Columns

Het leed dat geen richtingsgevoel heet

Ik beken maar eerlijk: ik ben een ramp met richtingen en routes onthouden. Niet dat het een groot geheim is. Iedereen om mij heen weet het. Het is een welbekend feit, maar toch blijven mensen stiekem hopen dat ik op een dag wakker word en dat er een richtingsgevoel is aangegroeid. Maar helaas ben ik geen salamander dus groei ik geen staart en geen richtingsgevoel meer aan. In plaats daarvan leef ik een constante staat van verwarring waarin ik niet weet waar ik ben, waar ik heen moet of hoe de wereld werkt. Ik weet zeg maar nog net wie ik ben. En dat brengt mij in een hoop gekke situaties.

Dit is dus niet Nijmegen hé. Maar Monnickendam 😉

In de winkelstraten loop ik bijvoorbeeld standaard terug in de richting waar we vandaan kwamen. Niet omdat het daar zo leuk was, maar omdat ik niet meer weet van welke richting ik kwam en een willekeurige richting kies. Altijd de verkeerde. Het duurde ook minstens een halfjaar voordat ik een idee had hoe het centrum van Nijmegen in elkaar zat. Ik kende wel twee wegen, maar had echt niet door dat die naast elkaar lagen. Want ja, ik ben heel verstrooid als het op richtingen en routes aankomt.

Bovendien ben ik vaak zo erg bezig met het vinden van de weg, dat ik helemaal niet merk wat er om mij heen gaande is. Bekende mensen loop ik regelmatig straal voorbij. Dat is niets persoonlijks (meestal dan hé) ik zie ze gewoonweg niet. Een tijd geleden zou mijn vriend mij ophalen op het station. Eenmaal aangekomen zag ik hem nergens en liep ik het hele station door te zoeken. Tot ik ineens op mijn schouder getikt werd. Bleek dat ie dus al tien minuten naast me liep. (de romantiek)

En toen ik een nieuwe kapper had gevonden op internet, duurde het minstens een halfuur voordat ik hem in het echt gevonden had. Bleek er als zes keer langs heen te zijn gelopen, maar had blijkbaar mijn ogen niet open. Ik keek te gefixeerd naar de richtingen die Google aangaf op mijn telefoonscherm.

Dat ik teveel op mijn navigatie vertrouw, is ook wel een dingetje. Dat bleek deze week nog. Ik zou van mijn huis naar de universiteit fietsen en had een nieuwe (snellere) route gekozen. Alleen dikke stress want oh god, ik zou zeker verdwalen alleen. Ik besloot Google als hulplijn in te schakelen. Navigatie aan op mijn telefoon, koptelefoon op voor de instructies en gaan. Het ging allemaal prima. Ik fietste vrolijk door, wist op tijd waar ik heen moest en echt, het leven lachte mij toe. Totdat Google vastliep.

“Ga hier rechtsaf.”

Keurig sloeg ik af, een rechte weg in zonder afslagen.

“Ga hier linksaf.” Geen afslag te zien.
“Over 100 meter ga rechtsaf… over 100 meter keer om…over 200 meter ga rechtsaf…over 250 meter keer om…over 300 meter ga rechtsaf…over 250 meter keer om.” Mijn grootste angst was waarheid geworden: Google was zelf verdwaald. En ik inmiddels ook.

Wanhopig parkeerde ik mijn fiets. Geen idee waar ik was en Google ook niet. Ik was volgens Google een stipje op de spoorlijn.  Godzijdank had Google ongelijk daarin. Maar waar mijn stipje dan wel hoorde te staan.

Dus ja, nu zit ik hier nog steeds. Naast mijn fiets. Wanhopig verdwaald in een rechte weg ergens in Nijmegen. Ik sta open voor een hulpteam. Of een kaart. Of als iemand een richtingsgevoel over heeft: stuur maar op!

(Nee geintje. In werkelijkheid bleek ik dus vlakbij mijn huis te zijn en viel het reuze mee en moet ik gewoon niet zo op Google vertrouwen. Maar ook niet teveel op mijn eigen richtingsgevoel. Een middenweg zeg maar. Alleen of ik die weg vind…)

Heb jij wel een beetje een goed richtingsgevoel?

2 Reacties

  1. Het verschilt! De ene keer heb ik een redelijk goede richtingsgevoel en de andere keer vergeet ik zo waar ik langs ben gelopen!
    Mei Qi onlangs geplaatst…andalusië is net een illusieMy Profile

  2. Oh heel herkenbaar. Ik loop ook altijd gewoon de de deur weer uit, naar de kant waar ik vandaan kwam. Ook met een tom-tom in de auto ben ik heel onhandig. Kan geen meters schatten. Oh moest ik nu al naar rechts afslaan? hahaha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.