Columns

Het avontuur bij de bakker

In de drie jaar dat mijn vriend en ik samenwonen zijn we samen zeker een stuk volwassener en burgerlijker geworden. Dat zeg ik natuurlijk niet zomaar om stoer te doen, ik heb er zelfs bewijzen voor. We zijn bijvoorbeeld de trotse eigenaren van niet één maar twee soorten (!) staafmixers en we gebruiken ze zelfs allebei (niet tegelijkertijd natuurlijk). En we hebben een kookplanning waar we ons óók nog eens 75% van de tijd aan houden. We zeggen romantische dingen tegen elkaar als ‘heb je dat artikel in de Volkskrant al gelezen’ of ‘heb je de vuilnis nou nog niet buitengezet, waarom woon ik überhaupt met jou samen’. Verder bestonden onze laatste online bestellingen uit nieuwe hoeslakens en een nieuw koffiezetapparaat. En daarna kochten we een nieuw computerspel dus we hebben zelfs onze prioriteiten op orde. (Dat we ons koffiezetapparaat een naam hebben gegeven laten we even buiten beschouwing).

Kortom, we vormen samen een heus volwassen huishouden. Dus met de corona-crisis wisten wij dat het tijd werd voor de volgende stap in ons volwassen leven. Er zou een nieuwe fase aanbreken. Natuurlijk hadden we even getwijfeld, de voor- en nadelen op een rijtje gezet en overlegd met onze families of dit nou wel het juiste moment was. Uiteindelijk hakten we, na een paar nachtjes woelen, de knoop door. Je raadt het misschien al: we zouden voor het eerst brood bij de echte bakker gaan halen.

In onze studententijd haalden we als echt gepeupel gewoon ons brood ordinair in de supermarkt. Dan legden we 55 cent neer voor zo’n halfje brood dat óf de dag erna al beschimmeld is óf na drie weken nog niet beschimmeld is. Allebei even verdacht maar er bestond gewoon geen middenweg. Het was brood, het smaakte enigszins naar brood en je kon er tosti’s mee maken dus prima.

Alleen vlakbij ons zit een bakker en iedere keer als we er langsliepen kwam de geur van warme broodjes en croissants ons tegemoet. Dan knepen we in elkaars hand en dachten we aan later. Later als we groot zijn, dan mochten we brood bij de bakker halen (mijn vriend is 1.95 lang dus we hadden nog een discussie over hoeveel groter hij dan moest zijn). Maar goed, met de coronacrisis vonden wij dat we onszelf wel eerder mochten verwennen met zulk echt bakkersbrood. Als we ons een beetje volwassen zouden gedragen, dan zou ook niemand van de bakkerij doorhebben dat we er niet thuishoorden.

De eerste ochtend had ik extra geoefend voor mijn bestelling. Ik kon nu vloeiend ‘een heel brood, gesneden graag’ zeggen. Maar ja, vervolgens kwam ik er bij de bakker achter dat tja, ze heel veel soorten brood hebben. Dus toen ik vroeg om een brood keek de lieve verkoopster me aan en vroeg ‘ja, welk brood dan?’. Volkoren, tijger, maïs, tarwe, meergranen, mindergranen… help wat een keus. Uiteindelijk heb ik me gedragen als een Nederlander in een vakantieland waar hij de taal niet spreekt. ‘Ehm, un, euh, deux van- van dattum please’ en vervolgens wanhopig met een trillende vinger een willekeurig brood aangewezen. Dus zo gebeurde het dat ik die dag thuiskwam met een vreemd uitziend brood waarvan ik de naam niet uit kon spreken. Mijn vriend keek me meewarig aan en vroeg zich gelijk af of die beschimmelde halfjes toch niet zo gek waren.

Gelukkig hebben we doorgezet en langzaam verander ik in een geleerde bakkersklant. Elke week loop ik zelfverzekerd de bakkerij in en vraag ik om een gesneden tarwe-meergranen-vloerbrood met maïs en extra sesam, maanzaad en een portie granen. En iedere keer vertelt de verkoopster mij dat ze niet zulk brood verkopen en ga ik tevreden met een heel, gesneden bruinbrood naar buiten.

Al moet ik bekennen dat ik ook van de week gewoon weer lekker brood bij de supermarkt heb gehaald, want daar is ook vaak genoeg niets mis mee hoor 😉

7 Reacties

 1. Paul zegt:

  Geweldig!

 2. Haha! Wij komen alleen bij de bakker voor Too Good To Go-pakketten. Vindt mijn portemonnee ook fijn.
  Audrey onlangs geplaatst…Waarom maaltijdboxen complete onzin zijnMy Profile

  1. Madelon zegt:

   Oh ja dat is ook heerlijk, dat doe ik ook af en toe alleen die bakker vlakbij ons doet er helaas niet aan mee 🙁

 3. Haha prachtig! Toen de Belgische grens op slot was was ik ook aangewezen op iets anders dan normaal. Heb de bakker jumbo AH andere bakker nog eens jumbo en toen weer AH gehad. Nu weer gewoon Lidl Belgie brood.

  1. Madelon zegt:

   Haha ja de situatie van nu daagt je wel uit om het soms anders te doen dan anders. We zijn nu ook weer terug naar het albert heijn en jumbo brood, maar met af en toe een uitstapje naar de bakker.

 4. Hihi zo tof geschreven! Wij kopen altijd ons brood in de automaat of in de Lidl (mega lekker brood!) want het brood bij onze bakker lijkt nergens op. Té luchtig, vol gaten en je kan er dus niet deftig choco op smeren. Het gaat gewoon stuk. En de koffiekoeken zijn daar ook al niet zo lekker helaas 🙁
  Irene onlangs geplaatst…Gelezen #8My Profile

  1. Madelon zegt:

   No wat jammer dat het brood bij de bakker zo slecht is. Maar bij Lidl is ook heerlijk ja! Net zo goed een geur van verse broodjes 😍

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.