5 keer Het is klein en maakt lijstjes Persoonlijk

5 keer: klaar voor de zomer

Palmbomen voor de zomerse sfeer
Palmbomen voor de zomerse sfeer

Nee, in dit blogje ga ik je niet vertellen hoe je je voeten zomer klaar maakt of een preek geven over hoe je allang 50 kilo had af moeten vallen omdat je anders écht niet klaar bent voor de zomer. Ik vind het ergens ook wel een vreemd principe. Kunnen je voeten de zomer anders niet aan? Raken ze dan overstuur? En wat als je niet een zomerlijf hebt? Mag je dan niet genieten van de zomer?

Er is een heel ander belangrijk aspect wat betreft zomer klaar zijn. Namelijk: mentaal klaar zijn voor de zomer. Oké, er zal vast niemand zijn die zoiets heeft van ‘ach gatver, straks zomervakantie. Echt geen zin in.’ Maar ik ben vast ook niet de enige die nog wekenlang met haar hoofd bij studieresultaten zit en aan het stressen is terwijl het nergens meer voor nodig is. Er zit een wereld van verschil tussen ‘zomer klaar zijn want het is vakantie’ en ‘zomer klaar zijn want ik heb ook alles losgelaten en ben er klaar voor en ga genieten en niet stressen en niet de lat te hoog leggen’. Snap je?

Daarom mijn vijf tips (uit ervaring) over hoe je school/werk/studie/alles loslaat, voordat je straks met tentje op een camping staat te stressen. Deze tips zijn vooral handig om vlak voor of tijdens het begin van je vakantie toe te passen.

Ontdek wat je stressfactoren zijn. De eerste oplossing voor een probleem, is erkennen dat er een probleem is. Probeer na te gaan wat de laatste periode voor de meeste stress zorgde. Was het school? Was het een specifieke opdracht voor een vak of dat ene probleem op het werk? Breng het voor jezelf op orde (misschien met een lijstje) en probeer jezelf daarna te vertellen dat je het los moet laten. Neem natuurlijk wel de tijd om het echt los te laten.

Zorg dat je aan je rust komt. Duh. Ik weet het, het klinkt logischer dan het is. Ik merk bij mijzelf en anderen dat ze eerste dagen van de vakantie meteen volstoppen met afspraken en feestjes. Iedereen heeft namelijk zó lang gewacht op jouw aandacht, dat je ineens je halve vriendenkring langs moet zodat ze weer weten wie jij bent. NEE. Doe dat niet. Plan eerst een twee of drie dagen voor jezelf in en zorg voor jezelf. Zorg dat je voldoende slaap krijgt, doe eens helemaal niets, kijk eens een serie of film en ga naar buiten. Probeer te genieten van het feit dat niets hoeft of moet.

Neem je beweging. Ga fanatiek sporten of rustig een stuk lopen. Het kan helpen om je hoofd leeg te maken en alle stress van de afgelopen periode los te laten.

Ruim op. Het is fijn als je weer overzicht krijgt over je spullen en papieren, maar tegelijkertijd voelt bij mij opruimen altijd als een soort symbolisch einde. Ik gooi bijvoorbeeld papieren weg die ik volgend jaar niet nodig heb voor mijn studie en kijk weer kritisch naar alle andere spullen die ik heb. Zelfs op mijn laptop gooi ik een hoop dingen weg. Aantekeningen en opdrachten van het afgelopen studiejaar order ik allemaal heel netjes zodat ik het altijd terug kan lezen. Ik probeer de boel weer een beetje op orde te brengen en fris te maken. Zo voelt het echt alsof ik fris aan de zomer begin.

Plan wat leuke dingen in. Nee, niet meteen je hele zomervakantie volplannen (zie de tweede tip) Maar zorg dat je wat leuks hebt om naar uit te kijken. Kleine, simpele dingen die al heel gelukkig kunnen maken. Een picknick, een avond met een goed boek, een avond met wat vrienden, een dag naar de stad of een dag naar het zwembad. Dingen die ervoor zorgen dat je een zomer- of vakantiegevoel krijgt.

En een kleine, laatste (onofficiële) zesde tip: laat gaan. Probeer alles van de afgelopen tijd los te laten en vooral te genieten. Zorg dat je hierna weer helemaal opgeladen aan de slag kan.

Wat helpt jou altijd om school/werk los te laten en aan je vakantie te beginnen?

4 Reacties

  1. De gedachte aan vakantie is meestal al genoeg voor mij hahaha. Als het eenmaal zover is kan ik alles van me af gooien en komt de vakantiestemming vanzelf. Andersom vind ik het wel een stuk lastiger. Van vakantie weer terug naar werk. Dramatisch haha
    Dalinka onlangs geplaatst…90’s en 00’s muziek terugluisterenMy Profile

    1. Haha ja dat van andersom herken ik ook wel, het went toch wel zo’n vakantiegevoel 😉

  2. Ik hou er inderdaad ook van om veel te bewegen, zo wordt je hoofd toch iets leger! 🙂

  3. Handige tips! Ik gebruikte de zomervakantie tijdens school/studie inderdaad vaak om al mijn spullen weer eens uit te zoeken. En een goede balans tussen leuke dingen doen en lekker “niks” doen vind ik ook heel belangrijk!
    Linda onlangs geplaatst…Weekplanning maken: waarom en hoe doe je hetMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.