Persoonlijk

Waarom alleen zijn soms best fijn kan zijn

Aankomende week is Vriendknul een weekje weg en heb ik dus een week onze flat voor mij alleen (goed – vijf dagen want in de weekenden ben ik bij mijn ouders). Maar ergens vind ik het alleen zijn helemaal niet erg, zolang ik mij maar niet eenzaam voel. In deze blog wil ik graag met jullie praten over waarom alleen zijn soms best fijn (en nodig!) kan zijn.

Het is oké om alleen te zijn

In een tijd waar je op Facebook, Instagram en andere sociale media vooral mooie reizen, festivalletjes en bijzondere uitjes tegenkomt (wat ook helemaal oké is hoor!), denk ik dat we makkelijk vergeten dat bijna iedereen af en toe wel eens graag alleen en thuis is. Het is helemaal oké om af en toe niets anders te willen dat met slobberkleren aan de hele dag alleen te zijn en te Simsen (driemaal raden wat er op mijn planning staat) of op de bank te liggen. Het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt. Voor mij is er ook een belangrijk onderscheid tussen alleen en eenzaam zijn. Ik kan prima alleen zijn, zonder mij eenzaam te voelen. (Het is natuurlijk niet oké om je eenzaam te voelen. Dit is een nare emotie waar we helaas allemaal – denk ik – weleens mee te maken hebben gehad.)

Sommige dingen zijn fijner om alleen te doen

Niet alles hoeft samen gedaan te worden of gedeeld te worden, sommige dingen zijn juist heel fijn om alleen en in alle stilte te doen. Voor mij is lezen een van de dingen die ik graag doe als ik alleen ben. Hetzelfde geldt voor winkelen en wandelen (en allebei tegelijkertijd haha!). Beide dingen zijn leuk om samen te doen, maar ik kan er ook erg van genieten als ik alleen door de winkelstraten loop. Alleen koffiedrinken of lunchen vond ik vroeger altijd een beetje spannend – ik voelde mij heel opgelaten als ik ergens alleen ging zitten om uitgebreid te lunchen. Maar ik vind het steeds leuker en heb nu ook op mijn lijstje staan om alleen naar het Kattencafé in Nijmegen te gaan (ik krijg helaas niet makkelijk mensen mee daarnaartoe). Alleen zulke dingen ondernemen geeft mij een heel stoer gevoel en voelt echt een beetje als jezelf trakteren op goede me-quality-time.

Een goede relatie met jezelf is heel belangrijk

Ja dit past heel erg bij het me-quality-time: werken aan de relatie met jezelf. Als ik dat vroeger ergens las, vond ik het altijd een beetje zweverig en cliché klinken maar het is oh zo waar! Mijn vroegere psycholoog zei een keer dat je niet voor een ander kan zorgen, als je niet eerst leert om goed voor jezelf te zorgen. Eerst jezelf liefhebben, dan een ander. En het is goed om hieraan te blijven werken en te checken hoe je je voelt als je alleen bent. Samenwonen met Vriendknul vind ik heel leuk, maar ik vind het ook fijn om te herontdekken dat ik ook prima even alleen met mijzelf kan zijn. Dat is namelijk ook belangrijk!

Even opladen

Alleen zijn vind ik altijd wel fijn om even op te laden. Al is het maar een uurtje per dag waarin ik de tijd voor mijzelf heb, het helpt mij enorm om even de chaos in mijn hoofd tot rust te laten komen. Ik ben een piekeraar en overthinker (overdenker? Wat is het Nederlandse woord hiervoor?) in hart en nieren en mijn hoofd is daarom regelmatig heel erg druk. Als ik even voor mijzelf heb, vind ik de rust om een deel van die gedachtes op pauze te zetten of ‘weg te gooien’. Als ik ergens heel erg mee zit, order ik op zo’n moment mijn gedachtes. Dan kan ik er daarna over praten met anderen. Gelukkig zijn Vriendknul en ik hier allebei heel makkelijk in en geven we elkaar ook de ruimte en tijd hiervoor. We hebben allebei ons eigen plekje in ons kleine flatje, dat helpt daarbij enorm. Een week alleen betekent natuurlijk een week lang extra opladen haha!

Na een weekje alleen is samen zijn ook wel fijn ♥

Af en toe alleen zijn vind ik dus helemaal niet erg en ik red mij de komende dagen ook prima. Natuurlijk ben ik ook niet 100% continu alleen! Het is niet alsof ik mij opsluit in mijn flat tot Vriendknul terug is haha. Ik moet gewoon werken en spreek ook af met vrienden en familie. Maar zo af en toe trek ik mijzelf graag terug. Al ben ik na een weekje ook wel blij als Vriendknul weer terug is. Gelukkig maar, anders was het ook niet goed!

Ben jij graag alleen? Wat doe je dan het liefst?

2 Reacties

  1. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn! En wat ik dan doe… vooral niet te veel. Lekker nadenken over de dingen des levens, of gewoon simpele spelletjes spelen of filmpjes kijken. En lezen natuurlijk!
    Audrey onlangs geplaatst…4x de lekkerste koude wrapsMy Profile

    1. Madelon zegt:

      Heerlijk hé die tijd voor jezelf! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.