Zelfliefde & positiviteit

5 keer : voor jezelf kiezen

WP_20160607_13_27_01_Pro (2)
Als er iets lastig is, en waarschijnlijk altijd zal blijven, is het voor jezelf kiezen. Tenminste, ik vind het persoonlijk erg lastig. De grens tussen ‘ik ben verstandig en kies voor mijzelf’ en ‘ik ben een egoïstisch persoon die altijd nee zegt en voor zichzelf kiest’ vind ik niet altijd duidelijk. Natuurlijk is de grens wel duidelijk en betekent het heus niet dat een ‘nee’ mij meteen een zeikwijf voor eeuwigheid maakt. Maar gek genoeg voelt het wel zo. Het is een soort gevoel en verplichting die ik mijzelf op leg.

Tegelijkertijd heb ik geleerd dat niet voor jezelf kiezen ontzettend onverstandig is. Je stelt dan geen grenzen en gaat maar door, met als gevolg dat je jezelf en je eigen gezondheid vergeet. Je kunt er gestrest en oververmoeid van raken. Terwijl als je even een stap terug doet, rustig adem haalt en een keer voor jezelf kiest, het uiteindelijk veel beter is. Je pakt meer rust, krijgt meer vrijheid en creëert meer ruimte voor jezelf. Met als gevolg dat je een blijer, meer uitgerust en fijner mens bent. Dat is prettig voor jezelf en je omgeving. Daarom vijf tips die ik zelf heb geleerd, in het kader van voor jezelf kiezen:

1. Leer nee zeggen. Het is lastig, maar veel waard. Ik heb er zelf ook regelmatig moeite mee. Het is belangrijk om te onthouden dat je ‘ja’ veel waard is. Niet iedereen heeft zomaar recht op jouw ‘ja’.

2. Maak een lijst met alle dingen die je leuk vindt om te doen of die je gelukkig maken. Noteer er ook bij wanneer je al die dingen voor het laatst hebt gedaan. Merk je dat dat wel erg lang geleden is? Besteed er dan weer een keer tijd aan!

3. Neem iedere dag een moment alleen voor jezelf. Vijftien minuten tot een halfuur waarin er alleen ruimte is voor jou. Zet je telefoon uit, stap weg van je laptop en van je gewoonlijke omgeving. Ga een stukje lopen, een boek lezen of even rustig uit het raam staren.

4. Zorg dat je je agenda bijhoudt. Het is goed om overzicht te houden op alles wat je moet doen of wilt doen. Let er ook goed op dat alles niet te vol raakt. Zorg ervoor dat je witte ruimtes behoudt. In die tijd kan je werk inhalen, een moment voor jezelf nemen of iets ter ontspanning gaan doen.

5. Neem elke dag een moment voor jezelf om te reflecteren op de dag. Wat ging er goed en wat niet? Waar ben je trots op en waar moet je de volgende keer opletten? Heb je vaak genoeg nee gezegd, maar ook ja gezegd? Je kunt het ook opschrijven als je wilt. Dan kun je het altijd nog terug lezen.

Wat zijn jouw tips om voor jezelf te kiezen? Doe je het vaak?

9 Reacties

 1. Wauw. Wat een herkenbaar stuk! 🙂 Nog geen tips, maar al doende leert men volgens mij het meest. Als we ooit oud en bejaard door een bejaardentehuis racen, hebben we het vast onder de knie gekregen. 😀

  1. Haha precies, maar dan hebben we het toch maar mooi geleerd. Beter laat dan nooit toch!

 2. Mooi artikel! Ik vind het altijd lastig om nee te zeggen, maar het is inderdaad wel belangrijk om dit af en toe te doen anders loop je jezelf voorbij…
  Annika onlangs geplaatst…Trots zijnMy Profile

 3. Ik kan me helemaal vinden in je tips, ik moet vooral meer tijd voor mezelf nemen. Even een kwartier tot rust komen (zonder laptop/mobiel etc). Erg fijn artikel!

  1. Ja het is echt lastig om even gewoon alles los te laten, dat merk ik zelf ook vaak genoeg. Maar proberen is al heel goed!

 4. Ik kan hier zo veel van leren! Dankjewel voor de tips. Vooral die laatste, dat ga ik vandaag eens proberen 🙂
  Melle onlangs geplaatst…Vrijdag Kiekdag | De blogger van de radio, hipsters met racemonsters en teveel druk op mezelfMy Profile

  1. Fijn dat je er wat aan hebt 🙂 En ja, die laatste tip is echt fijn om mee te werken. Het geeft echt rust, zo aan het eind van de dag !

 5. Aan nummer 1 en 5 wordt hier momenteel hard gewerkt 😉

  1. Ik wens je er veel succes mee 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.