Het is klein en het babbelt

My life on the road – Gloria Steinem (Recensie)

Een betere benaming zou ‘een lofrede’ zijn in plaats van recensie maar goed.

Een tijd terug mocht ik eenentwintig kaarsjes uitblazen (figuurlijk gezien) en allemaal cadeautjes ontvangen. Eén van die leuke cadeautjes was het boek My life on the road van Gloria Steinem. Steinem is een journaliste, feministe en activiste die zich voornamelijk in de jaren zeventig inzette voor gelijke rechten. Ook vandaag de dag is ze nog enorm actief; ze treedt nu vooral op als spreker. Ze schreef en schrijft verschillende artikelen over zaken rondom thema’s zoals feminisme, racisme en homoseksualiteit.

Haar boek My life on the road (2015) gaat over haar persoonlijke leven, de mensen die ze heeft ontmoet door haar werk, de levenslessen die ze geleerd heeft en de levenservaring die ze heeft opgedaan. In meer dan driehonderd pagina’s vertelt Gloria Steinem ontzettend veel over de ontwikkelingen van gelijke rechten en activisme in de Verenigde Staten maar ook elders in de wereld. Ze betrekt er groepen bij waar ik persoonlijk nauwelijks bij stil had gestaan (bijvoorbeeld een universiteit voor dove studenten die zich beperkt voelt doordat het bestuur wel kan horen) en vertelt er vanuit allerlei perspectieven over. Steinem kiest haar woorden zorgvuldig, vertelt uitgebreid en vol met enthousiasme over alles wat ze mee heeft gemaakt en heeft geleerd. Ik leerde ontzettend veel van het boek maar ontdekte ook een hoop wijsheid. Ik kan het boek moeilijk samenvatten en wil daarom een aantal van haar citaten (weliswaar in het Engels) met jullie delen. Voor wie hierna (of nu al) nieuwsgierig is: ik kan het boek zeker aanraden!

“If you want people to listen to you, you have to listen to them. If you hope people will change how they live, you have to know how they live. If you want people to see you, you have to sit down with them eye-to-eye.” P. 37

“You’re always the person you were when you were born’, she says impatiently. ‘You just keep finding new ways to express it.” P. 191

“When the past dies, we mourn for the dead. When the future dies, we mourn for ourselves.” P. 138

“The road is messy in the way that real life is messy. It leads us out of denial and into reality, out of theory and into practice, out of caution and into action, out of statistics and into stories—in short, out of our heads and into our hearts.” P. xix.

“I can go on the road – because I can come home. I come home – because I’m free to leave. Each way of being is more valued in the presence of the other.” P. 251

My life on the road
Gloria Steinem
2015
Oneworld Publications
Engels

1 Reactie

  1. Daar zitten best mooie citaten tussen!
    Daan onlangs geplaatst…Recensie | Room (2015)My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.