Het is klein en het babbelt Het is klein en maakt lijstjes

Mijn coronaproof zomer tips

Of je nu thuisblijft of toch weggaat, ik denk dat we er allemaal inmiddels wel over uit zijn dat corona onze zomer net iets anders maakt. Of je op vakantie gaat nu is een heel persoonlijke keus die voor iedereen anders is. Zelf bleven mijn vriend en ik in juni in een huisje in Nederland. We vonden het geen prettig idee om te kamperen of naar het buitenland te gaan, zeker omdat ik in de risicogroep val. Een thuis-blijf vakantie dus, maar dat is geen probleem. Zelfs nu ik aan het werk ben, en officieel dus geen vakantie meer heb, maken we er regelmatig een zomers feestje van. Zo zaten we laatst op een terrasje bij ons in de buurt en hadden we allebei meteen een vakantiegevoel. De aankondigde hittegolf helpt natuurlijk ook met het versterken van dat vakantiegevoel. Vandaag deel ik mijn tips om thuis, met of zonder vrij voor vakantie, makkelijk een vakantiegevoel te creëren. Helemaal coronaproof (mits je je aan de regels houdt natuurlijk) en hartstikke handig voor tijdens de hittegolf!

Zomer in Frankrijk twee jaar geleden
ZZomerse uitzichten in Frankrijk twee jaar geleden!

Maak een playlist voor de zomer

Als ik aan zomer denk, dan denk ik vooral aan vrolijk en zomerse muziek. Toen mijn broer, zus en ik nog samen met mijn ouders op vakantie gingen, waren er altijd een paar cd’s en nummers die grijs werd gedraaid onderweg naar de vakantiebestemming. Dan zongen wij, onderweg naar Spanje, mee vanaf de achterbank. Of we zeurden dat het nummer per se overgeslagen moest worden (want zo waren er een paar nummers die mijn ouders leuk vonden en wij absoluut niet konden aanhoren). En als ik een van die nummers nu hoor, voelt het meteen weer als vakantie. Daarom maakte ik laatst zelf een zomerse playlist vol nostalgie. Heerlijk om volop aan te zetten en mee te zingen!

Zet een land in de spotlight voor een dag

Dit idee zag ik onder andere op de blog van Francesca Kookt. Samen met haar gezin haalde ze iedere dag een ander land in huis door te koken uit die keuken. Zelf hebben mijn vriend en ik het ook een paar keer uitgeprobeerd. Een dagje Italië? Dat is dus een lekker Italiaans gerecht koken (al doen we dat wel vaker), Italiaanse muziek aan en een film kijken die zich afspeelt in Italië. Met mijn ouders haalde ik laatst Spanje in huis door een Spaanse avond samen te doen. Sangria drinken, tapas eten, Spaanse muziek erbij en Spaanse temperaturen. Je kan natuurlijk ook een boek lezen dat zich afspeelt in een bepaald land, virtueel musea bezoeken uit dat land of een droom trip plannen in het land voor als het weer eens kan! Een heerlijke manier om een ander land te leren kennen en de zomer in huis te halen.

Hang de toerist uit in eigen stad/omgeving

Dit doe ik maar al te graag! Je eigen omgeving en woonplaats hebben vaak meer onontdekte plekjes dan je zelf zou denken. Probeer jouw omgeving eens te bekijken vanuit de ogen van een toerist. Bezoek op een rustig moment de toeristische trekpleisters van jouw omgeving. Eet in een toeristisch restaurant waar je anders niet zo snel heen gaat. Koop een wandeling of fietstocht bij de VVV en probeer deze uit. Of zoek naar minder populaire plekjes die je zelf ook nog niet zo kent. Op deze manier kwamen mijn vriend en ik laatst terecht bij een terrasje vlakbij waar wij wonen. Niet typisch toeristisch, maar juist heel erg op de locals gericht. Ontzettend leuk! Let natuurlijk wel op de drukte. De provincies Gelderland en Utrecht hebben tegenwoordig druktemeters, waarmee je kan opzoeken hoe druk een bepaalde plek momenteel is. Kijk even of jouw omgeving ook zo’n meter heeft of zoek zelf uit wat een goed moment is.  

Ga roadtrippen in eigen land  

Een deel van het vakantiegevoel ontstaat bij mij altijd op de reis naar de bestemming toe. De lange rit in de auto (met die zomerse playlist hè), de hitte van de zomer, met de ramen open en de onbekende dorpjes die voorbijrazen. Dat gevoel kun je natuurlijk in eigen land ook creëren. Plan een leuke roadtrip waarbij je door Nederland heen crost. Het liefst natuurlijk niet over de snelwegen, maar de onbekendere weggetjes. Mijn vriend en ik hebben nog ergens een hotel voucher liggen waarbij je pas vijf dagen van tevoren weet waar je heen gaat. In plaats van dan rechtstreeks naar het hotel rijden, willen we een lange route uitzoeken langs mooie natuurgebieden en dorpjes. Af en toe even stoppen om de benen strekken en de omgeving verkennen voordat we weer verder rijden. Zo willen we spontaan een roadtrip met vakantiegevoel regelen.

Doe ‘echte’ campingdingen

 Zet een tent op in je achtertuin, blijf de hele avond buiten zitten (met dikke truien aan of dekens om), speel reisedities van bordspelletjes, ga koken op een klein gasstelletje (leuke uitdaging😉), hang de hele dag in je hangmat buiten of speel jeu de boules. Houd je van kamperen en mis je dat nu heel erg? Dat campinggevoel kun je gemakkelijk in huis halen!

Andere vakantiedingen om thuis te doen:

  • Doe gewoon lekker een dag helemaal niets. Slaap lang uit, lees een boek of lig de hele dag op de bank. Het mag op vakantie!
  • Nederland telt eindeloos veel gekke, kleine musea over onderwerpen die je zo niet kunt bedenken. Juist zulke kleine musea worden hard getroffen door corona. Zoek er een aantal op in jouw omgeving en bezoek ze! Weet jij een leuk museum? Laat het weten in de reacties.
  • Doe iets buiten je comfortzone. Probeer een nieuw recept, ga alleen erop uit (lekker coronaprorof ook!) of probeer een uniek uitje uit.
  • Blijf dichtbij huis en steun lokale ondernemers en horeca die het nu kunnen gebruiken.
  • Maak een lijstje met alles wat jij fijn vindt aan de zomer.
  • Ontbijt zoals je dat op vakantie ook zou doen!
  • Ga de natuur in om te picknicken.

1 Reactie

  1. Leuke tips! Het gaat er zeker anders uitzien, ook voor ons. Een stuk rustiger wat ik juist wel fijn vind. We gaan wel 5 daagjes naar Centerparcs. En hoewel dit vast een andere beleving zal zijn heb ik zeker zin in de eerste vakantie samen als gezinnetje.
    Saskia onlangs geplaatst…Terugblik | Noa zijn eerste verjaardagMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.