Columns

Mooie, simpele woorden

VV0697QWMS

Hoewel ik iets studeer met kunsten, cultuur en religie, zijn woorden ook een grote hobby van mij. Ik vind taal een heel erg bijzonder gegeven. Nee, niet alleen de Nederlandse taal. Het concept taal alleen al of het feit dat er ongeveer 7000 talen (ik heb het opgezocht!) bestaan. Ondanks dat mijn studie zich niet met taal als hoofddiscipline bezig houdt, hebben we er wel een aantal keer bij stil gestaan tijdens de colleges. Hoe bijzonder is het dat we de wereld om ons heen betekenis geven door middel van klanken. Taal vormt naar mijn idee ook een essentieel deel van iemands identiteit. Je wilt jezelf immers uitdrukken, kenbaar maken.

Op Pinterest verzamel ik allerlei mooie, bijzondere woorden met een vaak nog bijzondere betekenis. Woorden die je niet snel in het dagelijks leven gebruikt of die niet eens te vertalen zijn naar het Nederland. Al heel lang wilde ik daar graag een blogpost aan wijden, maar toen ik er eenmaal aan begon werden het meerdere blogposts (die nog nooit online zijn gekomen hoor). Daarom leek het mij leuk om inderdaad nog meer woorden te verzamelen en in verschillende posts met jullie te delen. Maar eerst wilde ik eigenlijk stilstaan bij simpele, alledaagse woorden. Woorden die ik stiekem ook heel erg mooi vind. Dus bij deze, mijn lijst met mooie, simpele woorden.

Fijn. Fijn is gewoon ja, een fijn woord. Het is liefelijk en klinkt zacht. Het is niet te enthousiast maar drukt precies het juiste uit. Als iemand vraagt hoe iets was en je zegt ‘fijn’ dan weet die persoon genoeg. Het was gewoon fijn.

Vanille.
Ik vind dit woord zo teder klinken (teder is trouwens ook een mooi woord). Het staat ook zo mooi geschreven. Het doet denken aan warme lentedagen met een zacht windje en lekkere toetjes.

Toet en snoet. Dit klinkt toch zo schattig. Je ziet meteen een klein kindje met rode wangetjes voor je. Tenminste, ik wel.

Zacht. Omdat zacht gewoon fijn en liefelijk klinkt. Het doet denken aan lome middagen, frisse was en rustige muziek op de achtergrond. Het maakt alles ineens onschuldig en klein.

Lieveheersbeestje. Dit is gewoonweg een wonderlijk en groots woord voor zo’n klein wezentje. Behalve dat het woord ‘heers’ er inzit. Dat doet toch het toch ergens klinken alsof de lieveheersbeestjes ooit de wereld wilden overnemen, maar iedereen ze eigenlijk te schattig daarvoor vond. “Ik ben jullie heerser!”. “Nee, dat ben je niet. Je bent klein en hebt stippen. Je bent een lieveheersbeestje.”

Er zijn nog veel meer mooie, simpele woorden. Zoals kindje, pondje, paradijs en hemel. Stiekem kan ik hier wel eindeloos over blijven nadenken.

Welke woorden vinden jullie mooi?

4 Reacties

  1. Wat leuk! Ik hou daar ook echt van om daar over na te denken. Ik ben eens bij een avond geweest over verschillende talen waarbij studenten die een bepaalde taal studeerde, daarover gingen vertellen. Daar waren ook een paar prachtige woorden voorbij gekomen! Zo’n Duits woord als fingerspitzengefühl is zo tof en ook niet echt te vertalen. En wat dacht je van het Zweedse woord heljärtat, wat ‘doen met heel je hart’ betekent. In een woord! Wauw 🙂
    Melle onlangs geplaatst…Levenswijsheid van Sanne | Doen wat energie geeft en geven wat energie verdientMy Profile

  2. Stiekem vind ik dit wel heel leuk om te lezen, want ik sta zelf ook vaak stil bij semantiek en uitspraak. Geinig hoe het spelen met bijvoeglijk naamwoorden een verhaal veel interessanter kan maken en hoe het weglaten of toevoegen van een woord (bijv. vroeger) de hele context kan veranderen. Simpelweg vind ik een mooi woord, want hoe klein, voor de hand liggend of makkelijk ook, het geeft meestal iets bijzonders of gewichtigs aan.

  3. L’chaim (Jiddisch), oftewel ‘proost’, betekenis: op het leven.
    Daan onlangs geplaatst…Fictie | BarbecueMy Profile

  4. Haha, ik dacht dat ik de enige was die hier over nadacht 😉 Ik vind ‘onvoorwaardelijk’ echt een heek mooi woord 🙂
    Sam – singlereadytomingleblog onlangs geplaatst…De eerste werkdagMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.