Boeken & Cultuur

Gelezen | Alice in Wonderland – Lewis Carroll

De titel van deze blog klopt niet helemaal, want ik las zowel Alice’s Adventures in Wonderland als Through the Looking-Glass, het andere deel van Alice in Wonderland. Het verhaal van Alice in Wonderland is aardig bekend. Er zijn verschillende verfilmingen van, zowel live-action als tekenfilm, maar ook in andere verhalen, films en muziek wordt er naar dit verhaal verwezen (zoals White Rabbit van Jefferson Airplane). Ergens vond ik het daarom ook wel slecht dat ik, als student Cultuurwetenschappen, het originele verhaal nog nooit had gelezen. Onlangs waagde ik er mij dus aan. Benieuwd wat ik er van vond? Lees snel verder!

 

Waar gaat het over?

Alice in Wonderland is van origine een Engels kinderboek uit 1865. Het vervolg Through the Looking-Glass werd in 1871 gepubliceerd. Tegenwoordig vind je deze boeken regelmatig samen gebundeld. Het verhaal gaat over het meisje Alice dat in de vreemde wereld van Wonderland terecht komt en daar de meest merkwaardige wezens tegenkomt. Een betere samenvatting kan ik helaas niet geven en ook de achterflap van mijn boek geeft niet veel informatie dan dit. Als je dus beter wilt weten waar het over gaat, moet je het boek gewoon lezen!

Over het boek

Zoals ik al aangaf: Alice in Wonderland is een kinderboek. Persoonlijk ben ik gek op kinderboeken. Ze vertellen vaak de meest fantasierijke verhalen en zit vol met bijzondere logica. Zelf las ik Alice in Wonderland in het Engels, waardoor het nog minder opviel dat het een kinderboek is. Ik denk ook dat het ‘iets’ toevoegt om dit boek in het Engels te lezen. In mijn versie was het Engels niet echt moeilijk of ouderwets, waardoor het fijn weg leest. Ik kan me echter ook voorstellen dat je het liever in het Nederlands leest. Zoek dan vooral een goede vertaling, anders is het zonde!

Over het verhaal zelf kan ik weinig vertellen. Het is zo bijzonder, fantasierijk, vol met gedichten en woordenspelingen: je moet het gewoon ervaren! Eén ding kan ik wel verklappen. Ik vond in dit geval heel jammer dat ik al veel verschillende verfilmingen van Alice in Wonderland heb gezien. Ik merkte dat daardoor mijn beeld van het verhaal werd gestuurd. Zo had ik al een beeld bij bepaalde personages, terwijl het in het boek nét iets anders is. Ik had dit dus liever gelezen met een open, nieuwe blik.

Mijn mening

Ik heb heel erg van het boek genoten! Het verhaal is heel origineel en het leest fijn weg. Ik had alleen gewild dat het boek met zo min mogelijk verwachtingen had gelezen, zodat ik er met een meer open blik naar zou kijken. Als je de films van Alice in Wonderland erg leuk vindt, kan ik je echter nog steeds aanraden om de boeken te lezen!

 

Heb jij Alice in Wonderland al eens gelezen of heb je de films gezien? Laat het me weten!

 

Titel: Alice’s Adventures in Wonderland and Through the Looking-Glass 

Auteur: Lewis Carroll

Uitgave: 1865 en  1871, mijn editie komt uit 1993

Pagina’s: 265 bij mijn editie, maar dit wil nogal verschillen

Genre: Kinderboek/Sprookje

Beoordeling: 4/5

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.