Boeken & Cultuur

Mijn favoriete boeken die ik dit jaar las (tot nu toe!)

De maand juli is altijd zo’n bijzonder moment, de eerste helft van het jaar zit er alweer op en dat zorgt toch voor een stukje reflectie. Voor mij stond de eerste helft van 2019 vooral in het teken van mentaal en fysiek herstellen na mijn trapval in 2018 maar hier schreef ik al eerder over. Toen ik laatst Everything I Never Told You uitlas, bedacht ik mij dat ik tot nu toe ook flink aan het lezen ben. Ik wil dit jaar proberen 60 boeken te lezen en heb er nu al 33 uit (voor mij werken reading challenges altijd enorm goed!). Vandaag deel ik graag met jullie welke boeken dit jaar – en tot nu toe! – mijn favoriet zijn. De boeken komen dus niet uit 2019, maar ik las ze wel dit jaar.

Everything I Never Told You – Celeste Ng

Dit boek las ik in één dag uit en daarna bleef ik er nog lang over nadenken. Het speelt zich af in een klein Amerikaans dorpje eind jaren zeventig en gaat over de familie Lee, een Amerikaans-Chinees gezin. Hun dochter Lydia wordt vermist en een paar dagen later gevonden in een meer bij het dorp. Het boek gaat vooral over wat dit doet met de familie: de ouders, de oudere broer en het jongere zusje. Zo ziet de vader het als een bevestiging dat zij als Chinees gezin niet in het dorp thuis horen. De oudere broer en het jongere zusje worstelen met schuldgevoelens en verdenkingen wie er betrokken zou zijn bij de dood van hun zus. Klinkt misschien wat dramatisch, maar het is oh zo mooi geschreven en inderdaad, ook wel een beetje hartverscheurend.

TransAtlantic – Colum McCann

Als je Cloud Atlas leuk vindt (de film of het boek) dan is dit boek zeker wat voor jou! Dit boek gaat over de relatie tussen Ierland en Amerika en Ierse immigratie. Het verbindt drie historicsche gebeurtenissen met het fictieve leven van drie generaties vrouwen. Het is oh zo mooi geschreven en je leert gelijk wat meer over de Ierse geschiedenis.

Winter of the Witch – Katherine Arden

Dit boek is het laatste deel van de Winternight-trilogie die zich afspeelt in middeleeuws Rusland en allerlei elementen van Russische folklore gebruikt. Als je deel een (The Bear and the Nightingale) en deel twee (The Girl in the Tower) nog niet gelezen hebt: zeker doen! Als je van sprookjes, fantasy of historische boeken houdt kan ik deze serie zeker aanraden. Het laatste deel was een mooie en waardige afsluiter en ik kijk stiekem al uit naar het herlezen van deze serie.

Born a Crime – Trevor Noah

De schrijver Trevor Noah ken je misschien als presentator van The Daily Show. In dit boek schrijft hij over zijn jeugd in Zuid-Afrika tijdens en vlak na de Apartheid. Als het kind van een zwarte moeder en witte vader was zijn geboorte een ‘misdaad’ in Zuid-Afrika. Ik vond het heel boeiend om te lezen over een jeugd die zo anders was dan de mijne en meer te leren over het leven in Zuid-Afrika destijds. Het boek is trouwens helemaal niet zwaarmoedig, het bevat juist heel veel humor.

The Encyclopedia of Early Earth – Isabel Greenberg

Dit boek is iets anders dan de andere boeken, het is namelijk een graphic novel (iets waar ik gek op ben). Het zijn allemaal verhalen in verhalen in verhalen. Het gaat over twee Eskimo’s  , een van de Noordpool en de ander van de Zuidpool, die verliefd op elkaar worden. Alleen omdat ze van andere polen komen kunnen ze niet te dicht bij elkaar komen en kunnen ze elkaar ook nooit aanraken. Daarom liggen ze apart van elkaar en om te laten zien hoeveel ze van elkaar houden, vertellen ze elkaar verhalen. Het is een heel mooi, liefdevol verhaal en vol met prachtige tekeningen!

Natuurlijk las ik nog meer dit jaar en zijn dit niet alle goede en leuke boeken. Alles wat ik lees kun je trouwens zien op mijn Goodreads-account!

Wat is een van de leukste boeken die jij de afgelopen tijd gelezen hebt?

3 Reacties

  1. Ik heb nog geen enkel boek hiervan gelezen, maar ze klinken interessant! Ik heb heel erg genoten van Verknocht en van Het Rosie Resultaat.
    Audrey onlangs geplaatst…Gelezen: Knap voor een dik meisje – Tatjana AlmuliMy Profile

  2. Mijn genre is zo totaal anders een tip geven heeft niet zoveel nut.
    Villasappho onlangs geplaatst…Fotoserie: Plakkerige morgenMy Profile

  3. Leuk om je favorieten tot nu te zien. Ik heb weinig favorieten want heb nog niet bijster veel gelezen…. Wil ik zeker nog wel het komende half jaar meer gaan doen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.