Boeken & Cultuur

Gelezen | Fangirl – Rainbow Rowell

Onlangs las ik het boek Fangirl van de Amerikaanse schrijfster Rainbow Rowell (wat een leuke naam!). Ik had het boek in een opwelling gekocht en wist er vrij weinig vanaf. Maar ik las het vervolgens in één dag uit. Wat vond ik er van?

 

Bron

Waar gaat het over?

Fangirl gaat, zoals je al kan raden, over een meisje die ontzettend fan is van een fictief personage. De tekst op de achterflap vind ik persoonlijk nogal kinderachtig, maar het laat wel zien waar het ongeveer over gaat:

Cath is fan van Simon Snow, maar zo zijn er wel meer. Het enige verschil is dat een Simon Snow-fan zijn voor Cath net zo veel betekent als kunnen ademen voor de rest van de mensheid. Als Cath niet over Simon Snow leest, in boeken waarin hij de hoofdpersoon is of op forums, dan schrijft ze fanfictie of verkleedt ze zich als een van de personages uit de films. Tot nu toe was haar tweelingzus Wren net zo gek op Simon Snow, maar nu ze gaan studeren is het fangirlen er voor Wren wel een beetje af. Cath zal nu dus alleen door haar veelal fictieve leven moeten gaan. Maar is ze daar wel klaar voor? Haar nieuwe kamergenoot Reagan is in ieder geval vastbesloten om Cath een handje te helpen. Samen trekken ze ten strijde tegen veeleisende docenten, manische ouders en sluimerende verliefdheden en komt Cath erachter dat nerd zijn eigenlijk wel heel cool is.

Over het boek

Een belangrijk aspect van het boek, vind ik, is dat er geen spanning is in dit boek. Er zijn geen spannende onthullingen, rare plottwisten of een grote climax waar het verhaal naar toe bouwt. Is het boek dan saai? Nee, alles behalve. Het hoofdpersonage Cath is erg verlegen dus de lezer leert haar langzaam kennen. Stukje bij stukje kom je meer over haar te weten, over haar verleden en waarom ze is zoals ze is. Daarnaast schrijft Rowell fantastisch, waardoor het net lijkt alsof je in dezelfde ruimte bent als de personages. Het boek zit ook vol met gevatte dialogen, die ook heel realistisch aanvoelen. Ik vond het eigenlijk ook een fijne afwisseling dat er een rustig verhaal wordt verteld, zonder gekke plottwisten.

Een ander aspect is dat ik mij erg herkende in Cath. Naar mijn idee gaat het boek maar voor een deel om het Fangirl en Simon Snow-gedeelte. Het gaat voornamelijk over Cath en haar eerste jaar op de universiteit. Ze moet uitzoeken wie ze is in verhouding tot haar zus en haar vader, wat ze wil en waar ze zich thuis voelt. Cath worstelt met haar plek op de universiteit. Aan de ene kant geniet ze ervan dat het niet meer raar is om leren leuk te vinden. Aan de andere kant maakt ze moeilijk vrienden en snapt ze het ’typische’ studentenleven niet. Dat is een tweestrijd die ik deels herken van mijn eerste jaar aan de universiteit. Het is daarom leuk om te lezen dat meer mensen, of personages, daar mee worstelden.

Mijn mening

Fangirl is een erg leuk verhaal dat fijn weg leest. Een minpunt is dat het het plot al snel als ‘af’ voelt. Er zijn natuurlijk wel problemen die opgelost moeten worden, maar je voelt al snel aan dat dit wel goed komt. Tegelijkertijd maakt dat Fangirl een ideaal feelgood-boek.

 

Heb jij dit boek, of een ander boek van Rainbow Rowell, al eens gelezen? 

Titel: Fangirl

Auteur: Rainbow Rowell

Pagina’s: 336 (Nederlands) en 459 (Engels)

Genre: Young Adult

Beoordeling: 4/5

7 Reacties

 1. Ik heb een zwak voor YA boeken. Deze klinkt heel leuk!
  Donna onlangs geplaatst…Lush Silky Underwear Dusting PowderMy Profile

  1. Het is zeker een aanrader!

 2. Oh, lijkt leuk! Ben de laatste tijd weer meer aan het lezen geslagen, misschien wel een idee voor een volgend boek 🙂
  Sam – singlereadytomingleblog onlangs geplaatst…Nicole Ritchie knows…My Profile

 3. Leuke review heb je gemaakt van dit boek!

  1. Dankjewel voor je compliment! 🙂

 4. Een boek waarin je jezelf kan vinden in een personage van het boek vind ik altijd heel fijn. Een boek moet voor mij lekker weglezen en dit klinkt als een leuk boek!
  Rebecca onlangs geplaatst…Essie fall collection 2017 | 90s inspired fall shadesMy Profile

  1. Ja dat ben ik met je eens 🙂 Als ik mij totaal niet kan vinden in een personage, haak ik al vrij snel af. Het boek in ieder geval een aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.