Het is klein en het leest

Gelezen | Kattensoep – Janneke Schotveld

In het kader van de Kinderboekenweek lees ik ook het kinderboekenweekgeschenk (wat een woord!). Dit jaar is dat Kattensoep van Janneke Schotveld. Tijdens het lezen dacht ik na over hoe ik dit als kind zou vinden en hoe ik als volwassen vind. Ben je benieuwd hoe ik over het boek denk? Lees snel verder!

 

Waar gaat het over?

Nadat er verschillende katten vermist raken, gaan Boeli en zijn vriendinnetje Lucy op onderzoek uit. Zouden de vermissingen iets te maken hebben met de slangen-tentoonstelling in het dorp? Of misschien weet de vrouw die pas in het dorp is komen wonen meer. Mensen zeggen namelijk dat zij een heks is.

Over het boek

Kattensoep is vooral een mysterie-verhaal. Gelukkig voor de jonge lezers zijn er geen personages vermist, maar helaas wel een hoop katten. Toen ik naar de omslag keek van het boek, verwachtte ik vooral een fantasierijk en absurd verhaal. Dat bleek het al snel niet te zijn. Het verhaal blijft nuchter en zonder teveel gekke poespas. Nu ben ik natuurlijk geen jonge lezer, maar persoonlijk vond ik het verhaal niet eng. Ik kan mij voorstellen dat het spannend is, maar er zit geen bangmakerij in. Het verhaal vond ik alleen niet altijd even fijn om te lezen.

Een fijn aspect van het boek is dat er verschillende ‘soorten’ gezinnen in voor komen, waar niet moeilijk over wordt gedaan. Zo is de moeder van het hoofdpersonage Boeli alleenstaand. En wordt er subtiel duidelijk gemaakt dat zijn opa homoseksueel is. Het is prettig daar niet al te gek of speciaal over wordt gedaan. Er zaten nog meer verwijzingen in naar de huidige samenleving. Iedereen is bijvoorbeeld bang voor de ‘nieuweling’ in de buurt, de vrouw die ‘heks’ wordt genoemd. Op sommige punten voelde die verwijzingen wel heel geforceerd. Een terugkerend thema was bijvoorbeeld het ‘touwtje uit de brievenbus’. Dit is een verwijzing naar de speech van Jan Terlouw bij DWDD (klik hier). Het voelt heel gek om hierover te lezen in een kinderboek. De verwijzing is natuurlijk heel leuk, maar ergens voelt het ook weer misplaatst.

Mijn mening

Het kinderboekenweekgeschenk Kattensoep is een leuk verhaal, maar voor mijn gevoel niet heel bijzonder. Het is niet een kinderboek die ik als volwassene snel (weer) zou gaan lezen. Voor mijn gevoel bleef het verhaal ook erg aan de oppervlakte. Daardoor las het helaas niet fijn weg.

 

Heb jij Kattensoep ook gelezen, wat vond jij ervan? 

 

Titel: Kattensoep 

Auteur: Janneke Schotman

Jaar van uitgave: 2017

Pagina’s: 96

Genre: Kinderboek, mysterie

Beoordeling: 2/5

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: