Het is klein en maakt lijstjes

De studententijd Tag

Ik ben deze tag al een aantal keer tegengekomen, onder andere bij Donna! Aangezien ik nu nog midden in mijn studententijd zit, maar tegelijkertijd ook al een bachelordiploma op zak heb, leek het mij leuk om de tag in te vullen.

 

Een foto van Nijmegen

 

Wat studeer je? Welke studies(s)?

Momenteel studeer ik Religiewetenschappen. Dit is een bacheloropleiding aan de universiteit. Het is moeilijk uit te leggen waar het precies over gaat, vooral omdat de studie best breed is en je het programma grotendeels zelf in kunt richten. Grof gezegd kijkt de opleiding naar de verschillende (wereld)religies, levensbeschouwelijke en spirituele bewegingen vanuit verschillende perspectieven.

Hiervoor heb ik Algemene Cultuurwetenschappen gestudeerd én afgerond, ook aan de universiteit. Opnieuw een brede opleiding. Hierin wordt er gekeken naar de relatie van verschillende kunst- en cultuurdisciplines tot de samenleving, vanuit een sociaal-historisch perspectief. Ik ben vooral geïnteresseerd in cultuurgeschiedenis, kinderliteratuur en post-kolonialisme.

Waar studeer je?

Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Als je nog een keer een studie mocht kiezen zou je dan weer hetzelfde gaan studeren?

Hoewel heel veel andere studies mij interessant lijken, denk ik dat ik opnieuw hetzelfde zou kiezen! Ik zou het alleen wat anders inrichten en bijvoorbeeld eerder beginnen met mijn tweede studie. Tegelijkertijd zou ik meer tijd nemen voor beide opleidingen en het rustiger aan doen.

Studentenhuis of thuis?

Geen van beide eigenlijk. Ik woon samen met mijn vriend in een flatje. Dat flatje zit wel in een studentenflat, maar het is niet een typisch studentenhuis. Iedereen heeft een eigen keukentje, badkamer en balkon. De tweepersoonswoningen (waar wij zitten) zijn alleen net iets groter. Het is dus eigenlijk een gewone flat, met het verschil dat er alleen studenten (mogen) wonen!

Wat voor bijbaantjes(s) deed of doe je?

Ik heb een bijbaan op de universiteit!

Wat is je favoriete studentenmaaltijd?

Oeh, pff. Ik denk niet dat ik perse een ‘studentenmaaltijd’ heb. Dingen zoals pasta en Chicken Tonight zijn natuurlijk altijd ideaal. Maar Vriendknul en ik zijn ook gek op koken, dus we sloven ons ook wel eens uit in de keuken.

Ben je lid (geweest) van een studentenvereniging?

Nee, dat is niet iets voor mij.

Is lid zijn van een studentenvereniging een meerwaarde voor je studententijd?

Voor mij persoonlijk niet, maar ik kan me voorstellen dat andere mensen dat wel zo ervaren.

Wat is jouw beste krap bij kas oplossing?

De ‘grote’ uitgaven zoals boodschappen en huur doen Vriendknul en ik samen vanaf een gezamenlijke rekening. We maken daar allebei elke maand een bedrag naar over. Daarnaast hebben we een spaarrekening waar we niets vanaf halen, maar waar wel elke maand een vast bedrag naar toe gaat. We zijn best zuinig met onze uitgaven, dus tot nu toe hebben we niet echt krap bij kas gezeten. Onze oplossing daarvoor is bezuinigen voordat we krap bij kas zitten. Dus gewoon goed opletten wat erin en eruit gaat. En letten op de aanbiedingen natuurlijk.

Waaraan heb je als student een hekel?

Persoonlijk heb ik een enorme hekel aan mensen die mij vertellen hóe klein de kans wel niet is dat ik een baan ga vinden met mijn opleidingen. Dat vind ik eigenlijk zo onbeleefd iets. Ik vraag namelijk nooit “Goh, hoe groot acht jij de kans dat ik een baan ga vinden later”, maar toch beginnen mensen er over. Alleen omdat ik een kunst/cultuur studie is blijkbaar oké om daar over te beginnen.

Welke Irritante vraag wil je als student niet horen?

“Wat kun je daar dan mee?” of “Wat wil je daar later mee gaan doen dan?”. Tegenwoordig leg ik dan heel kinderachtig uit dat de universiteit in principe gericht is op een specifiek beroep, maar op onderzoek doen. Dat maar heel weinig mensen uiteindelijk onderzoek gaan doen later, laat ik buiten beschouwing.

Is je studententijd de leukste tijd van je leven?

Ik heb zelf een beetje moeite met die uitspraak. De studententijd is hartstikke leuk, maar voor mij persoonlijk (door allerlei omstandigheden) niet de leukste tijd van mijn leven. Tenminste dat mag ik hopen. Bovendien lijkt zo’n uitspraak te impliceren dat het vanaf hier alleen maar bergafwaarts gaat en dat lijkt me nogal een negatief beeld om je studententijd mee af te sluiten.

