Productiviteit

5 keer: in het openbaar spreken

FYLN4CE6C7

Spreekbeurten, presentaties, pitches of discussies organiseren: als ik één ding heb kunnen vaststellen, is dat je niet onder ‘in het openbaar spreken’ uit kan komen. Van verhalen over je favoriete huisdier tot je profielwerkstuk presentatie en van presenteren met werkcolleges tot presenteren voor je werk. Het blijft terugkeren. Vroeger was ik helemaal niet zo van het praten in het openbaar. Ik praat nogal (behoorlijk) snel, waardoor mensen hun aandacht verloren tijdens mijn presentatie en ik daarna altijd te horen kreeg ‘dat ik wel iets te snel door de presentatie heen ging’. Telkens dezelfde kritiek krijgen, maar er weinig aan kunnen doen werkt ook niet motiverend. Met mijn profielwerkstuk presentatie van vwo (iets over theater in de middeleeuwen en renaissance en de maatschappelijke/religieuze relevantie) ontdekte ik dat ik één heel groot voordeel had ten opzichte van mijn publiek: ik had verstand van mijn onderwerp.

Inmiddels heeft de uni mij aardig getraind in presenteren. Daarnaast moet ik voor mijn werk ook regelmatig rondleidingen geven voor groepen scholieren. Desondanks blijf ik wel zenuwachtig en faalangstig (het zit in de aard van het beestje he). Vandaag moet ik mijn onderzoek samen met een groepsgenoot presenteren op een symposium. Doodeng. Maar het deed mij wel nadenken over goede tips voor in het openbaar spreken. En die deel ik bij deze graag. Dan heb ik het wel over presentaties he, niet gewoon praten over koetjes en kalfjes in een ruimte die toevallig openbaar is.

1. Bereid je voor. Het grootste voordeel dat je hebt is gewoonweg dat jij wéét waar de presentatie over zal gaan en wat het onderwerp inhoudt. Dat betekent wel dat je je moet voorbereiden, anders weet je zelf ook niet wat je gaat vertellen. Zorg dat je ruim op tijd begint voor je presentatie. Weet waar het is en hoe laat. Wees op tijd. Dat alles werkt in je voordeel.

2. Maak notities. Natuurlijk wil je je presentatie niet voorlezen. Als je van te voren hebt voorbereidt, weet je het meeste uiteindelijk wel uit je hoofd. Maak kleine notities met steekwoorden om te onthouden. Een andere tip: nummer de notities. Zodat ze niet door elkaar zitten en jij praat over een onderwerp dat pas na 5 slides komt.

3. Kijk net iets over je publiek heen. Het publiek is net dat enge aspect van een presentatie. Wat ik heb geleerd, is dat je net iets over ze heen moet kijken naar de muur achter het publiek. Niet te opvallend natuurlijk. Af en toe kijk je het publiek weer goed in. Kijk een paar mensen even aan en dan weer naar voren.

4. Wees actief en enthousiast. Ja, zelfs als je over een verschrikkelijk saai onderwerp praat. Het zorgt ervoor dat mensen niet in slaap zakken. Je hoeft niet perse allemaal grappen in te studeren, maar zorgt er voor dat je af en toe van toon wisselt of een afbeelding met wat humor in je powerpoint stopt. Forceer het echter niet te veel.

5. Neem je tijd. Hoe graag je ook snel klaar wilt zijn. Het geeft rust als je tijd neemt. Neem je tijd om voor te bereiden. En als je moet presenteren: neem de tijd om alles op te zetten. Zorg dat je powerpoint goed klaar staat, kijk het publiek even in om te weten wie er allemaal zijn, adem rustig in en uit en begin dan rustig aan je verhaal. Als jij rust uitstraalt, straalt je presentatie dat ook.

Natuurlijk zijn er veel meer tips voor presenteren, maar dit zijn voor mij persoonlijk grofweg de belangrijkste dingen. Wat voor tips heb jij over presenteren? Hou je er van of absoluut niet?

7 Reacties

 1. Handig artikel! Bij mij ging het altijd fout omdat ik het stuk tekst helemaal uit mijn hoofd leerde en als ik het dan niet meer wist, liep ik vast. Ik vind het nog steeds lastig. Vooral bij mondelinge tentamens.

  1. Mondelinge tentamens heb ik gelukkig niet vaak, maar dat legt inderdaad wel een extra druk. Het is ook een kwestie van vaak doen en er een handigheid in vinden!

 2. Handige tips! Notities maken is altijd handig als je moet spreken

 3. Ik heb gelukkig nooit echt angst gehad om voor groot publiek te spreken. Op jonge leeftijd begonnen met toneelspelen en dat heeft enorm geholpen tot dat ik ging studeren en moest leren ‘pitchen’.. Ik was veel te verhalend en wilde veel te veel vertellen voor de 1 minuut die je hebt. Haha!

  1. Oh ja toneel spelen is inderdaad een nog veel mooiere oefening! Haha ja pitchen, dat kan ik ook absoluut niet

 4. Goede tips! Vooral rust uitstralen en enthousiast zijn vind ik goede tips. Niks is vervelende wanneer je merkt dat het publiek helemaal niet naar je luistert of een beetje zit te gapen. Daar word je juist nog onzekerder van.
  Zelf vond ik presenteren ook nooit leuk om te doen, omdat ik het eng vond om voor groepen te spreken. Om hier vanaf te komen bood ik juist aan om te presenteren. Hoe vaker je het doet, hoe meer je eraan gewend raakt en hoe beter het gaat.
  En succes met je presentatie vandaag!
  Dalinka onlangs geplaatst…Happy Week 30 | Nieuwe hardloopplek, dagje Volendam en EPICMy Profile

  1. Inderdaad, dat is de beste tip: gewoon doen! Doordat ik het voor mijn werk veel moet doen, ebt de angst ook steeds meer weg. Dankjewel! De presentatie ging gelukkig helemaal goed 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.