Columns

Dilemma #13. Een tijdreis of vliegen.

Om de twee weken publiceer ik hier een dilemma die ik haal uit het boek Het grote dilemma op Dinsdag boek. Ik heb verder niks te maken met Dilemma op Dinsdag (maar kijk gerust op hun Facebook-pagina) maar ben gewoon fan van het boek. Lees hier de andere dilemma’s.

Note: Het dilemma van deze keer komt niet uit het boek maar van de Facebook pagina.

d

Afbeelding via de Dilemma op Dinsdag Facebookpagina (klik hier)

Dilemma #13. Je mag één tijdreis maken naar een dag in het verleden OF je kunt voor één dag vliegen.

En dit noemen ze bij Dilemma op Dinsdag een positief dilemma?

Mag ik beginnen met het feit dat ik ‘tijdreis’ een stom woord vind? Ik bedoel, technisch gezien kost reizen altijd tijd (tenzij iemand een ‘oplossing’ heeft gevonden). Is dan niet iedere reis automatisch een tijdreis? Of zit er nog een minimum aan de hoeveelheid tijd die je tijdreis kost? Is het pas een tijdreis na tien jaar reizen? Of wanneer je reis niet chronologisch verloopt? ZOVEEL. VRAGEN. Maar goed, we houden het bij de definitie van dit dilemma: tijdreizen naar een dag in het verleden. Dat kon ik ook al raden aan de dinosaurussen op de afbeelding (ik dacht eerst dat het draken waren, ssh).

Een tijdreis naar het verleden. Dat is me pas een dilemma want.. naar welke dag zou ik dan willen reizen? Niet naar een dag vol dinosaurussen. Ik heb de film Platvoet & zijn vriendjes gezien maar ik gok dat niet alle dinosaurussen zo lief zijn. Naar wat voor een tijdperk zou ik dan wel willen? De middeleeuwen vind ik enorm fascinerend maar zoals een hoogleraar tijdens een college ooit zei: “De middeleeuwen zijn erg boeiend, maar erin leven overleef je nooit.” Nou ga ik er vanuit dat dit dilemma ook inhoudt dat ik na deze ene dag ook terug kan reizen, dus dan blijf ik liever in leven. Goed, welke tijden vind ik nog meer interessant? De renaissance, ja ontzettend. Of een paar eeuw later want ik wil nog steeds Marie-Antoinette ontmoeten. Of andere grootheden zoals Vincent van Gogh en Salvador Dalí. Of de eerste mens dat lijkt me ook heel tof. Een beetje ongemakkelijk en lastig ook wel, maar toch. OF OF OF JA, IK WEET HET – ja, enthousiast. Een dag in de jaren vijftig, zestig of zeventig. Oké, dat is niet meer één dag.

Trouwens, wat ik mij ook afvraag: heeft mijn bezoek aan het verleden ook impact op het heden? Of is die impact niet meer merkbaar voor ons omdat mijn bezoek in het verleden plaatsvindt, waardoor de gevolgen ervan al verwerkt zijn in ons heden. ZOVEEL. VRAGEN. OVER. TIJDREIZEN.

We gaan maar door naar het andere onderdeel: vliegen voor één dag. Zou je dan ook van die toffe vleugeltjes krijgen zoals bij winx (klik hier)? Of kun je gewoon vliegen zonder vleugels of rare toevoegingen? Hoe werkt dat dan? Moet je dan met je armen gaan wapperen tot je opstijgt of gewoon vijf keer heel snel met je ogen knipperen? Man, Dilemma op Dinsdag spot niet zo met de wetten van de natuur want daarvan raak ik in de war.

Stel dat vliegen mogelijk zou zijn, dan kom ik toch terecht bij het puntje hoogtevrees. Ik denk ergens dat ik er minder last van zou hebben als ik zelf vlieg. Ik heb dan toch een bepaalde controle (hoop ik) en invloed op het vliegen. Al acht ik mijzelf met mijn klunzigheid in staat om tegen een vliegtuig of vogel aan te vliegen. En je moet ook je best doen om niet de tijd te vergeten want als je na 24 uur nog in de lucht hangt, donder je wel ineens enorm hard naar beneden. Dat zou jammer zijn.
Maar waarvoor zou ik dan kiezen? Als ik heel lang en goed over nadenk, lijkt het mij een meer bijzondere ervaring om door de tijd te reizen voor een dag. Vliegen kun je ook al met een vliegtuig, maar er is niets waarmee je kunt tijdreizen (zover ik weet) vandaag de dag. De voorwaarde is dan wel dat ik ook weer terug kan reizen en mijn dag veilig overleef. Dan ga ik nu nadenken over het tijdperk waar ik heen zou willen.

Wat zou jij kiezen? En als je wilt tijdreizen voor een dag, waar zou je dan heen willen reizen? Wat zou je doen als je kon vliegen voor een dag?

3 Reacties

  1. Ik denk dat ik toch voor het vliegen zou gaan omdat dat me sowieso heel cool lijkt en tijdreizen ook wel, maar dat is sowieso een stuk onhandiger en ik zou niet weten welke dag ik zou moeten kiezen. Dat is nog meer keuzestress dus doe me dan maar gewoon vliegen, haha.
    Hester onlangs geplaatst…Big / small thingsMy Profile

  2. In principe is slapen ook een vorm van tijdreizen. Ik zou ook niet kunnen kiezen. Ik zou er alles voor geven om naar het verleden of de toekomst te reizen, maar ik zou ook wel willen kunnen vliegen.
    Daan onlangs geplaatst…Recensie | Room (2015)My Profile

  3. Oehh, ik dacht echt meteen VLIEGEN! ik kan soms in mijn dromen vliegen maar dat is altijd zo kort, zou het heel graag eens in het echt meemaken haha. Alhoewel je wel gelijk hebt dat het wel een hele bijzondere ervaring is om door de tijd te reizen. Hmmm.. Aan de andere kant, als je kan vliegen, hoe snel kan je dan? Kan je snel genoeg om de wereld rond te vliegen? Want dat is ook wel een enorm bijzondere ervaring!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.