Boeken & Cultuur Productiviteit

5 keer | Tips om meer te lezen

Boeken lezen: je doet het graag of je doet het liever niet. Zelf ben ik een enorme boekenwurm. Ik ben gek op lezen, maar ook alles wat daarbij komt kijken. Zo vind ik het heel erg leuk om een nieuw boek uit te zoeken en te kopen. Ik maak daar een heel gebeuren van en kijk bijvoorbeeld goed naar hoe mooi ik de kaft vind. Ook vind ik het leuk om foto’s te maken van de boeken die ik heb gelezen en deze te plaatsen op Instagram. Tot nu toe heb ik dit jaar zo’n 23 boeken gelezen. Maar zo af en toe heb ik ook last van een dipje. Dan heb ik moeite met het uitlezen van een boek of lees ik liever helemaal niet. Gelukkig weet ik ook steeds beter hoe ik van zo’n dip af kom. Wil jij er ook van af? Misschien heb je wat aan mijn tips.

 

Gewoonte

Een handige tip is om van lezen een gewoonte te maken, zodat je ook minder snel in een dip raakt. Lees bijvoorbeeld elke dag een beetje en het liefst op een vast tijdstip. Zelf vind ik het fijn om voor het slapen te gaan wat te lezen. Ik probeer dan mijn mobiel op tijd weg te leggen, aangezien beeldschermen een goede slaap verstoren. In plaats daarvan lees ik een beetje. Regelmatig beslis ik van te voren ook hoeveel pagina’s ik minimaal wil lezen (rond de twintig of dertig) zodat het behapbaar blijft en ik alsnog op tijd slaap.

Lees niet altijd een te dik boek

Persoonlijk ben ik gek op dikke boeken en verhalen met veel diepgang. Maar het kan ook erg afzien zijn of afschrikken. Soms kom je namelijk niet door een dik boek heen en dat motiveert niet. Wissel daarom eens af met een wat dunner boek of een verhaal dat heel gemakkelijk weg leest. Zo heb je variatie en misschien weer goede zin om te lezen!

Daag jezelf uit

En dit bedoel ik op heel veel manieren. Lees eens een boek van een genre dat je normaal gesproken niets vindt of lees een boek van een auteur die je niet kan uitstaan. Laat jezelf verrassen! Maar daag jezelf ook uit tot veel lezen. Zelf doe ik dat door een doel vast te stellen op de website Goodreads. Dit jaar wilde ik bijvoorbeeld minimaal 24 boeken lezen. Dat klinkt voor de een misschien als veel en de ander misschien als weinig, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat het doel haalbaar en behapbaar blijft.

Zoek inspiratie

Soms lukt bij mij het lezen niet omdat ik gewoonweg geen inspiratie heb. En die kun je natuurlijk vinden! Duik eens voor een middag de boekenwinkel in en laat je verrassen door alle boeken die ze daar hebben. Misschien kom je iets moois tegen! Of kijk eens rond op de websites van Bol, Bruna of de Slegte. Wie weet zie je daar het boek tussen staan wat je wilt lezen. Zelf kijk ik ook graag op Instagram voor inspiratie. Onder de hashtag #bookstagram vind je veel boekenbloggers en prachtige foto’s van boeken. Als ik zulke foto’s zie dan kriebelt het bij mij meteen!

 Forceer niets

Soms heb je gewoonweg geen zin en dat is niet erg! Voor mijn studie moet ik bijvoorbeeld ook veel lezen en dan zit ik lang niet altijd te wachten op het lezen van nóg een boek. Forceren haalt al het plezier eruit en dat is natuurlijk ook niet leuk. Laat dat ene boek dan gewoon even liggen en wie weet heb je over een paar dagen, weken of maanden er wel weer zin in.

 

Heb jij wel eens een leesdip? Wat doe je dan? Laat het mij weten in een reactie! 

7 Reacties

 1. Dat van die gewoonte vind ik een super goeie tip! Ik lees altijd ’s avonds voor ik ga slapen. Sowieso. Vind het heel rustgevend en het helpt om makkelijker in slaap te vallen vind ik 🙂 Al is het nu wel al een paar dagen geleden doordat de batterij van m’n e-reader leeg is en ik m’n oplader kwijt ben. Haha :p
  Irene onlangs geplaatst…Over mental breakdowns enzoMy Profile

  1. Ja precies! Ik slaap ook altijd beter en ga meer ontspannen naar bed als ik wat gelezen heb. Haha dat is wel vervelend, hopelijk vind je hem snel weer terug!

 2. Ik las vroeger echt ontzettend vaak. Toen ik pas leerde lezen, verslond ik elke week vijf boeken in de bib, haha (kan er ook aan liggen dat ik daarna frietjes mocht, maar soit). Toen ik ging studeren, pendelde ik en las ik ook veel op de trein. Maar nu ik met de auto naar het werk ga, lees ik ineens echt nog amper. Ergens vind ik dat jammer, want ik vind het nog steeds heel ontspannend, maar op de één of andere manier ben ik zo snel een uur kwijt aan het doelloos scrollen op mijn gsm en laptop, haha… Ik maak dat lezen gelukkig wel goed op vakantie 🙂
  Sam – singlereadytomingleblog onlangs geplaatst…Gin (zonder tonic)My Profile

  1. Hahaha, die frietjes zijn wel een goed chantage middel! En ach, niet veel lezen is ook niet erg. Ik heb ook een tijdlang gehad dat ik veel minder las. Ik moest (en moet nog steeds) al zoveel lezen voor mijn studie en andere dingen, dat ik er daarna gewoonweg geen zin meer in had. Maar de laatste tijd gaat het echt veel beter. En in vakantie lezen is toch altijd nét iets leuker!

 3. Ik ben zelf ook een boekenwurm, en een heel grote. Maar ik ben het ermee eens dat je lezen en het plezier ervoor niet kan forceren. Ik lees al boeken sinds mijn 11de zoiets denk ik, en toen las ik ook al vrij veel. Maar toen in 2013 ontdekte ik Goodreads en de reading challenge en dat heeft me echt op een trein naar meer lezen gezet. Waardoor ik dagelijks soms 50 pagina’s lees en soms zelfs meer. Maar ik geniet er ook zo van 🙂
  Nikita onlangs geplaatst…Je hoeft niet perfect te zijnMy Profile

  1. Ah leuk dat je ook zo gek bent op boeken lezen! Bij mij heeft Goodreads ook een enorme boost gegeven. Op een of andere manier vind ik het heel fijn en stimuleert enorm om met een challenge te werken, boeken te kunnen opslaan en alle andere opties die Goodreads biedt. Maar inderdaad, je moet er wel plezier in hebben en zelf willen. Je kunt ook niet iemand dwingen om uren tv te kijken haha!
   Madelon onlangs geplaatst…5 keer | Tips om meer te lezenMy Profile

 4. Ik ben altijd al een boekenwurm geweest, maar gek genoeg was mijn langste leesdip ooit tijdens mijn studie literatuurwetenschap. Toen was ik zo vaak bezig met praten en lezen en schrijven over literatuur, analyseren van teksten, wetenschappelijk essays erover lezen, etc. dat ik eigenlijk nooit meer puur voor mezelf voor de fun las. Inmiddels lees ik wel weer vaak en daar heeft mijn e-reader ook voor gezorgd, omdat ik ineens echt overal kon lezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.