Persoonlijk

Allerlei fijne dingen van de afgelopen 10 jaar

Misschien ietwat cliché, maar de afgelopen weken drong het tot mij door dat we met dit nieuwe jaar ook een nieuw decennium starten. Tweedduizendentwintig. De jaren ’20 associeer ik met de vorige eeuw, the roaring twenties. Gek idee dat we nu zelf ook in ‘de jaren twintig’ leven.

Toen we van 2009 naar 2010 gingen, deed het mij niet veel (daarvoor was ik ook te jong toen). Maar nu voelt het decennium ineens heel nieuw en anders. Een hoop kan gebeuren in tien jaar. In plaats van een jaaroverzicht, leek het mij daarom bijzonder om terug te kijken wat ik allemaal in de afgelopen tien jaar heb gedaan, bereikt en beleefd. En dat bleken meer bijzondere dingen te zijn, dan ik eerst dacht!

Boom voor een waterplas

Ik behaalde vier diploma’s!

Van dat aantal schrok ik zelf eigenlijk een beetje. Ik had er nooit bij stilgestaan, maar al mijn belangrijke diploma’s heb ik in de afgelopen tien jaar gehaald. Ik rondde zowel de havo als het vwo af op de middelbare school. Zeven jaar van mijn leven sloot ik in 2014 officieel af, om vervolgens aan het studerende leven te starten. Inmiddels heb ik mijn diploma’s in Religiewetenschappen en Cultuurwetenschappen gehaald en ben ik bezig met het afronden van mijn master. Ik laat mij nog wel eens opzuigen door het studeren. Dan ben ik druk met tentamens en colleges of maak ik er mij druk om. Nu ik er zo bij stil sta besef ik me pas hoeveel mij al gelukt is en hoe snel het allemaal gaat!

Ik ontmoette mijn vriend

En we kregen een relatie natuurlijk haha! Mijn vriend en ik ontmoette elkaar ergens in 2010 of 2011 al (op een feestje van een vriendin) maar sinds 2014 zijn we een stel. En hoe cliché en klef het klinkt: hij is een van de beste ‘dingen’ geweest van het afgelopen decennium (en hopelijk ook van het komende decennium). Hij is mijn rustpunt, veilige plek en beste vriend.

Ik ben mijzelf en mijn gezondheid beter gaan begrijpen

De relatie met jezelf, je lichaam en je gezondheid – mentaal en fysiek – is iets wat altijd wel een beetje op en af gaat. Dat is denk ik iets wat iedereen wel in meer of mindere mate herkent. De afgelopen tien jaar speelde er veel rondom mijn gezondheid, mentaal en fysiek. Ik was vaak ziek, viel van de trap (en heb daar nog last van) en worstelde met paniek, angst en meer. Maar ik zie daar ook steeds meer het positieve van in. Ik heb heel veel over mijzelf geleerd en beter geleerd te reflecteren op mijn gedachten en acties. Natuurlijk, het kan altijd beter en fijner. Maar ik leer heel veel, ben steeds trotser op mijzelf en voel me ook fijn als mijzelf.

Ik verzamelde allemaal fijne mensen op mij heen

Aan het begin van het decennium werd ik veertien en zat ik op de middelbare school. Op een nieuwe school waar iedereen nieuwe mensen ontmoet en interesses krijgt, komen en gaan vriendschappen soms heel makkelijk. Ik kon daar wel eens over twijfelen: had ik niet te weinig vrienden? Deed ik het wel goed in mijn vriendschappen? Die twijfel heb ik de afgelopen jaren steeds meer los kunnen laten. En ik besef wat een fijne mensen ik op mij heen heb ‘verzameld’ (om het maar even zo te noemen) en hoe waardevol de vriendschappen zijn die ik heb. Sommige duren al langer dan een decennium, andere vriendschappen zijn net nieuw. Maar allemaal zijn ze waardevol en fijn. En dat is het belangrijkste.

En er gebeurden nog veel meer fijne dingen!

Tien jaar zitten vol met leuke dingen, minder leuke dingen, verdrietige dingen en bijzondere dingen. Dat laat zich allemaal niet makkelijk samenvatten. Een kleine (maar incomplete) greep uit de afgelopen tien jaar nog:

 • Ik bezocht allerlei leuke concerten, musea, films en andere leuke plekken.
 • Er zaten een hoop mooie vakanties en reizen tussen de afgelopen tien jaar.
 • Natuurlijk ook niet onbelangrijk: ik startte met bloggen!
 • Ik ging samenwonen met mijn vriend!
 • En verhuisde dus ook naar Nijmegen (al willen we weer terug naar de Achterhoek maar dat is een ander verhaal)
 • Ik werd tante van het liefste neefje en nichtje.
 • We vieren het leven een aantal keer met mijn familie en schoonfamilie. Sommige dierbaren hadden het, qua gezondheid, zwaar te voortduren maar zijn nog steeds bij ons. Dat is het vieren waard.
 • Tussen alle verdrietige dingen door besef ik mij steeds meer dat het leven te kort is om je druk of te onzeker te zijn. Soms is het leven oneerlijk, maar soms kan het leven heel fijn zijn. Omhels het!

Wat waren jouw hoogtepunten van de afgelopen tien jaar?

4 Reacties

 1. Wat een mooie dingen heb je de afgelopen tien jaar meegemaakt! De eerste vier zijn voor mij exact hetzelfde, ook ik heb 4 diploma’s gehaald (vmbo, havo, hbo en universitaire master), heb in 2014 mijn vriend ontmoet, ben beter op mijn gezondheid gaan letten (vegan eten, veel groeten en fruit en meer sporten) en ik heb ook een fijne kring mensen om me heen gekregen! Grappig dat dat zo overeen komt.
  Meaghan onlangs geplaatst…Master of ScienceMy Profile

  1. Madelon zegt:

   Haha wat leuk inderdaad dat het zo gelijk op kan lopen! Dan heb jij ook zeker een hoop leuk dingen meegemaakt in de afgelopen tien jaar 🙂

 2. Wat een mooi fijne-dingen-lijstje! En wat leuk zoiets eens te bekijken over de afgelopen 10 jaar. Bij mij is mijn partner leren kennen, een relatie krijgen en samenwonen, in 2013 wel het fijnste van het afgelopen decennium. 🙂 Maar ook mijn rijbewijs halen en voor mijzelf beginnen als ondernemer zijn hele fijne dingen van de afgelopen jaren.
  Giovanna Jansen onlangs geplaatst…Vier je successen!My Profile

  1. Madelon zegt:

   Ook heel mooie dingen in jouw lijstje! Zo zie je maar weer dat je toch een hoop moois meemaakt en dingen hebt om trots op te zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.