Boeken & Cultuur

Films die indruk op mij maakten

Een tijd geleden schreef ik al over boeken die een grote indruk op mij maakten (klik hier). Naast lezen, kijk ik ook graag films. En zo zijn er ook een aantal films die een grote indruk op mij maakten. Ik kan ze lang niet allemaal opnoemen. Het onderstaande lijstje is dus alles behalve definitief of allesomvattend, maar meer een korte samenvatting. Benieuwd? Lees snel verder!

The Constant Gardener (2005) 

Deze film gaat over een Britse diplomaat in Kenia, genaamd Justin Quayle (Ralph Fiennes), die de moord op zijn vrouw Tessa (Rachel Weisz), een mensenrechtenactiviste, probeert op te lossen. Het verhaal wordt gemengd met flashbacks over wat er speelde voor Tessa’s dood. Het is gebaseerd op het boek van John le Carré. Het verhaal en de beelden van Afrika zijn ontzettend indrukwekkend. Maar het is vooral het slot dat me niet meer heeft losgelaten en een enorme indruk op mij maakte.

La Vita e Bella (1997)

Deze film kennen veel mensen ook wel als Life is beautiful, maar oorspronkelijk is hij Italiaans. Het verhaal gaat grotendeels over Guido Orefice, een Joodse Italiaan, die met zijn jonge zoontje vast zit in een concentratiekamp. Om zijn zoontje te beschermen gebruikt Guido een flink portie fantasie en doet hij alsof het kamp een ingewikkeld spel is. Hoewel een concentratiekamp als ‘spel’ zeker een gevoelig punt is, laat de film vooral de kracht van fantasie en onschuld in dit soort verschrikkelijke situaties zien. Ik kan de film zeker aanraden, want het de films is niet alleen maar zielig.

Life of Pi (2012)

Om eerlijk te zijn vond ik hiervan het gelijknamige boek nog mooier en diepgaander dan de film. Toch was de verfilming ook heel bijzonder en vooral de beelden waren daarbij heel mooi gedaan. Heel kort gezegd gaat het verhaal over de Indiaanse jongen genaamd Pi die samen met een tijger op een reddingsboot vast komt te zitten op de Pacifische Oceaan. Natuurlijk gebeuren er veel meer dingen, maar daarvoor moet je de film gewoon gaan kijken. Aan de ene kant is het gewoon een spannende survivalfilm. Aan de andere kant zit er veel wijsheid in, geeft het stof tot nadenken en gaat het over thema’s zoals waarheid en het leven als een verhaal.

Into the Wild (2007)

Deze film is semi-biografisch aangezien de hoofdpersoon, Christopher McCandless, echt heeft bestaan en zijn avonturen (grotendeels) echt zijn gebeurd. Natuurlijk is de film voor een deel gedramatiseerd en zijn sommige dingen ingevuld, omdat niemand het na kan vertellen. Toch blijft de film heel indrukwekkend en bijzonder. McCandless besluit na het behalen van zijn universitaire diploma om niet het ‘gewone’ leven in te gaan, maar te gaan reizen. Hij wil leven in de wildernis en onder andere naar Alaska reizen. Hij doneert al zijn geld aan een goede doel, knipt zijn paspoort door en vertrekt. De film heeft twee verhaallijnen. Enerzijds laat het de avonturen van McCandless zien als hij al in Alaska is en anderzijds laat het zijn reis en leven voor die tijd zien. Voor mij was het niet zozeer de reis die ik indrukwekkend vond (lijkt me eerlijk gezegd doodeng) maar de prachtige beelden, mooie citaten en fantastische muziek die bij de film hoorden. Het verhaal komt misschien ietwat langzaam op gang, maar de film is echt een aanrader.

Cloud Atlas (2012)

Ik kan geen mogelijkheid uitleggen waar Cloud Atlas over gaat. Het zou de film, en boek, ook geen recht doen. Het boek Cloud Atlas vond ik heel erg mooi, maar de film nog indrukwekkender. De film vind ik dus eigenlijk beter dan het boek. En dat heb ik niet vaak. Heel kort gezegd heeft Cloud Atlas meerdere verhaallijnen die zich afspelen in verschillende tijden. In iedere verhaallijn zit wel een verwijzing naar de andere verhaallijn. De auteur van het boek heeft ooit gezegd dat alle hoofdpersonages, op één na, reïncarnaties zijn van dezelfde persoon. Een andere manier om de film te omschrijven is met het volgende citaat: “[The film is] an exploration of how the actions of individual lives impact one another in the past, present and future.”

De film is in ieder geval ontzettend bijzonder. Er zitten zoveel prachtige citaten en wijsheid in. Er spelen ook zoveel thema’s een rol zoals geloof, beschaving en tijd. Ik kan het gewoon niet uitleggen, maar is juist positief! De film (en boek!) is gewoon een ontzettende aanrader. Eén belangrijke tip is wel: kijk niet één keer. Dit is echt een film die je meerdere keren moet kijken. Met ieder stukje begrijp en waardeer je de film nog meer.

 

Welke film maakte echt indruk op jou? 

5 Reacties

 1. Deze films heb ik ook allemaal gezien, oh nee, life of pi niet.. Cloud Atlas vond ik een moeilijke film, niet mijn genre. Maar de rest, stuk voor stuk aanraders.
  Maaike onlangs geplaatst…3 x waarom ik een UV filter op mijn camera gebruikMy Profile

 2. La Vita e Bella is inderdaad echt een supermooie film! Ik was aanvankelijk wat twijfelachtig omdat ik dacht dat ik mij wat zou ergeren aan een taal die ik niet ken, maar dat maakt het net echt nog charmanter, vond ik 🙂
  Sam – singlereadytomingleblog onlangs geplaatst…Rambo pt. 2My Profile

 3. Cloud Atlas kende ik niet. Oeps. Hij klinkt alvast wel héél erg interessant. Komt op mijn to-watch lijstje! En een film die indruk maakte op mij? Melancholia. Geen idee waarom, maar ik vind dat zo’n goed gemaakte film. Ik kan daar naar blijven kijken!
  Sarah onlangs geplaatst…Review – Historische wereldkaart van Wereldkaarten.nlMy Profile

  1. Melancholia heb ik ooit maar voor een deel gezien! Ik vond toen het inderdaad heel indrukwekkend, maar helaas wilde de rest waarmee ik keek niet verder kijken. Ik zet die film op mijn to-watch lijstje!

 4. Into the Wild vond ik ook erg indrukwekkend. Omdat ik zelf ook graag reis en ook graag solo reis, herken ik sommige dingen in zijn verhaal. Het is niet nieuw. Er zijn genoeg mensen die eens afstand willen nemen van de huidige maatschappij, alleen hij deed dat natuurlijk erg drastisch. Daarbij kwam hij op een vervelende en ongelukkige manier aan zijn eind, terwijl dat niet zijn wens was (op basis van de film, want inderdaad… daar gaan we dan even vanuit). Maar er zijn veel mensen die op die manier de wereld in gaan. Gelukkig loopt het merendeel beter af.
  Sheila onlangs geplaatst…Wat vind ik van homo’s?My Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.