Het is klein en het leest

Halloween | Boekentips

Zoals ik al schreef in mijn Avonturenlijst voor oktober: ik ben een groot Halloween-fan. Niet dat ik ieder jaar in kostuum langs de deuren ga.. Hoewel, dat heb ik ook ooit gedaan. En bovendien lijkt het me heel tof om te doen, als het wat gebruikelijker was in Nederland. Zodat niet iedereen je gek aan kijkt. Maar enfin, er is gewoon iets aan Halloween dat ik magisch en leuk vind. Misschien is het de decoratie, de sfeer, de films, het seizoen of misschien wel alles bij elkaar. Ieder jaar probeer ik wel wat te doen met Halloween. Een film kijken of een Harry Potter-marathon houden, met hapjes in Halloween-stijl en wat decoratie. En ieder jaar vul ik mijn Halloween Spotify playlist aan, hopend op het moment dat ik ooit een echt Halloween feest ga organiseren.

Maar los van alle films, muziek en decoraties: boeken horen er natuurlijk ook bij. Er zijn ook genoeg boeken die iets griezeligs, engs of onprettigs hebben waardoor ze perfect bij Halloween passen. Ik las er een aantal en geef jullie vandaag tips.

 

Through the Woods – Emily Carroll 

Normaal gesproken lees ik geen graphic novels, maar voor Into the woods maak ik heel graag een uitzondering. Dit boek bestaat uit prachtige tekeningen en is echt heel mooi vormgegeven. Het boek bestaat uit verschillende horror-verhalen. Een terugkerend thema in het boek is trauma en specifiek het effect van trauma bij vrouwen. De verschillende personages hebben elk een verschrikkelijke of vreemde gebeurtenis meegemaakt en het boek gaat hier op in. Dat klinkt misschien wat minder plezierig, maar het wordt op een heel bijzondere manier verteld en in beeld gebracht.

 

Monsters – Emerald Fennell 

De kaft dit boek omschrijft het verhaal zelf als een verhaal over ‘twee kinderen die elkaar nooit zouden moeten ontmoeten’. En dat vat het aardig samen. Monsters gaat over een twaalfjarig meisje, die vanuit de ik-persoon vertelt over de zomer die eigenlijk alles verandert. Haar ouders zijn dood en ze woont bij haar oma. In de zomer woont ze bij haar oom en tante in een hotel. De hoofdpersoon is, op zijn zachts gezegd, heel eigenaardig. Eigenlijk zijn alle personages wel eigenaardig, maar de hoofdpersoon is.. ja, het eigenaardigst. Ze ontmoet een jongen die haar rare en smerige interesses deelt. Samen raken ze geobsedeerd met de verschillende moorden die in het stadje worden gepleegd. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een boek gelezen vanuit zo’n eng en ziek personage. Het verhaal zelf is behoorlijk eng en laat je niet snel los. Tegelijkertijd leest het ontzettend fijn en is het boek niet té eng. Binnenkort zal ik nog een uitgebreidere recensie schrijven, maar Monsters is zeker een aanrader!

 

Horrorstör – Grady Hendrix

Dit boek kreeg ik een aantal jaren geleden cadeau met Sinterklaas. Het verhaal gaat over een Zweeds woonwarenhuis genaamd Orsk (rara naar welke winkel wordt hier gehint) waar vreemde dingen gebeuren. Zo blijken er ‘s ochtends allerlei meubels te zijn vernield. Vijf winkelmedewerkers blijven een nacht in de winkel om te kijken wie of wat dit veroorzaakt. En dan gebeuren er allerlei enge, horrorachtige dingen. Het verhaal heeft een behoorlijke plottwist en is soms best griezelig. Maar het voornamelijk heel grappig en het zit vol met verwijzingen en kritieken naar onze eigen samenleving.

 

Death or Ice Cream – Gareth P. Jones 

Dit boek heeft een beetje hetzelfde gekke, absurde karakter als Monsters. Death or Ice Cream bestaat uit verschillende korte verhalen die allemaal plaatsvinden in het plaatsje Larkin Mills (slogan: The Birthplace of Death, gezellig hé). Hoewel het boek dus bestaat uit losse, korte verhalen zijn ze wel allemaal met elkaar verbonden. Personages keren terug in de verhalen, er wordt verwezen naar de gebeurtenissen uit andere verhalen en soms gaat een verhaal dieper in op aspect van een eerder hoofdstuk. En als je heel goed oplet leer je langzaam de geheimen van Larkin Mills beter kennen en ontdek je wie wat nou eigenlijk heeft gedaan.

 

Select Tales – Brothers Grimm 

Je zou het niet denken als je naar de Disney-verfilmingen kijkt, maar sprookjes zijn eigen heel luguber en griezelig. Weinig hoofdpersonages overleven de sprookjes en zelfs als ze het einde halen, komen ze er vaak niet goed vanaf. Als je graag Halloween-achtige verhalen wil lezen, zijn sprookjes dus zeker een aanrader. Zelf heb ik een ontzettend mooie editie van de Grimm sprookjes (al zeg ik het zelf haha). Je leest zo’n heel boek natuurlijk niet snel in één keer, maar het is ook leuk om af en toe een sprookje te lezen.

 

Welk boek past volgens jou heel goed bij Halloween? 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: