Columns

15 dingen die je denkt tijdens het reizen met een mondkapje

Sinds het begin van ‘de coronatijd’ vermeed ik het openbaar vervoer. Ik val in de risicogroep en had ook niet zo’n behoefte aan ziek worden van corona (en natuurlijk ook omdat je het ov liever alleen voor noodzakelijke reizen moet gebruiken). Zelfs toen de cijfers de betere kant op gingen, bleef ik voorzichtig. Alleen vorige week ontkwam ik er niet langer meer aan. Ik was uitgenodigd voor een afdelingsoverleg van mijn nieuwe baan en kon zo al mijn collega’s voor het eerst (in het echt) ontmoeten. Dus die ochtend verzamelde ik mijn spullen om voor het eerst weer eens alleen én met de trein te reizen.

De verplichte ‘reizen met mondkapje op’-selfie

Die ochtend voelde heel gek want op mijn lijstje met spullen die ik niet moest vergeten, stond ineens bovenaan: mondkapje. Mijn schoonmoeder had ons voorzien van een jaarvoorraad aan zelfgemaakte mondkapjes, gemaakt van oude sjaaltjes en stoffen (gevolg: een aantal mondkapjes hebben hele lieve teddybeertjes erop staan!). Eenmaal op het station bedacht ik me dat er helemaal geen filter in de mondkapjes zat. Maakte dat uit? Ik wist het niet. Snel kocht ik op het station toch een set wegwerp mondkapjes (niet duurzaam maar goed). Een beetje onhandig deed ik er eentje om en stapte de trein in. Zo begon mijn reis met mondkapje én een wirwar aan gedachtes.

 1. Hmm. Het mondkapje is wel een beetje groot. Even testen. Ja, heel groot. Hij past over mijn hele gezicht. Zouden er ook verschillende maten in mondkapjes zijn?
 2. Oké, reizen met mondkapje én bril op is inderdaad niet prettig. Mijn bril ziet er nu uit alsof ik permanent in een sauna zit.
 3. En reizen met mondkapje én astma is ook niet fijn, wat benauwd zeg. Niet fijn dit.
 4. Even testen hoe zo’n katoenen mondkapje zit, misschien is dat beter. Oh nee, dat is erger. Snel weer dat wegwerp ding op voordat ik de trein in ga.
 5. Oké, oké, ik heb een mondkapje op. In de stoel voor mij zit nu nog iemand, dat moet nu kunnen toch?
 6. SHIT. Ik moet niezen. Oh nee, wat is het protocol hiervoor? Moet je niezen met mondkapje op? Maar wat als ik mijn hele mondkapje vol nies? Moet ik dan daarmee reizen tot aan mijn eindstation? Dat is toch ook niet gezond? Of moet ik mijn mondkapje af doen en in mijn elleboog niezen. Nee ook niet de bedoeling. Misschien moet ik sowieso niet niezen, straks denkt iedereen dat ik ziek ben. Oké, snel kijk tegen het licht in.
 7. Ben wel benieuwd hoe het mondkapje staat. Ik maak wel een selfie. Dat is toch verplicht als je reist met mondkapje? Een selfie maken en die naar al je vrienden appen? Even snel rondsturen hoor.
 8. Kijk, mensen appen terug dat ze het mondkapje vinden staan. Dat is een compliment toch? Een gek compliment maar toch. Of vinden ze mijn gezicht in het algemeen beter zonder mondkapje? Hmmmmm…
 9. Die man daar heeft het mondkapje niet over zijn neus heen, zou hij weten hoe het werkt?
 10. Mensen begroeten in de trein is ook lastig met mondkapje zeg. Als je glimlacht zien ze het niet en goedemorgen klinkt toch meer als grmkkajlfjaljfn met dat mondkapje.
 11. Fijn dat die man verderop alsnog probeert te telefoneren met een mondkapje op. Het klinkt nergens naar en iemand moet hem vertellen dat schreeuwen het niet beter verstaanbaar maakt. Zeker niet in de stiltecoupé.
 12. Oh kijk dat meisje heeft een leuk mondkapje op zeg, en die vrouw daar ook. Is dit nu mode anno 2020? Mensen complimenten geven over hun mondkapjes?
 13. Ik heb dorst, is het wel oké om mijn mondkapje af te zetten om wat te drinken? Volgens de website van NS mag je het kort (juist) afzetten om even wat te drinken. Ik probeer het wel gewoon. Oh nee, die jongen kijkt me nu heel boos aan. Snel het mondkapje weer op.
 14. Goh, nu zit ik alleen in de coupé. Moet ik dat mondkapje nog ophouden dan? Heeft niet zoveel zin toch? Of kan ik dan alsnog een boete krijgen? Ik houd hem wel op.
 15. Eindelijk! Mijn eindbesmetting. Snel die trein uit, oh nee 1,5 meter afstand. Oh nee je hebt een mondkapje. Nee toch maar afstand houden. Eindelijk die trein uit, mondkapje af. Nu weggooien de handel. Hé, waarom staat er geen prullenbak op het perron? Wat moet ik hier nu mee? Ik prop hem wel even weg, dan gooi ik hem later weg. Dit werkt toch niet.

