Het is klein en het leest

Gelezen | A Wrinkle in Time – Madeleine L’Engle

Al een tijdlang kwam ik op het internet enthousiaste reacties tegen over het feit dat er een verfilming aan komt van het kinderboek A Wrinkle in Time (1963, Madeleine L’Engle). Iedereen leek zo enthousiast, dat ik de trailer (klik) ben gaan kijken. En eerlijk is eerlijk, het verhaal zag er bijzonder en fantasierijk uit. Ik werd nieuwsgierig naar het boek en schafte het snel aan.

 

 

A Wrinkle in Time is een deel van een serie (The Time Quintet) en het behoort tot het genre sciencefiction. Het verhaal draait om het elfjarige meisje Meg, die door haar docenten en klasgenoten als gek en raar wordt gezien. Ook haar vijfjarige broertje Charles, die heel intelligent is en gedachten van anderen kan ‘voelen’, wordt gezien als een vreemde gek. Hun ouders zijn beide wetenschappers, maar de vader van Meg en Charles is een lange tijd vermist. Hij experimenteerde met tijdreizen en één van zijn experimenten lijkt fout te zijn gegaan. Het is aan Meg, Charles en hun vriend Calvin om hem terug te vinden. Daarbij krijgen ze hulp van drie excentrieke figuren: Mrs.Who, Mrs. Which en Mrs. Whatsit.

Het verhaal leek mij op het eerste gezicht ietwat absurd en kinderlijk. Het boek wordt ook gezien als een kinderboek. Toch voelde het helemaal niet zo aan. Vanaf het moment dat ik begon met lezen, werd ik er helemaal in meegesleept. Het verhaal was heerlijk fantasierijk, absurd en humoristisch. Eerlijk gezegd zou ik willen dat meer kinderboeken zo waren. De personages waren stuk voor stuk bijzonder en uniek. Daarnaast legde het verhaal veel interessante dingen uit, zoals de verschillende dimensies van tijd en ruimte. Ook zitten er een hoop inspirerende citaten en spreekwoorden in verwerkt, waarvan ik sommige ook heb opgeschreven in mijn citatenboekje.

Het verhaal deed me denken aan een mengeling van Roald Dahl en Alice in Wonderland. Als je daarvan houdt, is het daarom zeker een aanrader. Ik ben in ieder geval nieuwsgierig naar de andere boeken en de verfilming die in 2018 uitkomt.

En een mooi citaat uit het boek: “A book, too, can be a star, “explosive material, capable of stirring up fresh life endlessly,” a living fire to lighten the darkness, leading out into the expanding universe.”

Het boek is in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel Een plooi in de tijd

1 Reactie

  1. […] schreef ik al eerder een recensie (klik hier om te lezen). De vader van Meg en Charles experimenteerde met tijdreizen, maar heeft daarbij een fout gemaakt. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.