Boeken & Cultuur

Boeken die indruk op mij maakten

Ik ben een ontzettende lees-gek. Ik houd van lezen, van boeken en van verdwalen in verhalen (HA! Rijm). Soms vallen boeken tegen, soms wordt ik even meegesleept maar vergeet ik het daarna weer en soms maakt een boek indruk en blijft het hangen. Nu heb ik wel ontelbaar veel favoriete boeken, die ik met alle liefde vaker dan een keer lees. Toch heb ik, met veel moeite, een selectie kunnen maken van een aantal boeken die indruk op mij hebben gemaakt. Op willekeurige volgorde:

 

 

De schaduw van de wind – Carlos Ruíz Zafon. Oké dit is niet helemaal eerlijk, want ik ben verliefd op de hele serie (Het spel van de engel en De gevangene van de hemel) maar dit is het eerste deel dat werd uitgegeven, dus vooruit dan maar. Ik kan niet veel verklappen over het boek maar het speelt zich af in Barcelona nét na de Spaanse Burgeroorlog. In alle drie de boeken is er een belangrijke rol weggelegd voor het Kerkhof der Vergeten Boeken. De boeken zijn echt fantastisch geschreven. Het verhaal is haast magisch en je wordt er zó erg in meegesleept. Daarnaast wordt de omgeving zo mooi omgeschreven, dat je je ook even in Barcelona waant. In Spanje hebben mijn familie en ik ook regelmatig plekken opgezocht uit het boek. Dan zie je daar zo de personages lopen. Het boek, het verhaal, de omgeving… Eigenlijk maakte het complete plaatje een indruk op mij toen ik dit voor het eerst las. En nog steeds lees ik het regelmatig met alle liefde.

 

Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie. De schrijfster van dit boek werd in Nigeria geboren en verhuisde op negentienjarige leeftijd naar de Verenigde Staten om daar te studeren. Ze was de laatste tijd regelmatig in het nieuws vanwege haar manifest We should all be feminists. Daarnaast is ze een bekend spreekster over racisme en feminisme. Onder het mom van save the best for last besloot ik niet haar manifest, maar eerst haar boek Americanah te lezen. Dit boek gaat over twee personages en geliefden, Ifemelu en Obinze. Ifemelu vertrekt vanuit Nigeria naar de Verenigde Staten, terwijl Obinze achterblijft. In de Verenigde Staten ‘wordt’ Ifemelu ‘zwart’. Terwijl haar huidskleur in Nigeria nooit een ding was, is het in de Verenigde Staten alom aanwezig. Ifemelu start dan ook een blog om te schrijven over dit racisme. Ik vond het verhaal heel indrukwekkend en het boek bleef mij dan ook lang bij. Daarnaast laat het ook zien wat voor een impact een blog, zeker over een gevoelig thema, kan hebben.

 

The Kite Runner en A Thousand Splendid Suns – Khaled Hosseini. Dit zijn twee verschillende boeken van dezelfde schrijver. Ik las ze kort na elkaar en verslond ze beide binnen een paar uur. Allebei de verhalen spelen zich voor een groot deel af in Afghanistan. De verhalen zijn zo mooi en heftig dat ik op sommige stukken bijna moest huilen. En eerlijk is eerlijk, ik huil niet zo heel snel bij een boek.

 

The Alchemist – Paulo Coelho. Het verhaal gaat over een herdersjongen genaamd Santiago, die op reis gaat om een schat te vinden. Onderweg komt hij allerlei mensen tegen met bijzondere verhalen en avonturen. Religie, mystiek en astrologie spelen een grote rol in het boek. Het zit vol met prachtige citaten, wijsheid en stof tot nadenken.

 

De wereld van Sofie – Jostein Gaarder. In dit boek wordt de geschiedenis van de westerse filosofie uitgelegd aan de hand van een tienermeisje, Sofie, dat van een mysterieus figuur ongevraagd filosofielessen krijgt. De filosofielessen zijn volgens haar leraar van belang om een ander mysterie te ontrafelen. Sofie ontvangt namelijk ansichtkaarten gericht aan iemand die Hilde heet. Ik las dit boek een hele tijd geleden voor het eerst en kreeg het daarna van mijn ouders cadeau toen ik klaar was met de basisschool. Het is een boek dat je echt een aantal keer moet lezen voordat je helemaal door hebt hoe het zit en zelfs dan ontdek je steeds nieuwe dingen. Daarnaast zit er ook veel humor in en zet het je aan het denken. Het is wel een dik boek, dus je moet er echt even de tijd voor nemen. Maar ja, dat moet je met filosofie altijd wel.

 

Er zijn nog veel meer boeken die een grote indruk op mij maakten, maar ze passen niet allemaal in één post. Je kan ook zien wat ik lees via mijn Goodreads-account.

 

Welke boeken maakten een indruk op jou? En kende je een van de boeken in dit lijstje? 

 

 

PS. Ik weet dat hier eigenlijk zes boeken staan. SSSHT. 

7 Reacties

 1. The Kite Runner heb ik vroeger (kuch, 6 jaar geleden?) moet lezen op de middelbare school. Zo’n prachtig verhaal!
  Donna onlangs geplaatst…They Shoot Pictures, Don’t They? #27My Profile

 2. Het laatste boek dat echt indruk op me maakte was Het Smelt van Lize Spit. Het eerste boek dat indruk op me maakte was volgens mij Les Misérables van Victor Hugo.
  Daan onlangs geplaatst…Recensie | The Sound of Music (1965)My Profile

  1. Het Smelt wil ik nog steeds heel graag lezen, denk dat ik hem de volgende keer wel mee neem uit de boekenhandel!

 3. Ik kende nog niet veel van dit lijstje, leuk om hier inspiratie door op te doen! Ik heb de kite runner zo’n 5 jaar geleden gelezen en weet nog dat ik het echt een verschrikkelijk boek vond juist, ik kwam er totaal niet doorheen.. Dat verbaasde me wel echt na alle lovende verhalen!
  Loes onlangs geplaatst…Levende Loes #21 – 1 tot 7 juliMy Profile

  1. Ja al die lovende verhalen scheppen ook wel een bepaalde verwachting! Ik heb ook wel gehad dat mensen heel lovend waren over een boek, maar ik er niet doorheen kwam. Bij mij was dat bijvoorbeeld The Catcher in the Rye. Nog steeds krijg ik dat boek niet uit gelezen haha

 4. Ik ben al heel lang benieuwd naar De Schaduw van de Wind, maar ik ben er nog steeds niet aan toe gekomen! Mijn favoriete boek én het boek dat een grote indruk op me heeft gemaakt is Cloud Atlas van David Mitchell.

 5. De schaduw van de wind heb ik ooit in de kringloopwinkel op de kop kunnen tikken, maar ligt hier nu echt al twee jaar ongelezen, terwijl ik inderdaad van iedereen hoor dat hij zo goed is! Shame on me…
  Sam – singlereadytomingleblog onlangs geplaatst…De eerste werkdagMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.