Boeken & Cultuur

Mijn kinderboeken leestips!

De afgelopen week (of eigenlijk tien dagen) stond mijn blog een beetje in het teken van de Kinderboekenweek en mijn liefde voor kinderboeken. En ter afsluiting leek het mij leuk om een aantal leestips te geven wat betreft kinderboeken. En dan voornamelijk kinderboeken die heel leuk zijn voor kinderen, maar ook leuk om als volwassene te lezen. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Narnia – C.S. Lewis

Toen in 2005 de verfilming van Narnia door Walt Disney uitkwam, ging ik samen met mijn zus en broer naar die film. Mijn moeder was van te voren bezorgd of ik de film als tienjarige niet eng zou vinden. Daarom moest ik van haar eerst het boek lezen, zodat ik wist waar het over zou gaan. Van wat ik mij kon herinneren vond ik het boek toen best leuk, maar niet heel speciaal. Afgelopen jaar besloot ik mij er nog een keer aan te wagen. Alleen kocht ik nu alle delen in één heel erg mooi boek én in het Engels. Voor mij heeft de taal een grote toegevoegde waarde, maar ik kan mij ook voorstellen dat het Nederlands ook fijn leest. Hoe dan ook weet ik zeker dat de Narnia-boeken ook heel speciaal zijn om te lezen als volwassene. Ineens zie ik er namelijk veel meer lagen en diepgang in. Het verhaal vind ik heel bijzonder en fantasierijk. En het is zeker leuk om alle delen (zeven stuks) te lezen, want eigenlijk vormt het één groot verhaal.

Matilda – Roald Dahl

Ja, mocht je het nog niet door hebben: Roald Dahl is één van mijn favoriete kinderboekenschrijvers. Zijn verhalen zijn heel fantasierijk en absurd, maar ook zeker geschikt voor volwassenen. Matilda is één van mijn favoriete boeken van hem. Het verhaal gaat over Matilda, een heel intelligent meisje die erg van lezen houdt. Haar ouders kijken niet naar haar om en op school is de vreselijke mevrouw Bulstronk aan de macht. De verfilming hiervan (uit 1996) is ook erg leuk! Overigens schreef Dahl ook verschillende korte verhalen voor volwassenen. Die zijn ook heel leuk, maar een stuk enger.

A Wrinkle in Time – Madeleine L’Engle

Hierover schreef ik al eerder een recensie (klik hier om te lezen). De vader van Meg en Charles experimenteerde met tijdreizen, maar heeft daarbij een fout gemaakt. Met behulp van een buurjongen en een aantal excentrieke figuren proberen Meg en Charles hem te redden. Het verhaal is heel absurd, maar zit ook vol met mooie citaten en interesse uitleg van een aantal wetenschappelijke dingen. Daarnaast komt de verfilming van dit boek binnenkort uit (waarin Oprah een rol speelt!) en daar ben ik ook heel benieuwd naar.

Griekse mythen: Helden, donder & bliksem – Els Pelgrom

Dit boek kocht ik pas geleden en eerlijk gezegd heb ik hem nog niet helemaal uitgelezen. Het zit, zoals je helemaal niet zou verwachten, vol met Griekse mythen en verhalen uit de oudheid. Het boek is bedoeld voor kinderen, maar de verhalen worden niet te kinderlijk verteld en zijn ook niet leuker gemaakt dan ze eigenlijk zijn. Of met andere woorden, de verhalen zitten nog steeds vol met bloed, wrede daden en seks. Het meisje in de boekenwinkel merkte dan ook terecht op of Griekse mythen wel echt als ‘kindermateriaal’ konden worden gezien. Ik vind het boek echter heel goed geschreven en daarnaast zit er ook uitleg en achtergrondinformatie bij. En kaarten, en een tijdlijn en tekeningen! Een aanrader dus, zeker als je zelf ook wat meer wil weten over alle mythen.

Alice in Wonderland – Lewis Carroll

ik heb al verschillende verfilmingen van Alice in wonderland gezien, inclusief de meest recente versie met Johnny Depp, maar ik had nog nooit het boek gelezen. Daar bracht ik onlangs verandering in. Ik vond het verhaal ontzettend leuk, maar op een of andere manier toch ook heel anders dan in de films. Eerlijk gezegd vond ik het ook wel een beetje jammer dat ik wat verfilming heb gezien, want daardoor had ik al een beeld bij het verhaal. Dit beeld klopte uiteindelijk niet helemaal, maar het is lastig om daar van af te stappen. Het boek is in ieder geval een aanrader en ik zal binnenkort een uitgebreidere recensie publiceren.

 

Nu is deze lijst nog lang niet compleet, maar dit zijn voorlopig wel genoeg boeken! Nu ben ik wel benieuwd: welk kinderboek raad jij volwassenen aan? Is er een kinderboek dat je zelf nog erg graag leest? Laat het mij weten in een reactie!

5 Reacties

 1. Ah Matilda is zo leuk <3 Zou ik eigenlijk graag nog eens lezen haha!
  Sam – singlereadytomingleblog onlangs geplaatst…Ikea-, Rituals- en TinderfrustratiesMy Profile

 2. Wat een leuk artikel dit! Ik zag toevallig deze week dat een leerling uit mijn klas ( brugklassertje ) het boek Matilda aan het lezen was en zo raakte we in gesprek. Ze had het boek al vijf keer gelezen zei ze en ze vond de film maar niets hoor. Het boek was veel leuker! Prachtig om te zien hoe kinderen zo enthousiast kunnen zijn over lezen. Dat zie ik liever dan kinderen die continu op hun mobieltje zitten te staren.

  1. Dankjewel! Ah wat leuk dat ze het boek zo graag leest. Precies wat je zegt, het is echt leuk om te zien als kinderen een liefde voor lezen hebben of ontwikkelen.

 3. De boeken van Roald Dahl blijven zo onwijs leuk! Ik wil ze al een hele lange tijd allemaal opnieuw lezen.
  Donna onlangs geplaatst…Tokio Tip – Tokyo TowerMy Profile

  1. Ik zag laatst hele leuke edities van zijn boeken liggen bij de boekenwinkel in Nijmegen. Ik had ze bijna meegenomen. Lijkt me echt leuk om al zijn boeken compleet te hebben in dezelfde stijl en dan opnieuw te lezen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.