Boeken & Cultuur

Deze boeken las ik juli ’20

Afgelopen juli was een goede maand wat betreft het lezen van boeken en het halen van mijn leesdoel op Goodreads. Ik las veel verschillende soorten boeken, van fantasy tot en met non-fictie over thema’s zoals racisme. Hoewel ik mijzelf voor juli een boeken-koop-stop had opgelegd (want: boekenkast overvol en genoeg te lezen nog) lukte dat niet zo goed. Zoals je misschien in mijn maandoverzicht al had gelezen, trakteerde ik mijzelf na twee weken alweer op nieuwe boeken. Ik was namelijk ziek dus dan moet je jezelf wel verwennen toch? 😉

In dit overzichtje praat ik over vier van de elf boeken die ik in juli las. Wil je graag een boek lezen over een kwaadaardige sneeuwwitje? Of meer leren over racisme, sociale klassen en geschiedenis? Dan zit er misschien wel wat voor jou tussen in dit lijstje!*

Boeken die ik las in Juli

Snow, Glass, Apples – Neil Gaiman

Waardering: 4 uit 5.

Neil Gaiman is zo’n beetje mijn favoriete schrijver. En ik ben ook gek op graphic novels en sprookjes. Dus toen ik erachter kwam dat Neil Gaiman een duistere graphic novel versie van Sneeuwwitje had gemaakt, moest ik die natuurlijk hebben. Eerlijk is eerlijk, het is niet het verhaal van Sneeuwwitje zoals je het kent. De verteller is de boze stiefmoeder, alleen is in dit verhaal Sneeuwwitje kwaadaardig en de stiefmoeder het slachtoffer. De tekeningen zijn ontzettend mooi en het verhaal heel boeiend. Plus het boek is dun (maar 64 pagina’s!) dus je leest het zo uit.

Why I’m No Longer Talking to White People about Race – Reni Eddo-Lodge

Waardering: 5 uit 5.

Op mijn to-read lijstje staan veel boeken over black lives matters, slavernij en black history. Tijd om die van de to-read lijst af te halen en daadwerkelijk te lezen dus! Ik begon met dit boek van Reni Eddo-Lodge, omdat ik hier veel enthousiaste reacties over had gelezen. En ik kan mij aansluiten bij die reacties! Het boek was niet alleen informatief maar ook heel boeiend. Ik heb veel geleerd over geschiedenis die ik nog niet kende en zaken rondom racisme waar ik niet eerder bij stil heb gestaan. Het ‘lastigere’ punt is natuurlijk dit soort dingen goed inzetten in de praktijk, maar ik vond de informatie van dit boek daarbij al heel fijn. Zeker een aanrader!

De Zwendelprins – Rima Orie

Waardering: 3 uit 5.

Als je graag Nederlandse boeken, young-adult of fantasy leest, dan is dit boek zeker eentje voor op je lijst. De Zwendelprins is geschreven door de 26-jarige Nederlandse Rima Orie en gaat over het meisje Simran. Als keukenhulp kent ze het leven buiten het paleis niet, totdat ze ineens mee wordt gevoerd door een vreemde prins en zijn bende. Het is ontzettend mooi verhaal vol met diversiteit. LGBT-personages, dove personages, geloof en verschillen in seksueel moraal komen er allemaal in voor. Nog mooier vond ik dat de personages allemaal hun eigen vooroordelen en koppigheid hebben. Hun culturen botsen en Orie brengt dat heel mooi in beeld.

Normal People – Sally Rooney

Waardering: 4 uit 5.

Over dit boek had ik ontzettend veel gehoord en aangezien er ook een tv-serie van is gemaakt, wilde ik het zeker lezen. Het verhaal gaat over Connell en Marianne, twee heel verschillende types die opgroeien in hetzelfde dorp in Ierland. Op de middelbare school hebben ze kort een relatie die Connell uit schaamte geheim houdt voor iedereen. Ook al gaat hun relatie uit, hun levens blijven met elkaar verbonden en ze blijven elkaar tegenkomen. Het is een ontzettend mooi liefdesverhaal over hoe zo’n connectie het leven van twee personen kan beïnvloeden. Maar het verhaal gaat ook over pesten, privileges, ongezonde relaties en opgroeien.

Welke boeken las jij in juli? En wat zou je mij echt aanraden om te lezen, tips zijn altijd welkom!

*Dit artikel bevat affliate links. Als je via deze links het boek koopt, ontvang ik daarvan een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s!

2 Reacties

  1. Oe, Why I’m No Longer Talking to White People About Race gaat zeker op mijn lijstje! Ik wilde sowieso al meer over dit onderwerp lezen, en dit klinkt als een goed boek daarvoor.
    Audrey onlangs geplaatst…De vakantiebestemmingen die nog op mijn wishlist staanMy Profile

  2. Wat een fijne boeken. Ik ben zelf begonnen in de nieuwe van Nora Roberts. Weinig gelezen deze maand, moet er echt weer tijd voor maken. Straks ook fijn veel lezen in mijn vakantie.
    Saskia onlangs geplaatst…Terugblik MOM life | Wat allemaal te regelen als je baby krijgt?My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.