Het is klein en het ruimt op

Het is klein en ruimt op | Mijn smartphone

Onlangs realiseerde ik mij dat ik moet ‘afkicken’ van mijn smartphone. Nu wil ik mijn telefoon niet helemaal eruit gooien en radicaal offline gaan. Want eerlijk is eerlijk: ik vind mijn telefoon ook gewoon fijn. Voor foto’s, voor contact met mensen, om snel mijn mail te checken en voor een gek gevoel van veiligheid. Maar minder mag wel. Hoe ik dat probeer te doen? Lees snel verder.

Om eerlijk te zijn ben ik volgens mij lichtelijk verslaafd aan mijn smartphone. Of laat ik het anders verwoorden: ik weet niet goed meer wat ik zonder moet. En ik denk dat ik niet alleen ben. Het is zijn niet alleen de apps die vaak gebruik zoals Whatsapp. En het niet alleen de mogelijkheid om alles snel even op te zoeken. Ergens voel ik mij er ook gewoon veilig bij. Het idee dat ik altijd kan achterhalen waar ik ben, altijd de weg kan vinden, altijd bereikbaar ben, nooit helemaal alleen ben ’s avonds laat. Allemaal dankzij mijn telefoon.

Maar ik besef mij ook dat het ongezond is of kan zijn. Mijn vriend wijst mij erop als hij vindt dat ik mijn telefoon te veel gebruik en daardoor realiseerde ik mij steeds meer dat het eigenlijk gewoon niet altijd goed is. Zeker voor het slapen gaan even snel kijken is ongezond en slecht voor je rust. Onlangs las ik ook een mooie post waarin een gedachte-experiment centraal stond: stel je voor dat je smartphone een boek is. Of nog anders verwoord: kijk nooit op je telefoon in situaties waarin het ook niet oké is om een boek te gaan lezen. Je leest ook geen boek tijdens een concert of tijdens het rijden (gelukkig gebruik ik mijn telefoon nooit tijdens het rijden, maar genoeg mensen wel). Je kunt de blog hier lezen (klik).

Met de volgende kleine stapjes leer ik mijzelf ‘gezonder’ om te gaan met mijn telefoon.

  • Verwijder apps die je nooit of nauwelijks gebruikt. Mijn telefoon heeft daarvoor zelf een handig tool waarmee hij precies kon laten zien hoe vaak of hoe weinig ik een app gebruik (best eng eigenlijk!) maar je kan het ook makkelijk nagaan. En als je twijfelt vraag je af: ga je de app nu écht missen? Het verwijderen van de apps scheelt namelijk ook meteen ruimte!

 

  • Schakel notificaties uit. Dit is denk ook meteen het meest vermoeiende en meest verslavende aan een smartphone: de continue stroom aan notificaties die je ontvangt. Hierdoor krijg je telkens het idee dat je iets mist of kan missen. En het gevoel dat je meteen moet reageren. Helemaal niet nodig natuurlijk! Ik krijg geen berichten meer van onder andere Instagram, Facebook, winkelapps en nog veel meer. Pas als ik de app zelf open, krijg ik de meldingen. Hierdoor moet ik er dus áctief de tijd voor nemen. De enige meldingen die ik niet uitschakel zijn mijn mails, whatsapp en de telefoon zelf. Hier kunnen namelijk wel dingen tussen die snel een reactie vereisen.

 

  • Ruim je foto’s op. Op een gegeven moment had ik zoveel foto’s, video’s en screenshots op mijn telefoon staan, dat ik zelf er de weg niet meer kon vinden. Heel erg zonde! Ik heb niet echt foto’s verwijdert (behalve heel erg mislukte) want dat vind ik dan wel weer zonde. Wat ik heb een online back-up gemaakt waar ik zo vanaf mijn laptop en telefoon bij kan (zelf gebruik ik Google Photo’s, maar Dropbox of Onedrive kan bijvoorbeeld ook). Vervolgens heb ik heel wat foto’s van mijn telefoon zelf afgehaald. Als ik ze wil laten zien, moet ik naar mijn back-up dus maar dat gaat heel gemakkelijk.

 

  • Zet hem uit. Dat is natuurlijk helemaal de truc: zet je telefoon uit of leg hem weg. Zelf zet ik steeds vaker de instelling ‘niet storen’ aan. Dan ontvang ik helemaal geen notificaties, ook niet van mijn mail of whatsapp. Pas als iemand binnen drie minuten twee keer belt, schakelt mijn telefoon door. En ik kan de notificaties nog steeds zien als ik de app actief open. Met het slapen gaan is het helemaal heerlijk. En ik probeer ook steeds vaker gewoon mijn telefoon weg te leggen. Want je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn. Offline zijn mag.

 

Gebruik jij je smartphone veel? Of heb jij nog een tip voor gezond omgaan met je smartphone?

1 Reactie

  1. Ik heb laatst ook echt alle apps die ik niet gebruik van m’n telefoon gegooid. Veel apps liet ik toch nog staan voor die ene keer in de toekomst dat ik ‘m wel nodig zou hebben maar goed, dan download ik hem gewoon opnieuw 🙂 veel rustiger zo! M’n foto’s opruimen is het volgende!
    Vaak heb ik bijvoorbeeld ook dat mijn batterij tegen 18u leeg is en dan laat ik hem gewoon leeg tot ik ga slapen. Is eigenlijk ook wel fijn om er dan gewoon niet aan te denken. Ben anders best wel veel met m’n gsm bezig en tegelijk ook niet omdat ik hem makkelijk weg kan leggen.
    Irene onlangs geplaatst…Duizend vragen aan jezelf • Deel 90My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.