Boeken & Cultuur

Mijn favoriete Nederlandstalige artiesten (en liedjes!)

Laatst stuurde ik in volle overtuiging naar een vriendin dat er maar een paar Nederlandse artiesten en nummers zijn die ik mooi vind. Toen ik ze daarna voor mijzelf op een rijtje zette, kwam ik vervolgens op een nog best lange lijst uit. Toen ik jonger was, had ik een ‘anti-Nederlandse muziek’ fase. Gewoon uit een misplaatst principe of zo. En dat is eigenlijk heel onterecht, want er zijn zoveel mooie Nederlandstalige artiesten en liedjes. Ik besloot ze voor mijn blog op een rijtje te zetten. Alleen kwam ik zelfs daar niet helemaal uit. Dus hier volgt een klein lijstje met mijn favoriete artiesten en liedjes. Absoluut niet compleet en ook niet op volgorde van leukigheid.

Bron
Yentl en de Boer

Volgens mij leerde ik Yentl en de Boer kennen via het programma Opium, waarvoor ze liedjes schreven. Het is een muzikaal duo dat bestaat uit Yentl Schieman en Christine de Boer. Ze schrijven heel mooie, absurdistische muziek die je wel een beetje aan het denken zet. Een heel erg leuke is Zitten in de trein (klik hier). Voor het nummer Ik heb een man gekend wonnen ze de Annie M.G. Schmidt prijs in 2014. Mijn absolute favoriet is wel het nummer Heel lang geleden waarin ze zingen over vroeger als een sprookje.

 

Maaike Ouboter

Toegegeven: het nummer Dat ik je mis kan ik niet goed meer aanhoren, omdat het inmiddels heel erg grijs is gedraaid. Het nummer Smoor vind ik heel mooi geschreven. Daarnaast is het heel rustgevend om naar te luisteren. Van de nummers Wattendag en 23 april word ik altijd heel vrolijk. En ander heel mooi nummer is Maaike’s cover van het nummer Ruimtevaarder. Dit is eigenlijk van een Vlaams cabaret-duo genaamd Kammil Foo. Het nummer gaat over een kind die zijn meester vertelt dat hij niet meer naar school zal komen, omdat hij eigenlijk een ruimtevaarder is. Het nummer staat helaas niet op Spotify, maar wel op Youtube (klik hier).

 

Boudewijn de Groot

Heel lang kende ik Boudewijn de Groot vooral van het nummer ‘Het land van Maas en Waal’ maar inmiddels waardeer ik zijn andere nummers veel meer. Ik vind De Avond altijd erg mooi en ontroerend. Het Testament vind ik ook heel bijzonder, zeker als ik nu naar de tekst kijk. Het nummer opent namelijk met de zin “Na 22 jaren in dit leven, maak ik het testament op van mijn jeugd”. Een gek iets om te lezen nu ik zelf 22 ben. Terwijl er ergens ook steeds meer sprake is van ‘terugkijken’ naar je jeugd, in plaats van er middenin zitten. Tot slot vind ik het nummer De Noordzee ook prachtig!

 

Herman van Veen

Thuis bij mijn ouders ligt nog een ouderwetse videoband met een film en muziek van Herman van Veen. Nummers zoals Ik ben vandaag zo vrolijkOpzij Opzij Opzij en Dikkertje Dap staan daarop. Herman van Veen hoort daarom voor mij vooral bij het stukje ‘jeugdmuziek’. Later ontdekte ik pas dat hij ook veel andere nummers ‘voor volwassenen’ schreef. Een hoop van die nummers vind ik ook prachtig. Maar waar ik nog het meest vrolijk van word, is het nummer Hilversum III!

 

Klein Orkest

Ook deze valt voor een deel in de categorie ‘jeugdmuziek’. Nummers zoals Een roltrap naar de maan en Mijn vader is een leugenaar heb ik nog ergens op een cassettebandje staan. Een tijd terug zette ik dat bandje nog eens aan. Het gekraak overheerst vooral, in plaats van de muziek, maar het blijft leuk. Een ander heel mooi nummer, dat bijna iedereen wel kent denk ik, is Over de muur. Dit nummer gaat over de Berlijnse muur. Ook het nummer Later is allang begonnen vind ik heel mooi. Vooral de tekst vind ik een goede herinnering om meer op het nu te letten en niet continu te plannen. Later is namelijk allang begonnen! Nog leuker sentiment is trouwens dat ik het Klein Orkest volgend jaar live ga zien. Daar heb ik nu al zin in!

 

Ik heb alle nummers in een Spotify playlist verzameld (die hieronder staat) zodat je ze rustig terug kan luisteren. Op een paar nummers na, die alleen op Youtube staan. Maar daar staat een linkje bij! Ik heb nog zoveel meer leuke artiesten en nummers, dus wie weet volgt er wel een deel twee. Nu ben ik heel benieuwd:

Wie of wat vind jij een mooie Nederlandstalig(e) artiest of nummer? 

 

 

 

 

5 Reacties

 1. Ik merk bij The Passion ook vaak hoeveel mooie Nederlandstalige liedjes er zijn. Ik ben zelf fan van Claudia de Breij en weet van alles van Marco Borsato, Bløf en Nielson ook wel te waarderen!
  Audrey onlangs geplaatst…Klein leed #5My Profile

 2. Wat een heerlijke nummers zeg!

 3. Liefde voor Boudewijn de Groot! En heel leuk om inderdaad eens wat meer in de Nederlandstalige muziek te duiken.
  Sonja onlangs geplaatst…afgestudeerd (04): alles is niet voorbijMy Profile

 4. Wat leuk dat je een aantal Nederlandstalige artiesten op een rijtje zet en dan geen Jan Smit of André Hazes, maar een paar mensen die tegenwoordig minder bekend zijn. Zelf vind ik de muziek van Nick & Simon vaak wel erg leuk.
  Romy onlangs geplaatst…5 (niet cliché) levenslessen die ik leerde van DisneyfilmsMy Profile

 5. Klein Orkest is nog steeds geweldig. En het debuutalbum van Maaike Ouboter was erg interessant. Volgens mij zit ze nu veel in de studio, dus ik ben enorm benieuwd naar haar tweede album.
  Daan onlangs geplaatst…Fictie | In The FutureMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.