Het is klein en het babbelt

Mijn eigen lp’s: Agnes Obel en First Aid Kit.

Vrijdag 22 januari is het Dag van het Vinyl. Omdat er dan al een ander blogje ingepland staat speel ik even lekker vals met mijn lp-blogje.

De lp's.
De lp’s.

Op mijn verjaardag vorig jaar werd ik de heuse eigenaresse van een eigen platenspeler. Een hele hippe: lekker knalrood en inclusief usb-aansluiting en cd-speler. Het was een cadeau dat ik maar al te graag wilde hebben. Niet omdat ik graag tot het hipsterclubje wil behoren want ik vind het begrip hipster en de haat die men er tegen heeft één grote bak met onzin (laat ik daar maar niet verder op ingaan want ik kan er een hele blog aan wijden) maar omdat het mij leuk leek om de oude platen opnieuw te kunnen spelen en een aantal eigen platen te kunnen kopen.

Nu is het niet zo dat ik meteen als een malle lp’s ging kopen want mijn ouders hebben een aardig indrukwekkende collectie waar ik liefdevol gebruik van maak en lp’s zijn bovendien hartstikke duur. Maar ik kocht vooral niet meteen allerlei platen omdat ik dat graag zorgvuldig wilde doen. Ik zie de platenspeler niet als een vervanger van mijn ipod of cd’s. Niet elke muziek is in mijn ogen geschikt om op een lp te belanden en gedraaid te worden in een platenspeler. Ik weet niet precies waarom en ik kan het niet goed verwoorden, maar sommige nummers krijgen gewoon iets extra’s door een plantenspeler. Een sfeer, een soort geluid dat niet voor elk nummer is weggelegd.
Na lang nadenken maakte ik dus een lijstje met albums die ik graag op lp wilde kopen, waar onder andere de volgende albums/artiesten op staan (mocht je nog een keer geld over hebben en een cadeau willen kopen voor mij haha) :

Katzenjammer
Bon Iver
Ben Howard
Mumford & Sons

Een tijd terug kocht ik mijn eerste plaat van het lijstje namelijk Philharmonics van Agnes Obel. Een tijd later kreeg ik de lp Stay Gold van First Aid Kit als Sinterklaascadeau van Vriendknul. Kortom, meteen twee lp’s van muziek die ik erg fijn vind om te horen. Bij deze een kort verhaaltje over de artiesten en de muziek.

Agnes Obel – Philharmonics (2010, PIAS label)

Agnes Obel, een Deense singer-songwriter, hoorde/zag ik voor het eerst spelen met Serious Request in, ik geloof, 2010. Het was koud, het sneeuwde en het was heel vroeg in de ochtend. De muziek van Obel voegde iets magisch toe aan dat hele moment. Maar gek genoeg vergat ik al snel daarna haar naam totdat ik haar een paar maanden terug opnieuw tegenkwam, ditmaal op Youtube. Ze speelde een live-sessie. Heel simpel: Zij, haar piano en twee andere meisjes met cello en viool. Betoverend, zo kan ik haar muziek het best omschrijven. Nummers zoals Avenue, Beast en Riverside vind ik heerlijk om bij weg te dromen. Louretta heeft de sfeer van een duistere kermis waar je liever niet komt en Tokka (van haar tweede album) is heel rustgevend.

Ik wilde het album graag op lp hebben omdat het in mijn ogen de sfeer compleet maakt. Het past precies bij het soort muziek van Obel en ik luister er erg vaak naar. Na al mijn enthousiasme ben ik jullie wel wat voorbeelden van muziek verontschuldigt dus als je benieuwd bent klik dan hier, hier of hier.

First Aid Kit – Stay Gold (Columbia Records)

Ik ben al een aardig tijdje fan van First Aid Kit en weet ook niet meer waar ik ze voor het eerst hoorde. Vorig jaar september zag ik ze live in de Melkweg in Amsterdam. In een klein zaaltje waar ik, vanaf het balkon, precies zicht had op het podium. Heel magisch, vooral het moment dat ze zonder versterkers zongen en het hele publiek zachtjes meezong.

Eigenlijk staan dan ook alle albums van First Aid Kit op mijn verlanglijstje maar hè, een mens moet ergens beginnen. Met Sinterklaas kreeg ik van Vriendknul het meest recente album Stay Gold. Volgens mij is het ook één van hun bekendere albums, met name omdat Renault het nummer Silver Lining (geweldig nummer overigens, vooral die tekst) voor hun reclame gebruikt.

First Aid Kit maakt vooral folkmuziek en liet zich inspireren door mensen zoals Bob Dylan en Judy Garland. Dat hoor je allemaal in hun muziek en misschien dat het juist daarom op een lp past. Net als Agnes Obel is het muziek om bij weg te dromen en tegelijkertijd motiveert het ook weer om bijvoorbeeld te gaan studeren. Opnieuw een paar voorbeelden van hun muziek namelijk hier, hier en hier.


Bezitten jullie lp’s of juist liever niet?

5 Reacties

 1. Zelf heb ik geen lp’s, maar mijn ouders spelen ze soms nog af! Daar zitten ook hele mooie (voor mij) tussen: The Beatles, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Elvis enz. 🙂
  Kim onlangs geplaatst…3x Geweldige clipsMy Profile

 2. Ah wat leuk Madelon! Ik kreeg twee jaar geleden ook een platenspeler met CD speler en USB! Ben er zo blij mee nog steeds! 😀 En ik ben ook echt groot fan van First Aid Kit! Ik heb The Lion’s Roar op LP. Het concert vorig jaar heb ik helaas moeten missen, maar had daar echt heel graag bij willen zijn! Hoop dat ze snel weer komen!
  Charelle onlangs geplaatst…Introvert Issues – 11x Tips voor Introverts om beter te Presenteren!My Profile

 3. Jaa, Agnes Obel is zo fijn! Philharmonics is op dit moment mijn standaard cd in mijn radio. En ik zou haar ook nog wel een keer graag live willen zien!
  Karlijn onlangs geplaatst…Charles Dickens en vijf rondjes IKEA | Het dagboek van een achttienjarig meisjeMy Profile

 4. Manon zegt:

  Wauw, Agnes Obel klinkt heel gaaf! Jammer dat ik niet normaal naar Silver Lining kan luisteren, juist doordat het voor een reclame is gebruikt. Bij dit nummer van Hans Zimmer heb ik dat ook: https://www.youtube.com/watch?v=6ab1l2TwFp8 een of andere bank heeft hem gebruikt in een reclame over beleggen, en elke keer als ik dit nummer hoor moet ik daaraan denken helaas haha.

  1. Jaa Agnes Obel is echt fijne muziek. En ik wist helemaal niet dat Hans Zimmer voor een reclame was gebruikt totdat ik het nummer hoorde. En nu snap ik wat je bedoelt met niet meer kunnen luisteren haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.