Voel je jezelf wel eens eenzaam?

Ik heb een tijdlang niet goed in mijn vel gezeten, waardoor ik mij best eenzaam kon voelen. Dat ligt gelukkig nu achter me. Bovendien ken nu veel leuke mensen bij beide studies en heb ik veel vrienden buiten mijn studie. Ik vind het namelijk ook belangrijk om tijd en aandacht te blijven investeren in mensen buiten mijn opleiding.

Wat was het moeilijkste vak van jouw studie?

Oei, een lastige vraag! Er zijn niet veel vakken waar ik grote moeite mee heb gehad. Een moeilijk vak bij Algemene Cultuurwetenschappen is wel Cultuurtheorie, omdat daar veel wetenschappers en filosofen met lastige theorieën aan bod komen. Bij Religiewetenschappen volg ik sinds kort een cursus die zich richt op empirisch onderzoek doen, dat lijkt me nogal lastig.

Heb je iets aan je studie gehad?

Natuurlijk! Ik heb ontzettend veel geleerd, zowel inhoudelijk als aan vaardigheden. Daarnaast heb ik ook veel naast mijn studie gedaan. Zo heb ik bij een Opleidingscommissie gezeten. Bij zo’n commissie bewaken docenten en studenten samen de kwaliteit van het onderwijs, door bijvoorbeeld te vergaderen over de resultaten van cursusevaluaties. Daar heb ik ook allerlei vaardigheden opgedaan. Bovendien ben ik zelfverzekerder en assertiever geworden door mijn studietijd.

 

Ik ben heel benieuwd naar jullie studententijd! Laat een reactie achter of neem de tag over!

11 Reacties

 1. Ik heb zelf talen gestudeerd, maar heb erna wel nog een meer praktijkgerichte master gekozen om meer richtingen uit te kunnen… Toen ik afstudeerde, had ik het echt gehad en wilde ik gaan werken. Nu natuurlijk dikke heimwee 😉

  1. Oh dat klinkt als een leuke combinatie van studies! Haha, ja ik denk dat ik op den duur ook wel heimwee ga krijgen. Ik kan nu niet wachten tot ik helemaal klaar ben, maar daar zal ik over een aantal jaar wel anders over denken. 😉

 2. Haha, leuke tag!
  Kan mij inderdaad goed voorstellen dat de vraag: ‘wat kun je daar dan zo meteen mee?’ heel erg irritant vind.. ik als student verpleegkunde heb daar gelukkig geen last van haha!
  Liefs, Nathalie
  Oui nathalie onlangs geplaatst…New-in: retro platenspeler Vintage Vinyl!My Profile

  1. Oh ik kan me voorstellen dat je dan die vraag inderdaad niet krijgt! Maar ja, jij zal op jouw beurt weer vragen hebben gekregen die je irritant vond 😉

 3. Leuke tag! En een mooie tijd was dat, vond ik! Ondanks dat ik 2 studies ben gestopt en een derde wel heb afgemaakt, heb ik wel altijd een geweldige tijd gehad met werkgroepgenoten en dergelijke!
  Daan onlangs geplaatst…Essay | Mijmeren Over MuzenMy Profile

  1. Dankjewel! Ah tof dat je er zo leuk op terug kijkt, dat is alleen maar fijn!

 4. Wat leuk om je antwoorden op deze tag te lezen! Ik vind het echt superknap dat je twee studies achter elkaar doet en het lijken me ook wel twee studies die een mooie aanvulling op elkaar kunnen vormen. Zelf heb ik ook vaak de vraag ‘Wat wil je dan worden met je studie?’ gekregen. Of mensen gingen er alvast vanuit dat ik vast docent Nederlands wilde worden. Maar net als jij ben ik van mening dat je met een universitaire studie vaak alle kanten op kunt. Je hoeft niet direct iets in jouw studiegebied te doen om echt wat aan je studie gehad te hebben 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Plottwist | Wat ik leerde van mijn zomerplannen…My Profile

  1. Oh ja, dat hoor ik vaker bij mensen met een talenstudie: dat iedereen er vanuit gaat dat ze wel docent worden. Nee precies! En plezier hebben in wat je doet, is nog veel belangrijker 🙂

 5. Wow, gave studie volg je! Ben wel jaloers; ik ging veel te vroeg werken en heb het echte studentenleventje dus een beetje overgeslagen. Maar zo te lezen heb je het super voor elkaar, nice!
  Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Dit Is De Vraag #28 Ten Guilty PleasuresMy Profile

  1. Dankjewel! Het is inderdaad heel leuk en ik geniet er ook enorm van!

 6. Leuk om dit te lezen! Ik heb een aantal studies gedaan, maar erg leuk om op deze manier erover te lezen 🙂
  Toch wel blij dat mijn studies er nu op zitten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.