Persoonlijk

De grote mensen fase

Ken je dat gevoel? Dat de tijd altijd heel langzaam gaat en eindeloos lijkt te duren en dan… twee keer knipperen met je ogen en de tijd is om? Toen ik begon met studeren in 2014 (al zes jaar geleden!) leek de studententijd eindeloos. Het was toen nog het grote onbekende. Zoveel kansen die ik kon pakken en wegen die ik in kon slaan. En toen, met twee keer knipperen, was de tijd om. Ineens zat er een mailtje in mijn inbox waarin stond dat ik mijn masterscriptie met een 7,5 had gehaald. “Gefeliciteerd, je kunt je masterdiploma aanvragen”, mailde mijn begeleider. Hu, masterdiploma aanvragen? Ik moest even nadenken over die woorden. Het duurde even voordat ik overvallen werd met blijdschap en trots. Na twee bachelordiploma’s heb ik nu ook mijn master gehaald! Ik heb het gewoon ‘effe’ geflikt.

Afgestudeerd. Ik ben dus afgestudeerd. Gek klinkt dat eigenlijk hé? Alsof studeren ooit ‘af’ is, alsof ik nu nooit meer iets ga leren (niet waar natuurlijk, morgen ga ik nog een nieuw recept leren). Nu ben ik ook nog eens gezegend met de gave om over alles na te denken en zo ook hierover. De afgelopen weken slinger ik van complete blijdschap en trots naar complete paniek en een mini existentiële crisis. Met afstuderen sluit ik een hele fase (opnieuw: zes jaar! Poeh te lang) van mijn leven af. En ik ben hartstikke tevreden met hoe ik alles gedaan heb en hoe het nu gaat. Maar toch knaagt het soms. Een klein stemmetje dat dan fluistert “weet je zeker dat je wel alle juiste keuzes hebt gemaakt?”. Had je niet vaker dansend op de bar moeten staan (nee, ik ben zo klunzig daar val ik direct vanaf) of had ik een meer ‘stereotype’ student moeten zijn (nee past niet bij me en wat is überhaupt ‘een standaard student’?) of had ik rebelser van alles moeten uitproberen (waarom?).

Begrijp me niet verkeerd, ik ben ontzettend blij met hoe ik mijn studententijd heb ingevuld en wat ik heb bereikt. Ik heb ontzettend leuke studies gedaan en het was lang niet altijd even makkelijk. Sterker nog, ik maakte het mijzelf graag uitdagend. Met een depressie, de ziekte van pfeiffer en vervolgens een val van de trap waarvan ik nog moet herstellen. Ik bedoel, gewoon studeren is zo saai dat ik er altijd een extra smaakje aan toevoegde in de vorm van ziek zijn of ongelukjes krijgen. Maar veel meer dan met mijn middelbareschooltijd heb ik een soort hap-slik-gevoel. De fase afsluiten, een plekje geven haast. Toch merk ik dat ik er klaar voor ben. Ik heb zin om te beginnen aan de grote mensen fase van mijn leven. De volwassen-fase. De fase van samen met mijn vriend een grote mensen koffiezetapparaat uitzoeken (Krups? Nespresso? Filter? Bonen? Oploskoffie?), de fase van eindeloos veel dingen waarvoor je wilt sparen, de fase van samen naar Obelink rijden om een nieuwe tent uit te zoeken en de fase van praten over salarissen, arbeidsvoorwaarden en cao’s met je vrienden (ew). En, niet geheel onbelangrijk, de fase van de grote mensen baan. Want die start binnenkort ook. Vanaf volgende week heb ik een échte grote mensen baan. En ik heb er zin in! Kom maar op met dat grote mensen leven, dit overpeinzende meisje is er klaar voor.

Hoe vond jij het om afgestudeerd te zijn? Alle tips voor dit grote mensen leven zijn welkom!

7 Reacties

 1. Eva zegt:

  Mooi stuk, Madelon! En heel herkenbaar. Gefeliciteerd met je grote mensen baan! 🙂

  1. Madelon zegt:

   Dankjewel Eva!! 🙂

 2. Gefeliciteerd met je diploma en je baan! Echt wel knap hoor, in 6 jaar 2 bachelors en 1 master binnenslepen.

  Ik vond het ook een beetje gek om afgestudeerd te zijn, en mijn masterscriptiebegeleider en ik waren verre van vrienden, dus daardoor was het extra ingewikkeld voor mijn gevoel.
  Audrey onlangs geplaatst…Gelezen: drie boeken die me tegenvielenMy Profile

  1. Madelon zegt:

   Ik vind het inderdaad heel gek voelen! Kan me voorstellen dat als je niet de beste band hebt met je scriptiebegeleider het helemaal anders voelt. Wel fijn dat we dat soort dingen niet meer hoeven te schrijven nu 😉

 3. Ha, gefeliciteerd! Wat een super mooie en knappe prestatie! Zeker met de extra obstakels om je diploma te halen, mag je trots op jezelf zijn dat je het toch hebt gedaan! Toevallig heb ik twee weken geleden ook mijn master in sociologie gehaald! Ook ik stap in het volwassenleven hihi. Heel gek om mijn studententijd achter me te laten en bezig te zijn met solliciteren. Maar ik neem ook zeker even mijn rust voor het werkende leven gaat beginnen.
  Meaghan onlangs geplaatst…Master of ScienceMy Profile

  1. Madelon zegt:

   Dankjewel! En jij ook gefeliciteerd met jouw prestatie! Gek is dat hè zo’n hele fase afsluiten. Veel succes met de volgende stap alvast!

 4. […] haalde ik mijn master en liet ik het studentenleven officieel achter me door te starten met mijn eerste grote mensen baan. Of nou ja, ik liet het universiteitsleven niet helemaal achter mij aangezien ik werk als […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.