Columns

Dilemma #11. Dromen zijn geen bedrog of heeeuuul dik worden.

Om de twee weken publiceer ik hier een dilemma die ik haal uit het boek Het grote dilemma op Dinsdag boek. Ik heb verder niks te maken met Dilemma op Dinsdag (maar kijk gerust op hun Facebook-pagina) maar ben gewoon fan van het boek. Lees hier de andere dilemma’s.
Note: Het dilemma van deze keer komt niet uit het boek maar van de Facebook pagina.

Afbeelding via Dilemma op Dinsdag.
Afbeelding via Dilemma op Dinsdag.

Dilemma #11.

Je kunt je dromen opnemen (en terugkijken als een film) versus Je hebt een magisch gevulde koelkast.

Ik denk dat we het allemaal wel kennen: Je ligt heerlijk te slapen en hebt een geniale droom, als je ineens wakker wordt gemaakt door je wekker. Weg droom. Misschien kun je nog vaag dingen herinneren (“Het ging over een vliegend paard en een pratende sprinkhaan.”) of misschien herinner je je alleen nog een vaag gevoel van blijdschap en spanning. Maar voor de rest? Niets. Ik denk dat iedereen wel eens van die toffe dromen heeft waar grote wensen uitkomen of waarin juist hele onwerkelijke dingen gebeuren. Regelmatig heb ik van die momenten dat ik wakker word en denk: “Ik had zo’n gave droom maar waarover ook alweer..”.

Uit onderzoek is gebleken dat dromen (volledig) onthouden heel lastig zo niet onmogelijk is. Er is ook geen duidelijk antwoord op de vraag waarom sommige mensen hun droom beter onthouden dan anderen. Behalve dat onderzoekers merkten dat diepe slapers, die langzaam wakker worden, sneller hun droom vergeten. Het kan helpen om je droom zo snel mogelijk op te schrijven maar dat eindigt meestal ook in vage steekwoorden als ‘Ed Sheeran was er’, ‘taarten konden praten’ en ‘bloemetjesjurk’.

Het lijkt mij dan ook ideaal en super mega gigantisch tof om je dromen te kunnen onthouden en later te kunnen terugkijken. Gewoon met heel bijzonder opnamemateriaal en een simpele dvd. Dan ga ik er gewoon ’s middags even goed voor zitten en mijn dromen kijken. Aan de andere kant horen daar ook weer grote vragen bij. Ik bedoel, worden je nachtmerries dan ook opgenomen? Want die hoef ik niet zo nodig terug te zien. En ik wil liever ook niet dat anderen mijn dromen zien. Straks krijgen we dan zo’n internetfenomeen waar bij er geen naaktfoto’s als wraak worden gedeeld maar je meest gênante dromen. Lijkt me ook niet zo heel prettig.

Aan de andere kant: een koelkast die zich magisch vult. Dat klinkt ook wel heel smakelijk en leuk. Ik vraag me dan wel af of die koelkast zich naar wens vult. Stel je hebt zin in pesto, staat er dan meteen de pesto van voorkeur in de koelkast? Of is het een koppige koelkast die zelf bepaald waar ie zin in heeft. Ben je vegetariër maar heeft je koelkast zin in een week vol vlees: pech. Ik zie het al voor me:

“Jezus Koelkast, stop eens met iedere week jezelf alleen maar vullen met sambal en kaas.”
“Maar ik houd gewoon van kaas en sambal.”
“Maar je bent mijn koelkast.”
“Nouuu-hooouu.”

Dat levert heel wat ruzies op denk ik zo. Staat de koelkast aan het eind van de week weer aan de straat en doe je zelf maar weer boodschappen. Als de koelkast wel naar je eigen voorkeur luistert, levert dat denk ik heeul veeul voordelen op. Altijd het eten waar je zin in hebt in huis. Je hoeft minder boodschappen te doen dus scheelt veel geld. Maar ik ben bang dat ik zelf ook ENORM dik zou worden door al dat lekkers in mijn koelkast. Minder goed plan dus.

Doe mij maar die dromen die ik op kan nemen en terug kan kijken. Zelfs de nachtmerries wil ik wel eens zien.

Waar kiezen jullie voor?

8 Reacties

 1. Ik zou ook kiezen voor mijn dromen opnemen.
  Sas onlangs geplaatst…Bijzondere ringenMy Profile

 2. Dromen opnemen! (En wat heb je dit heerlijk geschreven haha.)
  Irma onlangs geplaatst…Een paar dingen die sommige mensen even moeten horen -#11My Profile

 3. Toen ik de titel las dacht ik meteen: ik ga sowieso NIET voor heel dik worden. Maar een magisch gevulde koelkast is wel heeel handig. En heb je al nagedacht over hoeveel boodschappen geld je dat scheelt?
  Mariska onlangs geplaatst…Wat te doen met make-up miskopen: de lookMy Profile

 4. Sowieso een magisch gevulde koelkast, dat lijkt me zoooo fijn. Ik heb bijna elke nacht nachtmerries – die ik mij nog redelijk kan herinneren in de ochtend, die hoef ik niet nog een keer voorbij te zien komen haha!
  Kim onlangs geplaatst…Blogverjaardag!My Profile

 5. Geef mij maar zo’n koelkast hoor! Ideaal als je altijd alles in huis hebt haha. Dat van die dromen is ook wel leuk, maar de magisch gevulde koelkast trekt mij toch iets meer. 😀
  Sandra onlangs geplaatst…Hoe doe je dat? #2 | Elkaar accepteren en respecterenMy Profile

 6. Doe mij ook die dromen-record-functie maar. Ik vind boodschappen doen serieus leuk, en mijn favoriete dingen bewaar je buiten de koelkast (aantal fruit- en groentensoorten, chips, chocola, koekjes), dus alleen de koelschappen voorbijlopen levert me amper tijdswinst op 😉
  Audrey onlangs geplaatst…Een of andere Molblogger 2016: WIDM-recap aflevering 6My Profile

 7. Mijn eerste reactie was: ” MAGISCH GEVULDE KOELKAST?! O_________O ” maar bij nader inzien is dat toch niet zo’n goed plan, precies om de redenen die jij aangeeft. Bovendien, de meeste dingen die ik super lekker vind (koekjes, chocolade etc.) liggen niet ín de koelkast.. Dus ook ik ga voor de dromen; die van mij zijn vaak behoorlijk bizar en het zal wel leuk zijn als ik er patronen kan ontdekken. Maar dan wel op de voorwaarde dat ik zelf bepaal wie ze te zien krijgt, anders wordt het inderdaad goed voor chantagemateriaal!

  1. Oh ja dromen met elkaar vergelijken lijkt mij ook erg tof! Het lijkt mij ook een fijne inspiratie bron 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.