Persoonlijk

Het is klein en viel van de trap

Ja, jawel ik leef nog. De afgelopen maanden was ik erg afwezig op mijn blog en Instagram. Helaas viel ik eind oktober van de trap af (helemaal van boven naar beneden, ik zou het niet aanraden) en de gevolgen van die val waren erger dan ik zelf eerst dacht. Zo’n beetje alles in mijn lichaam (vooral mijn rug, schouders, arm en enkel) was gekneusd en samen met mijn hersenschudding betekende dat even rust nemen. Helaas is dat niet mijn sterkste punt. Gevolg? Het herstel duurde enorm lang en zette mijn mentale en fysieke gezondheid op de kop.

Een gele achtergrond met daarop een notitieboekje. Op het notitieboekje staat de tekst "Choose Happy".

Twee weken na mijn val stond ik namelijk alweer in de startblokken om te gaan. Ik had tentamens om in te halen, een bijbaantje waar ik heen wilde, colleges die ik wilde bijwonen en een honoursprogramma (een extra ding naast mijn studie) dat op mij wachtte. Rust nemen zit gewoon niet in mijn systeem. Bovendien hoopte ik dat met een ‘normaal’ ritme ik mij weer snel normaal zou voelen. Dom gedacht natuurlijk.

Het afgelopen jaar zat ik namelijk helemaal niet goed in mijn vel. Het kostte mij veel tijd om in te zien dat het kwam door mijn val van de trap en het gebrek aan rust dat ik had genomen. Ik had bijvoorbeeld enorme rugpijn en kon niet lang in dezelfde houding staan, zitten of liggen. Twee maanden na mijn val bleek dat ik al die tijd met een gebroken rib rondliep (iets wat toen niet opviel omdat mijn rug gekneusd en helemaal blauw was). Gelukkig heb ik heel lang fysiotherapie gehad en dat hielp!

Na mijn val ik ook telkens gestrest en niet mijzelf. Ik had het idee dat ik constant achter de feiten aanliep, was ontzettend warrig en vergeetachtig en had gewoon niet de puf om met dingen aan de slag te gaan. Ik merkte dat ik dingen uitstelde terwijl ik dat normaal niet deed. Het voelde gewoon alsof mijn hoofd niet meewerkte. Telkens leek het alsof er een waas in mijn hoofd zat en ik niet echt wakker was. Waarschijnlijk omdat ik niet de tijd had genomen om te herstellen van mijn hersenschudding en door alle stress en onrust na de val ook richting een burn-out zat.

En zo stapelden zich nog wel meer persoonlijke dingen alsmaar op. Ik vond het moeilijk om overzicht te krijgen en in te grijpen. Maar ik deed het uiteindelijk wel. Zo nam ik een pauze van het honoursprogramma (een extra programma dat ik naast mijn studie doe), zette ik mijn masterscriptie stop en volgde ik voortaan maar één vak op de uni. Ik regelde bij mijn bijbaan wat dingen zodat ik vaker thuis kon werken en ik wat meer de rem in kon trappen. Ik had regelmatig gesprekken met docenten en studieadviseurs over mijn gezondheid en twijfels. En ik volgde zelfs een groepscursus over hoe om te gaan met stress en perfectionisme. Dat laatste vond ik super eng (want ew, je gevoelens delen met een groep vol onbekenden) maar het was heel fijn om herkenning te vinden bij anderen.

Ik heb wel vaak geworsteld met mijn mentale en fysieke gezondheid. Het wordt nooit heel makkelijk en het blijft gewoon moeilijk om grenzen te herkennen én aan te geven. Dit keer had ik er moeite mee dat ik weer in was getrapt en wéér geen rust had genomen. Maar het heeft geen zin om daarover boos te zijn op mijzelf. Het belangrijke is dat ik uiteindelijk wel rust heb genomen. En dat het nu de laatste weken weer beter gaat. Mijn hoofd voelt weer van mijzelf, mijn energie is terug en mijn rugpijn neemt af. Ik had de rust nodig en het heeft mij goed gedaan. En nu de dingen weer eindelijk normaal voelen, probeer ik erop te letten dat ik niet meteen weer 1000 dingen tegelijkertijd ga doen. Ik pak de dingen een voor een weer op (zoals bloggen nu!). Kleine stapjes, maar wel stapjes waar ik heel trots op ben.

Heb jij wel eens een situatie gehad waarbij je merkte dat je echt rust nodig had? Vond je dat een makkelijke of moeilijke beslissing?

7 Reacties

 1. Heee, dat is lang geleden inderdaad. Wel heftig om dit te lezen. Goed dat je uiteindelijk de rust hebt genomen die je nodig hebt en fijn dat het nu langzaam weer de goede kant op gaat.
  Audrey onlangs geplaatst…Geocachen: actief wandelen/GPS-schatzoeken voor volwassenen en kinderenMy Profile

 2. Wow je hebt er een paar moeilijke maanden op zitten zo te lezen. Ben blij te lezen dat het weer wat beter gaat en dat je toch je rust genomen hebt. Super belangrijk! Niemand heeft er baat bij dat je alleen maar door blijft gaan want dat keert vroeg of laat toch weer tegen je.
  Irene onlangs geplaatst…Shoplog | Vintage per kilo saleMy Profile

  1. Madelon zegt:

   Dankjewel voor je lieve reactie! Precies, eigen gezondheid gaat natuurlijk helemaal voor 🙂

 3. Mooi en open artikel! Heel confronterend ook. Voor mij dan toch. Ik ben niet van de trap gevallen maar heb ook wel het een en ander meegemaakt. Maar inderdaad, je gezondheid en welzijn moet op de eerste plek staan. Jobs en studies heb je er duizenden van, maar je hebt maar een lichaam en een gezondheid. Ik vind het super om te lezen dat je rust hebt genomen en de rem erop hebt gezet! Want dat is zo belangrijk in een wereld die altijd maar doordraait en blijft malen.
  Nikita onlangs geplaatst…Lieve Nikita, ik ben trots op je | Een brief aan mezelfMy Profile

  1. Madelon zegt:

   Dankjewel voor je lieve reactie! Heel mooi gezegd, je hebt inderdaad maar een gezondheid en lichaam. Het soms zo lastig om dat goed in te zien, maar oh zo belangrijk.

 4. Oof. Dat is vervelend! Fijn dat het nu weer beter gaat! Die situaties dat je even rust nodig hebt heb ik wel vaker, maar dat is dan meer overprikkeling.
  Daan onlangs geplaatst…Mixtape #25 | Mooie Muziek In MeiMy Profile

 5. Jeetje, wat heftig zeg! Wel een heel mooi artikel. Ik merkte op een gegeven moment (halverwege dit studiejaar) dat ik zo gestrest was. Toen besloot ik wat vakken links te laten liggen. Kostte mij wel veel moeite. Nu ik weer meer energie heb, ga ik alsnog proberen de dossiers dit schooljaar te maken en in te leveren.

  Liefs,
  Marloes
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Vega(n) genieten bij Rozey in RotterdamMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.