Boeken & Cultuur

Gelezen | The Martian – Andy Weir

Toen ik een tijd terug de trailer voor The Martian zag, twijfelde ik of dat nou echt een film voor mij zou zijn. Onlangs kwam ik erachter dat de film gebaseerd is op het gelijknamige boek. Ik besloot dit boek, geschreven door Andy Weir, eerst uit te testen. Wat ik er van vond? Lees snel verder!

 

Waar gaat het over?

The Martian gaat over de astronaut Mark Watney, die door een misverstand door zijn collega’s wordt achtergelaten op de planeet Mars. Daar moet hij vervolgens alleen zien te overleven. De achterflap vat het als volgt samen:

“Mark Watney is een van de eerste astronauten om voet op Mars te zetten. Hij zal waarschijnlijk ook een van de eersten zijn om daar te sterven…

Nadat een zandstorm hem bijna fataal wordt en de overige bemanning, die ervan overtuigd is dat hij is omgekomen, zich gedwongen ziet de planeet te verlaten, bevindt Watney zich miljoenen kilometers van de rest van de mensheid verwijderd.
Hij heeft geen enkele mogelijkheid om een signaal naar de aarde te versturen en zelfs als dat wel mogelijk zou zijn, zouden zijn voorraden opraken lang voordat een reddingsmissie hem zou kunnen bereiken. Bovendien krijgt hij waarschijnlijk niet eens de kans om te verhongeren. De dreiging van het defecte materieel, de vijandige omgeving op Mars of een simpele menselijke fout, kunnen hem eerder fataal worden.
Maar Watney vertikt het op te geven. Gedreven door zijn inventiviteit, zijn technische kennis en een hardnekkig weigeren om op te geven probeert hij vastberaden het ene obstakel na het andere te overwinnen. Zal zijn vindingrijkheid genoeg zijn om tegen beter weten in te overleven…?”

Over het boek

Hoewel de achterflap iets anders suggereert, wordt het verhaal niet alleen vertelt vanuit Mark Watney. Het boek bestaat eigenlijk uit verschillende verhaallijnen. De eerste, en belangrijkste, is het logboek van Mark Watney. Dit wordt geschreven vanaf Mars en hierin houdt Watney zijn belevenissen bij. Hij vertelt hoe hij probeert te overleven en waarom hij alleen op Mars is. Dit logboek is vanuit de ik-persoon geschreven.

Deze hoofdstukken worden onderbroken door een verhaallijn die zich op aarde afspeelt. Dit verhaal is vanuit een alwetende verteller geschreven en laat zien hoe verschillende NASA-medewerkers omgaan met het ongeluk van Watney en de gebeurtenissen die daarna plaatsvinden. Tot slot zijn een aantal stukken ook geschreven vanuit het perspectief van Watneys collega’s. Zij zijn op de terugweg van Mars naar de aarde en worstelen met het verlies van hun collega.

Al deze verschillende verhaallijnen zijn prettig omdat ze voor een compleet beeld zorgen. Maar eerlijk gezegd vond ik het logboek van Watney het minst interessant om te lezen. Het is heel wetenschappelijk, zoals een logboek hoort te zijn, en bestaat soms uit formules of lange stukken wetenschappelijke informatie. Op zich is het nog prima te volgen, maar het haalt wel enorm het tempo en de spanning uit het verhaal.

Persoonlijk vond ik het vooral interessant om te lezen hoe de mensen op aarde reageerden. Er zijn hele interessante passages waarin NASA-medewerkers overleggen hoe ze om moeten gaan met de pers. Welke informatie gooien ze de wereld in? En op welke manier moeten ze dat verwoorden? Dat komt grotendeels door mijn eigen interesse in media, maar ook omdat in deze stukken meer tempo en spanning leek te zitten. Er zat ook meer dialoog in, wat het verhaal levendiger maakt.

 

Mijn mening

Ik vond The Martian wel leuk, maar niet heel spectaculair. Op sommige momenten was het verhaal echt spannend en zat er een goed tempo in, maar het logboek van Watney haalde dit erg onderuit. Ik kan mij wel voorstellen dat dit logboek in de film wel goed werkt. Omdat je er dan beeld bij hebt, ziet het er al snel spectaculairder uit. Ik ben daarom nog steeds erg benieuwd naar de verfilming!

Kende jij het boek of de verfilming ervan al? 

Titel: The Martian 

Auteur: Andy Weir

Jaar van uitgave: 2014

Pagina’s: 336 (Nederlands) en 387 (Engels)

Genre: Science-fiction

Beoordeling: 3/5

2 Reacties

  1. Ik vind dit een leuk boek! Vooral de humor was echt geweldig. Na een tijdje vond ik al die technische descripties een beetje saai worden.
    Donna onlangs geplaatst…Anthropologie WishlistMy Profile

    1. De humor was inderdaad heel leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.