Boeken & Cultuur

Gelezen #2

 

The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood. Via Youtube kwam ik terecht bij de trailer voor de gelijknamige serie. Toen ik las dat het verhaal gebaseerd was op een boek besloot ik deze eerst te lezen. The Handmaid’s Tale (1985) is een dystopische roman over een Verenigde Staten waar religieuze extremisten aan de macht zijn. Vrouwen hebben geen enkel recht en zijn verdeeld in verschillende klassen. De Wives zijn vrouwen van de rijkere mannen en hebben het ‘redelijk’ voor elkaar. De Handmaidens zijn een klasse met slechts één levensdoel: kinderen baren. In dit boek vertelt een handmaid over haar leven, de gebeurtenissen en de samenleving voor die tijd. Het is een ontzettend indrukwekkend, meeslepend en vooral beangstigend verhaal. Ik moest wel wennen aan de schrijfstijl (lees: gebrek aan aanhalingstekens) maar ik zat zo in het verhaal, dat het niet uitmaakte. Nog één tip: lees dit niet voor het slapen gaan.

 

American Gods – Neil Gaiman. Nog een gevalletje: ik hoorde over de serie, maar wilde het boek eerst lezen. Ook bij dit boek moest ik even wennen aan de manier van vertellen. Soms was het verhaal traag, om vervolgens in sneltreinvaart verder te gaan. Ik kan moeilijk uitleggen waar het boek over gaat. Mijn beste tip daarvoor is nog wel het kijken van deze trailer voor de serie (klik), dat omschrijft het een beetje. Het boek zelf is nog complexer en gaat dieper op de thema’s in. Ik vond het ontzettend interessant, vooral omdat ik geïnteresseerd ben in mythologie en religie.

 

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency – Douglas Adams. Voor degenen die bekend zijn met de films of boeken van The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy: dit is van dezelfde schrijver. Dat belooft vooral veel absurde personages en gebeurtenissen. Het verhaal gaat over een privédetective (Dirk Gently) die een dode kat, een computer whiz kid, een elektrische monnik (geen idee), een kwantum-mechanicus, pizza en nog wat figuren aan elkaar weet te koppelen terwijl hij een moord probeert op te lossen. Het verhaal was soms heel erg leuk, maar vooral behoorlijk absurd. Het voelde voor mij ook alsof ik midden in een serie binnenviel, terwijl dit nog maar deel één was. Daarnaast werden er zoveel personages in zo’n korte tijd voorgesteld, dat ik de draad een beetje kwijtraakte. Een leuk boek dus, maar niet het meest indrukwekkende verhaal ooit.

 

A Room with a View – E.M. Forster. Dit boek uit 1908 geldt als een ‘klassieker’. Het verhaal gaat over Lucy Honeychurch die in Italië George Emerson ontmoet, die tot een lagere klasse behoort dan zijzelf. Terug in Engeland verlooft ze zich met de verwaande Cecil Vyse. Lucy zit vast tussen de verwachtingen die de wereld van haar heeft, de etiquette die er gelden in haar tijd en haar eigen verlangens. Het is een voornamelijk een verhaal over klassenverschillen, etiquette en romantiek. Ik vond het een heerlijk boek om te lezen in de zomer, vooral omdat een deel van het verhaal zich afspeelt in Italië.

 

Homo Deus – Yuval Noah Harari. Dit boek las ik al een tijdje terug, maar het heeft een grote indruk op mij gemaakt. Ik kan moeilijk uitleggen waar het allemaal over gaat, maar Harari analyseert ons heden en de toekomst door filosofie, religie, geschiedenis, economie en politiek met elkaar te mengen. Het boek zit vol mooie citaten en analyses. Soms vind ik de analyses wat ver gezocht en eenzijdig, maar desondanks is dit zeker een aanrader!

4 Reacties

  1. Zo’n leuke lijst! Ik ben ook heel benieuwd naar American Gods. Snapte van de serie niet zo heel veel, dus ben na een paar afleveringen gestopt om eerst het boek te lezen!
    Donna onlangs geplaatst…Boeken die ik in de vakantie heb gelezenMy Profile

    1. Haha ja de serie is zeer bijzonder gemaakt, op het zo maar te zeggen. Ik vind de serie op zich wel mooi, maar ik denk dat hij beter te volgen is als je eerst het boek leest inderdaad. Hopelijk bevalt het je!

  2. Leuk om te zien wat je hebt gelezen. Mooie foto ook<3
    Ik ben zelf bezig in de nieuwe Slaughter maar ik kom er niet goed in.

    1. Dankjewel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.