Persoonlijk

Onzekerheid delen.

quotescover-JPG-57
In de eerste Flow van dit jaar stond een artikel dat mijn aandacht meteen trok: Onzeker is oké van journaliste Otje van de Lelij. Het artikel ging over onzekerheid, dat te vaak wordt gezien als een gebrek waaraan iemand moet werken. “Onzekerheid wordt vaak gezien als een probleem waar we vanaf willen. Het zijn de zekerweters, de mensen mét vertrouwen, die het ver lijken te schoppen. Maar daarmee wordt zelftwijfel onterecht als minderwaardig weggezet”, zo stelt Otje van de Lelij. Aan jezelf twijfelen, zo zegt ze, is ook goed. En ik ben het volledig met haar eens. Onzekerheid is een karaktereigenschap die je voor een deel moet leren omarmen, zo heb ik ontdekt bij de psycholoog.

Om te beginnen vind ik onzekerheid een lastig ‘iets’. Ik vond het vooral lastig om van mijzelf toe te geven dat ik best onzeker kan zijn over dingen. Zeker omdat daarna meestal de opmerking “Je moet niet zo onzeker zijn, joh!”, volgt. Mensen lijken het dan meteen af te keuren. Onzeker zijn brengt je nergens, lijkt de gedachtegang te zijn.

Iedereen is wel eens onzeker over zichzelf. Ik ben bijvoorbeeld onzeker over ‘of ik het wel goed doe’ wat betreft schoolprestaties en vriendschappen. Daarbij voeden een angststoornis en onzekerheid elkaar vrij makkelijk. Onzekerheid versterkt angst, angst versterkt de onzekerheid. Dat levert gepieker en getwijfel op, waaraan de psycholoog en ik aan werken/gewerkt hebben. Tijdens al die oefeningen en afspraken ontdekte ik twee enorm belangrijke dingen:

1) Onzeker zijn is inderdaad oké. Het is menselijk en geen teken van falen. Maar wanneer onzekerheid en twijfelen je gaan beperken in keuzes, dromen en leven, is er iets niet goed en moet je er aan werken.
2) Onzekerheden en angsten mag, kun en moet je delen.

Over het eerste puntje kan ik vrij kort zijn. Onzekerheid, zo staat ook in het artikel, is helemaal niet een teken van falen. Af en toe aan jezelf twijfelen zorgt ervoor dat je scherp en kritisch blijft. Het zorgt ervoor dat je aan jezelf blijft werken omdat je altijd ruimte voor verbetering ziet. Het is alleen belangrijk om een grens te leren trekken aan je getwijfel. Zodra het je leven beheerst is het belangrijk om aan de bel te trekken en op tijd hulp te zoeken.

Het is daarbij belangrijk om je, zelfs wanneer onzekerheid je leven beheerst, niet te schamen voor die onzekerheid. Ik vond het altijd lastig om twijfels en angsten te delen. Een lange tijd schaamde ik mij voor het feit dat ik zo enorm bang en in paniek kon zijn om niks. De gesprekken bij de psycholoog maar ook het delen op mijn blog (met de toffe reacties van jullie daarbij) leerden mij dat er niks mis is met het delen van zulke twijfels. Mensen krijgen meer begrip voor mijn angsten, twijfels en situatie als ik er open over praat. Als ik toegeef ergens onzeker over te zijn, delen mensen vaak ook hun eigen onzekerheid. Dat vind ik fijn. Het laat zien dat het menselijk is om ergens over te twijfelen en dat ik niet alleen hierin ben. Mensen bieden een luisterend oor, praten mee uit eigen ervaring of voelen aan dat ze zelf ook over hun onzekerheid mogen praten.

Ik geef toe dat het lastig blijft om open over bepaalde twijfels te zijn. Maar gewoon rustig met iemand praten en uit proberen te leggen waar ik mee zit, maakt zoveel dingen fijner en dragelijker dan alles wegstoppen omdat het ‘slecht’ zou zijn.

Laat mensen merken dat onzeker oké is 🙂

Delen jullie onzekerheden makkelijk?

Bron: Otje van de Lelij, Onzeker is oké. Tijdschrift Flow, nummer 1 (2016). Uitgeverij Sanoma

6 Reacties

 1. Wat een mooi stukje dit. Ik deel mijn onzekerheden op een bepaalde hoogte. Ik vind dat je je niet bij iedereen even kwetsbaar hoeft op de stellen.
  Sas onlangs geplaatst…6 Inspirational Quotes That You Should Live By Every DayMy Profile

  1. Nee ik moet toegeven dat ik sommige dingen ook graag gewoon voor mijzelf houd. Niet alles hoeft gedeeld te worden, maar leren dat het kan is al een hele stap 🙂

 2. Manon zegt:

  Het ligt er een beetje aan welke onzekerheden en met wie. Onzekerheden over de studie deel ik wel makkelijk, omdat ik dan inderdaad merk dat ik niet de enige ben (: Als het persoonlijker is doe ik het minder snel, maar soms kan het inderdaad wel heel erg opluchten!

 3. Daar zeg je wat. Ik maak me weinig zorgen over onzekerheden als ‘doe ik het wel goed’, met betrekking tot sociale conventies. Want iedereen doet het anders, en er is tenslotte geen geprinte en ondertekende handleiding waar ik me aan moet houden. Ik kan me altijd wel aanpassen als het moet. Dat hangt van de situatie af. Ik heb wel moeite met het me voorstellen hoe je het niet goed kan doen met schoolprestaties. Je doet je best en je weet heus wel of je echt niet beter kan of dat je er een beetje makkelijk vanaf bent gekomen. is het erg om een 2 te halen? Of een 1,3? Nee. Moet je daardoor je studie maar stoppen? Het kan een indicatie zijn, maar misschien had je gewoon je dag niet?
  (Ja. Ik heb een 1,3 gehaald. Het was en rot-tentamen. Het lag niet helemaal aan mij. Wel een beetje.)

  IEDEREEN twijfelt. Iedereen. Het is zeker niet raar om bij twijfel bij mensen die je vertrouwd om advies te vragen. Ik heb daar in ieder geval geen probleem mee. Je moet alleen wel weten bij wie je het beste terecht kunt. En dat kun je dan ook weer vragen!
  Gewoon praten, is niks abnormaals aan.
  Daenelia onlangs geplaatst…Bookshelf Tour 2016: Star Trek en meerMy Profile

 4. Je moet het wel durven, om je onzekerheden te delen. Ik kan het wel maar dan wel alleen bij mensen die ik echt vertrouw. Zo alles op een blog zetten zou ik zelf niet kunnen. Ik respecteer jou er wel echt om!

  1. Wauw wat een compliment. Ik moet toegeven dat ik er eerder ook wel moeite mee had en nu soms nog wel. Maar het voelt fijner om eerlijk en open te zijn, dan voelt het meer als mijn blog. Sommige dingen hou ik nog steeds voor mijzelf, niet iedereen hoeft alles te weten 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.