Zoals je leest: het was een hele belevenis. Een absoluut toppunt was de terugweg toen ik de trein had gemist en moest wachten. Snel belde ik mijn moeder nog even, maar toen kwam de trein er al aan. Met mijn telefoon nog in de ene hand, probeerde ik met mijn andere hand snel een mondkapje te pakken. Gelijk viel de hele verpakking en alle 15 mondkapjes op de grond. Ik legde mijn moeder op, raapte de mondkapjes bij elkaar, rende de trein in en deed er snel een op. Maar ja, of dat nog zin heeft als ze allemaal gevallen zijn. Ik weet het ook allemaal niet meer, maar draaf ze maar braaf. En, nog veel belangrijker, ik draag ze omdat ik niet ziek wil worden.

Hoe bevalt jou het nieuwe reizen met mondkapje? Of reis je liever nog niet met het ov?

8 Reacties

 1. Haha, heerlijk stuk! Ik heb nog niet met het ov gereisd en heb tot nu alleen maar een mondkapje gedragen als ik ging tanken in Duitsland. Even snel op voor je de auto uitstapt en daarna zo snel mogelijk weer af.
  Audrey onlangs geplaatst…Gelezen: drie boeken die me tegenvielenMy Profile

  1. Madelon zegt:

   Ah kijk dat is nog wel weer te doen! Al zou ik zoiets snel vergeten haha

 2. Hahahaha precies dit hele lijstje is wat ik iedere dag denk/meemaak wanneer ik met mijn mondkapje op naar het werk ga. Vooral de eerste dag voelde het zo ongemakkelijk en nu is het de normaalste (nog steeds erg vreemde) zaak van de wereld. Heb je artikel echt met een lach gelezen! Top haha. ♡

  1. Madelon zegt:

   Haha ja dat vat je mooi samen, de normaalste en nog steeds erg vreemde zaak van de wereld! Dankjewel, fijn om te horen! 🙂

 3. Ik haat het. Ik heb gelukkig nog niet met het openbaar vervoer moeten reizen (lijkt me horror, in de zomer op een aircoloze bus) maar draag het wel naar vb doktersafspraken en ik vind het ook heel benauwend. Denk trouwens dat het niet uitmaakt dat er geen filter in je stoffen kapje zat. Volgens mij lijkt zo’n wegwerp kapje niet veel “beter” dan een stoffen. Maar kan mis zijn ook natuurlijk.
  Irene onlangs geplaatst…Laten we nog eens een Q&A doen!My Profile

  1. Madelon zegt:

   Snap ik, het is echt niet het leukste om te dragen! Hmm ja goede, ik weet dus niet zo goed of een filter uitmaakt of niet. Ga me er eens goed in verdiepen want zo’n stoffen is misschien toch wel beter als ik vaker met de trein moet.

 4. Manon zegt:

  Hahahaha dat over het niezen heb ik me laatst ook uitgebreid afgevraagd, toch een beetje ongemakkelijk als je de rest van je treinreis in je eigen snot moet zitten. En ik moest iets te hard lachen om een typefoutje die er bij in is geslopen in je stuk: je eindbesmetting i.p.v. bestemming, geeft het toch net weer een andere draai he? xD

  1. Madelon zegt:

   Hahahaha ja oeps, mooie toepasselijke typefout wel toch!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.