan je denkt. Of dat je jezelf credit voor geeft. Wees lief voor jezelf.
 17. Zelfs als alle deuren en ramen in huis dichtzitten, kun je een ballon kwijtraken.
 18. Je kan wel denken dat je huis van jou is, als je een kat neemt is het huis van de kat. Geen discussie mogelijk.
 19. Brood bestellen bij de bakker is een vak apart.
 20. Zelfs in alle chaos, en terwijl de wereld op de kop en in de brand staat, gaat het leven door. En vind je een routine. En pak je je dagelijkse dingen op. En dat is soms helemaal prima.

Ik hoop dat jullie allemaal een fijne en veilige jaarwisseling hebben gehad. En dat 2021 ons veel moois, goede gezondheid en vaccinaties mag brengen.

Wat heb jij geleerd in 2020?

Heb jij ook meer last van piekeren in corona-tijd? Misschien heb je wat aan de tips in deze blog post.

4 Reacties

 1. Dat zijn mooie grote en kleine lessen! Ik vind 5 km wandelen als je blaas eigenlijk vol zit echt een prestatie.
  Audrey onlangs geplaatst…Mijn uitgaven in coronajaar 2020: hoeveel minder gaf ik uit?My Profile

 2. Wat een mooi artikel met kleine & grote lessen. Mooi om juist, na zo’n gek jaar bij stil te staan.
  Piekeren heb ik ook wat meer last van, maar dit is meer corona/werk gerelateerd helaas.
  Saskia onlangs geplaatst…18 dingen over mij als boekenwurmMy Profile

 3. Veel mooie lessen waarin ik mezelf ook in kan herkennen! Top, leuk geschreven 🙂

  Dat we nu maar veel mogen genieten in 2021 🤞

 4. […] kwam, maar ik hoop dat er nu weer regelmaat in mijn bloggen komt! De laatste keer schreef ik een terugblik op 2020, inmiddels zitten we halverwege 2021 (voeg hier een opmerking over hoe snel het jaar gaat toe). Er […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.