Het is klein en maakt lijstjes

5 redenen waarom opruimen best tof is.

Laatst had ik ineens zo’n bui waarin ik mijn kamer niet meer zo leuk vond. Het was te rommelig, een bij elkaar geraapt zooitje en al te lang van hetzelfde. Na een beetje rondkijken op het internet had ik genoeg (onrealistische) wooninspiratie en besloten Vriendknul en ik mijn kamer te gaan verbouwen. Goed, een kleine verbouwing dan want we hebben slechts een paar meubels verschoven maar hé, het is wat. Die verbouwing veranderde al vrij snel in een radicale opruimbehoefte. Hup, dozen erbij gepakt en uitzoeken maar. Daarbij bedacht ik mij dat (soms) opruimen best wel tof is en wel om de volgende redenen.

Je komt allerlei nostalgische spullen tegen.
In mijn geval kwam ik veel spullen tegen van de middelbare school. Toetsen die ik toen heb gemaakt, agenda’s die waren onder gekladderd door vriendinnen en boekjes die ik destijds bijhield. Het was ontzettend leuk om die dingen weer door te kijken, herinneringen op te halen en verhalen opnieuw te lezen. Terwijl ik er normaal gesproken niet snel naar omkijk.

Het geeft een schoon en fris gevoel.
Nadat mijn kamer helemaal verandert, opgeruimd en schoongemaakt was voelde het als hernieuwd. Ik bedoel, niet dat ik mijn kamer nooit schoonmaak maar dit was een heel driftige schoonmaakbeurt. Alles is afgenomen met een stofdoek, een natte lap en helemaal opnieuw fris gemaakt. Alsof je een nieuwe kamer instapt, zo voelt het een beetje.

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd. Dat zegt mijn moeder altijd tegen ons en er zit zeker wat in. Een opgeruimd huis is overzichtelijk, zorgt voor betere slaap en een rustiger hoofd. Maar het opruimen zelf vind ik ook al erg rustgevend. Tijdens het opruimen order ik ook al spullen in mijn hoofd en merk ik gewoon dat mijn hoofd leger raakt. Overigens bedoel ik niet dat alles perfect opgeruimd moet zijn want ik vind het ook wel fijner als het ietwat rommelig en chaotisch is. Het schijnt ook dat dat weer creatiever maakt. Dus je moet een soort balans vinden denk ik.

Meer ruimte is weer meer kopen. Oké dat is niet helemaal een nette en juiste gedachte, maar soms is ie wel degelijk waar. Ik heb mijn boekenkast weer helemaal opgeruimd en opnieuw ingericht omdat het een grote stapel rotzooi werd waar niks meer bij paste. Door het opnieuw te organiseren (en wat boeken ergens anders te bewaren) heb ik weer ruimte. En dat betekent dat ik weer boeken mag kopen als een malle (als mijn portemonnee het toelaat haha!).

Het maakt gezond en productief. Uit onderzoek is gebleken dat opruimen ervoor zorgt dat je productiever en meer gefocust bent op bijvoorbeeld je werk. Daarnaast is goed om allergieën en longziektes zoals astma (wat ik heb) maar ook andere ziektes tegen te gaan. Zoals ik zei, het voelt helemaal fris en nieuw.

Hou jij van (radicaal) schoonmaken of juist absoluut niet?

5 Reacties

 1. Mijn kamer kan ook weer een schoonmaakbeurt gebruiken! Ik ben zelf echt een sloddervos, maar ik word wel sneller gestrest van rotzooi. Daarnaast heeft mijn vriend last van zijn allergie, dus ben ik van plan wat vaker schoon te maken haha.
  Kim onlangs geplaatst…Favorieten | Series #4 (Netflix approved)My Profile

 2. Ja helemaal mee eens! Ik vind het lastig (moet ik dit weggooien of niet?), maar ook weer wel leuk en vooral achteraf ben ik altijd heel blij dat ik het gedaan heb.
  Linda onlangs geplaatst…Blog workflow: wat is het en waarom kan het jou helpen?My Profile

 3. Er is opruimen en er is schoonmaken, en die dingen zijn totaal los van elkaar. Ik heb een hekel aan schoonmaken, en opruimen vind ik dan wel weer leuk. Maar schoonmaken moet nou eenmaal wel gebeuren.
  Daenelia onlangs geplaatst…Tales of Arabian NightsMy Profile

  1. Haha klopt, zit een heel wezenlijk verschil tussen!

 4. Helemaal mee eens. Maar de stap op te beginnen is zoo moeilijk! haha
  Reshma onlangs geplaatst…HEALTHBOX FEBRUARI | WINACTIE + UNBOXINGMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.