Het is klein en het babbelt

The Circle – recensie

Bron
Bron

Een tijd geleden las ik het boek The Circle van Dave Eggers. Ik had er veel over gehoord en was vrij nieuwsgierig geworden. Desondanks wist ik niet goed waar het verhaal over ging. Hoewel ik denk dat veel mensen het boek al gelezen hebben, zal ik proberen het kort samen te vatten met zo min mogelijk (hoop ik) spoilers.

Het verhaal van The Circle draait om Mae Holland die via haar beste vriendin een baan heeft gekregen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De cirkel heeft er voor gezorgd dat iedereen online verbonden is. Er is slechts één online identiteit. De nadruk ligt bij de Cirkel sterk op sociale media, verbondenheid en het delen van je persoonlijke leven. Zelf vatten ze het op een gegeven moment samen met deze drie motto’s:

– Alles wat gebeurt, moet openbaar zijn
– Privacy is diefstal
– Geheimen zijn leugens

De Cirkel heeft een eigen ideologie, namelijk dat mensen zich vanzelf gaan gedrag als alles openbaar is. Privacy creëert namelijk leugens en geheimzinnigheid en dit zorgt weer voor gevaar. Het boek zet je als lezer aan het denken over termen zoals privacy, eigendom en grenzen aan technologie. Steeds vaker zijn er discussies over de macht van bedrijven zoals Google, Microsoft en Facebook. Steeds vaker wordt er geroepen dat deze bedrijven al teveel over ons weten, teveel macht hebben en ons leven teveel bepalen zonder dat we het doorhebben. The Circle speelt hier als boek op in.

Hoewel dit soort dystopische verhalen niet nieuw zijn, had The Cirle één element dat mij wel beangstigde: het hoofdpersonage. Mae is een vrij oppervlakkig personage en niet een personage dat je meteen liefhebt. Sterker nog, na verloop van tijd mocht ik haar eigenlijk niet zo meer. Maar Mae sleept je desondanks mee in het verhaal. En (SPOILER – misschien) Mae lijkt het helemaal geen probleem te vinden dat The Circle zo erg de grenzen van privacy en eigendom test. Ze laat zich er in mee slepen, waardoor je als lezer er ook in mee wordt gesleept. Je wordt als het ware aan de kant van het machtige bedrijf gezet. Hierdoor had ik op het laatst zelfs twijfels bij mijn eigen beslissingen en ideeën. (EINDE SPOILER)

Door The Circle ging ik nadenken over het debat van de machtige internetbedrijven. Het idee dat niets meer privé of van onszelf is, is behoorlijk beangstigend. Maar zou je de macht helemaal kunnen stoppen of sterk kunnen beperken? Ik heb er mijn twijfels bij. Ik denk dat het voor een deel ook een eigen verantwoordelijkheid is. Ik merk vaak dat mensen niet meer goed stilstaan bij wat ze allemaal opzoeken online, wat voor een informatie ze weggeven of wat ze waarover plaatsen. De vraag is of je alles wel moet of hoeft te delen op internet. Ik geef toe dat ik er zelf ook regelmatig er niet goed bij stilsta. Het voelt nou eenmaal gewoon gemakkelijk.

Laatst las ik een post op Facebook (toch die grote bedrijven he) van iemand die zich druk maakte over de macht van bedrijven. Ze zei dat we nu iets moesten doen en moesten handelen. Ik vraag me of zoveel mensen dat echt zouden proberen of willen proberen. En hoewel het zeker een probleem is, voelde ik mij na The Circle ook ietwat te paranoïde. Ja, de zaken die erin worden besproken zijn mogelijk. Maar ik geloof dat we ergens ook nog wel een eigen besef hebben van privacy en hoe prettig dat soms is.

Heb jij The Cirle gelezen? Of hoe denk jij over de macht van dit soort bedrijven?

4 Reacties

 1. Heb ‘m al weer een paar jaar geleden gelezen. Het zet je inderdaad wel aan het denken!
  Daan onlangs geplaatst…Post Scriptum | Uitzwaaidag voor VK door #BREXITMy Profile

 2. Ik vond The Circle ook wat beangstigend! Ik las in een interview met Dave Eggers ook nog dat hij het boek geschreven had vóór er plots dingen hij beschrijft ook effectief uitgevonden werden. Spooky, zeker als het nog verder die richting uitgaat.
  Maar wel een grote Dave Eggers fan hier!

 3. Ik dacht dat het echt totaal ergens anders over ging (maar weet dan ook niet waarover :p haha). Klinkt wel als een film die ik wil zien / boek dat ik wil lezen! Ik zet het op m’n lijstje.
  Irene onlangs geplaatst…Duizend vragen aan jezelf • Deel 42My Profile

  1. Ah jammer, nu ben ik juist benieuwd waar je dacht dat het over ging haha! Het boek is zeker een aanrader. De film heb ik nog niet gezien, maar daar hoor ik wisselende verhalen over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.