Kliekjes

Woordenkunst | Mooie woorden

In deze rubriek deel ik woorden, gedichten of boeken die ik mooi vind of die mij fascineren. 

Er zijn soms woorden die klinken alsof ze van een andere planeet komen. Woorden die je niet zomaar hoort op straat of in de bus. Vaak zijn het woorden die betekenis geven aan iets wat je zelf niet helemaal kan uitdrukken. Hier zijn een paar van mijn favorieten op een rij.

 

Mijn moment van Occhiolism

 

Yūgen (Japans) – “A profound awareness of the universe that triggers a deep emotional response”. Toen ik wat verder zocht naar dit woord kwam ik er achter dat het een belangrijk concept is binnen de Japanse esthetica. Het wordt gebruikt om het diepere, mysterieuze van kunst en, voornamelijk, poëzie uit te drukken bij traditionele Japanse kunst.

 

Onism – “The frustration of being stuck in just one body, hat inhabits only one place at a time”. Zover ik heb kunnen vinden, is dit woord verzonnen door de eigenaar van deze website (klik). Dat maakt het echter niet een minder mooi woord. Vooral de ‘betekenis’ spreekt mij aan. Het is een gevoel dat ik zelf heel erg herken.

 

Occhiolism – “The awareness of the smallness of your perspective”. Dit woord is net als Onism uitgevonden, ook door dezelfde persoon. Opnieuw spreekt de betekenis mij heel erg aan. Ik denk dat we allemaal wel eens moment hebben dat je je realiseert dat de wereld zoveel groter is en dat er zoveel meer gaande is dan de plek en het moment waar jij bent. Ik heb zo’n realisatiemoment vaak als ik naar sterren kijk. Ik weet niet waarom, maar iets daaraan laat mij heel erg beseffen hoe klein ik ben en hoe groot alles om mij heen is.

 

Petrichor (Grieks) – “De geur die ontstaat wanneer regen op droge grond valt.” Oh, die heerlijke geur van lente of zomer als het lang droog is geweest en het ineens regent. Op een of andere manier word ik daar heel gelukkig van. Oké, de niet-romanticus (lees: Vriendknul) zegt dan doodleuk: “Je ruikt ozon.” Maar dat negeren we gewoon.

 

Tsundoku (Japans) – “The condition of acquiring reading materials but letting them pile up in one’s home without reading them.” Als er iets is wat ik doe als boekenwurm dan is het wel het kopen van boeken en het vergeten te lezen. Hoe graag ik het ook wil en hoe erg ik mijn best ook doe, er is altijd wel een boek dat ergens ongelezen blijft liggen. En iedere keer als ik nieuwe boeken koop, beloof ik mijzelf dat het deze keer ‘anders zal gaan’. Ach ja, dat is ook een deel van het boekenwurmleven hé.

 

Welke van deze woorden vinden jullie het mooist? 

 

PS. De meeste van deze woorden heb ik gevonden via Pinterest en via deze website.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Manon juli 17, 2017 at 14:07

  Yūgen (Japans) is denk in mijn favoriet van dit lijstje. Ik heb dit vooral als ik door de natuur loop en het net heeft geregend, met epic music via mijn oortjes, dan voel ik me zo bewust van de kracht van de natuur (en muziek) om me heen!

 • Reply Nathalie juli 17, 2017 at 16:57

  Wat een geweldige woorden! leuk om dit te lezen:D
  Nathalie onlangs geplaatst…Amerikaans snoep bestellenMy Profile

 • Reply Arjanne juli 17, 2017 at 19:26

  Ahh wat een leuke rubriek! Tsundoku kende ik van een boek, echt een geweldig woord. En een woord die de geur die ontstaat wanneer regen op droge grond valt omschrijft, wauw!
  Arjanne onlangs geplaatst…street photography • part one: inspirationMy Profile

 • Reply Daan juli 18, 2017 at 13:45

  Petrichor kende ik, de rest nog niet. Tsundoku vind ik wel erg mooi!
  Daan onlangs geplaatst…And The Thirteenth Doctor Is…My Profile

 • Reply Nicole juli 19, 2017 at 17:28

  Dat er zelfs een woord is voor als regen op een droge grond valt, haha, weer wat geleerd 😉

 • Reply B juli 20, 2017 at 22:20

  Wauw, ik houd van zulke woorden! Kende alleen petrichor al, de rest nog niet.

 • Reply Marleen juli 27, 2017 at 09:28

  Japans is echt een bijzondere taal. Ik denk dat ik het meeste met wat ronde, zachte woorden hebt. Onism bijvoorbeeld. De betekenis is wel heel bijzonder. Kan mij voorstellen dat iedereen weleens zulke gedachten heeft, maar dat er geen woord voor is.

 • Reply Typisch Kim juli 31, 2017 at 13:58

  Wat mooi, ik kende deze woorden niet! Het Griekse woord, Petrichor, past echt helemaal bij mij. Vooral als het zomer is, een aangenaam warme temperatuur, een zomers buitje en dan die geur… Heerlijk!
  Typisch Kim onlangs geplaatst…Primark Gold Rush metallic nepnagelsMy Profile

 • Reply Woordenkunst | Mooie woorden #2 – C'est Belle augustus 23, 2017 at 10:00

  […] je zelf niet helemaal kan uitdrukken. Een tijdje terug deelde ik een aantal van mijn favorieten (klik) en nu heb ik er weer een hoop […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: