Persoonlijk

Mijn kamer zoektocht

Toen ik in september 2014 begon met ACW studeren was een veelgehoorde vraag: “En, ga je ook op kamers?”. Het is iets wat er bij hoort: je diploma halen, beginnen met je studie en uit huis. Bovendien was het ook vrij logisch dat ik op kamers ging. De afstand van mijn huis tot aan mijn universiteit is ruim één uur en vijftig minuten. Ik moet eerst een halfuur met de bus naar een station, daarna flink lang in de trein zitten en dan nog met de bus naar de universiteit zelf. Een behoorlijke reis dus en ook over een gevreesd traject dat er regelmatig (ik herhaal: regelmatig) uit ligt. Ik heb wel eens een tentamen gemist doordat er koper was gestolen (terwijl ik nog zo twee treinen eerder nam) en ook wel eens drie uur vastgezeten in een trein door een aanrijding met een auto.

Hoe dan ook, altijd was mijn antwoord nee. Ik vond gewoon simpelweg dat ik er niet klaar voor was. Ik wilde eerst kijken hoe de studie ging en hoe ik dat volhield. Achteraf bleek dat een goede keuze. Maar na genoeg treinavonturen en meer interesse in het studentenleven besloot ik een tijd terug dat ik nu wel op kamers wilde. Ik had er zin in. Wel ben ik een nogal veeleisend en verwend persoon. Want wil ik een hok van twee bij twee meter, elke dag zat worden met mijn huisgenoten en schimmel op de wc? Nou, nee. Ik wilde een huis met zo min mogelijk huisgenoten, het liefst een eigen keuken (en badkamer als het kan) en genoeg ruimte voor mijzelf. Voor een schappelijke prijs. Je begrijpt wel dat het een lastige zoektocht is. Inmiddels heb ik al op aardig wat kamers gereageerd, ben ik een aantal keer uitgenodigd en een aantal keer afgewezen (afgezien van die keer dat ik niet kon komen want, jawel, de trein reed niet).

Ik vind het niet erg, hoor. Ik zit nog prima en ben niet huilend wanhopig op zoek. Gewoon wat intensiever. Wat ik wel erg vind is het reageren op kamers. Ik zit bij een aantal Facebookpagina’s waar kamers worden aangeboden en oh wat een ramp is het reageren. Telkens maar weer een verkooppraatje van jezelf houden om die mensen te overtuigen dat je:

a) Heus wel leuk en gezellig bent
b) Maar niet té, want je wilt natuurlijk studeren
c) Maar je bent ook geen saaie huismus hoor
d) En ja je maakt best wel schoon
e) “Maar niet zo erg hoor, ik heb geen smetvrees.” (nu denken ze zeker dat ik wel smetvrees heb maar het ontken)
f) Dat je echt nodig op zoek bent naar een kamer
g) Maar echt niet te wanhopig bent
h) Dat je superleuk en interessant bent
i) Maar niet arrogant
j) Dat je net als hen naar voetbal kijkt (bluh), drankspelletjes doet (bluh), GTST kijkt (nee?) en SUPER graag elke avond samen eet (nee?)
k) Dat je Algemene Cultuurwetenschappen doet maar heus geen kunst-is-belangrijk-trut bent (jawel)
l) En dat je misschien niet 23+ bent maar echt wel geschikt en zó volwassen voor je leeftijd (maar niet te, want dat is saai en burgerlijk)

Ik word er ramgek van om steeds maar weer te sturen: Hoi ik ben Madelon, ik zag je kamer op Facebook en vond hem super mega leuk en wat geniaal ingericht, Ikea meubels: was ik zelf nooit op gekomen (kots kots slijm slijm)

Dus reageer ik zoveel mogelijk op SSHN, waar je niet hoeft te hospiteren, zelfstandige woningen hebt (voor schappelijke prijs) en gewoon verloot wordt op basis van wachttijd. Helaas heb ik nauwelijks wachttijd. En ben ik te kritisch op kamers. Misschien moet ik maar gewoon in een doos in Nijmegen gaan wonen, lekker rustig en dan maakt leeftijd niet uit.

Hoe was jullie zoektocht naar kamers/woningen?

14 Reacties

 1. *troost* Blijf proberen, want wie niet waagt, he? Er is niks mis met thuiswonen, overigens. Maar een reistijd van bijna 2 uur… Jemig. En doe je niet anders voor dan je bent! Want dan kom je zeker in een groep waar je je niet zo thuisvoelt. Ook blijven reageren op sociale woningen, soms is een hele woning van 30 vierkante meter, met eigen keuken en badkamer, best te krijgen. Je hebt dan misschien maar één kamer, maar dat kan best!
  Ik wilde per se niet op kamers of in een studentenhuis en kon dus aan het einde van mijn studie eindelijk in een ‘echt’ huis omdat ik lang genoeg stond ingeschreven én niet te kieskeurig was in welke wijk ik kwam. Maar… ik heb dus ook bijna mijn hele studie anderhalf uur heen en dan weer terug gereisd. Het kan, maar fijn is het ook weer niet.
  Daenelia onlangs geplaatst…Bookshelf Tour 2016: Kinderboeken deel 4My Profile

  1. Hmm ja sociale woningen heb ik nog niet naar gekeken, dankjewel voor de tip! En ja het heeft zijn voordelen (goedkoop wonen is het nu wel) maar ook wel nadelen inderdaad. Vooral met tentamens is het lastig en soms mis je ook wel wat van het studentenleven.

 2. Oeh ja moeilijk is dat… Het is eigenlijk al moeilijk genoeg zónder al die eisen, haha! Maar ik snap wel heel goed dat je ze stelt. Ik woon nu in een echt studentenhuis dat niet al te schoon meer is en waar we eigenlijk altijd samen eten. Dat samen eten vind ik wel heel gezellig maar ook ik heb van tijd tot tijd even nodig om alleen te zijn. Steeds meer begin ik ook wel te dromen over een heel eigen plekje.. Jij in ieder geval heel veel succes met je zoektocht! Hopen dat het snel lukt! Liefs
  Sonja onlangs geplaatst…Nieuwe Muziek: ‘Nachtlicht’ van Eefje de VisserMy Profile

  1. Dankjewel! En ja wie weet heb ik een keer geluk. Een paar huisgenoten lijkt mij ook niet erg maar alleen lijkt mij net iets fijner

 3. Ah dat lijkt me ook vreselijk! Zelf ben ik 23 en woon nog thuis, want mijn ouders wonen in Amsterdam en ik studeer hier ook. Ik heb niet zoveel trek om 600 euro per maand uit te geven aan een hokje, haha.
  Kim onlangs geplaatst…Review: Olixar X1 Bluetooth Stereo HeadsetMy Profile

  1. Haha ja dan zou ik ook mooi thuis blijven zitten !

 4. Ik vind het echt heel verstandig van je dat je in het begin thuis bent blijven wonen! Er komt al zoveel op je af en dan is het soms fijn als je gewoon even terug naar een vertrouwde plek kunt. Wel denk ik dat het lastiger is om ‘nieuwe vrienden’ te maken als je thuis blijft wonen, vooral op de uni, omdat je vaak zo weinig contact uren hebt. Leuk dat je er nu wel klaar voor bent! En ja, studentenkamers en huizen zijn nu eenmaal vies, oud, versleten en schimmelig. Dat hoort erbij en dat is wennen. Ik moet toegeven dat ik er zelf ook nog steeds moeite mee hebt soms (ook een beetje verwend), ene dag kan ik er beter mee leven dan de andere, haha! Hospiteeravonden zijn inderdaad verschrikkelijk, tot nu toe heb ik gelukkig altijd geluk gehad en heb ik nooit lang hoeven zoeken, viavia is vaak toch de beste manier. Succes, hoop dat je snel iets vindt!
  Charelle onlangs geplaatst…Introvert Issues – Wat is het verschil tussen introvert en verlegen?My Profile

  1. Jaa ik heb wel soms het idee dat ik wat mis van het studentenleven maar wie weet, als ik een kamer heb, dan komt dat ook wel weer goed 🙂 Dankjewel !

 5. Oh wat een gedoe zeg! Ik heb dit nooit meegemaakt omdat ik mijn studie in mijn eigen stad deed, maar lijkt me wel frustrerend, vooral om telkens weer te moeten proberen een goede indruk achter te laten haha. Heel veel succes met zoeken. Nijmegen is wel echt mijn lievelingsstad.

 6. Voor sociale huurwoningen in omgeving Nijmegen/Arnhem moet je je dacht ik inschrijven op entree.nu Ik heb ook weleens gekeken om in Nijmegen/Arnhem te gaan studeren en wonen namelijk. Voor mij is het hem (nog) niet geworden: prijzen te hoog (meestal zijn de goedkope al ruim 500 euro per maand) en is de woning vaak niet geschikt voor mij (rolstoeltoegankelijk enzo), maar misschien zit er wel wat tussen voor jou? Veel gaat via de langste wachttijd/meettijd (wat bij mij ook een probleem is haha), maar sommigen via loting en wie als eerste de advertentie gezien heeft en erop ‘reageerde’. Reageren is alleen maar op een knopje ‘reageer’ drukken. Verder ben ik nog nooit gekomen haha. Daarnaast natuurlijk SSHN en mensen die via allerlei advertentiesites hun minikamers aanbieden. Veel succes in ieder geval. En verstandig dat je het nog niet meteen gedaan hebt, maar ik snap goed dat het nu tijd is voor de volgende stap.

  1. Entree is volgens mij de ‘opvolger’ van SSHN dus ik probeer het eerst wel bij sshn. Ik geloof wel dat als je daar een kamer hebt, je automatisch ook wordt ingeschreven bij entree. Heel verwarrend en vaag geregeld allemaal.
   Het lijkt mij nog lastiger om een rolstoelvriendelijk huis te vinden, die zijn er helemaal weinig. Wel jammer dat daar niet vaak bij wordt stilgestaan.

 7. Oh dat lijkt me ook echt heel erg haha, vooral dat hospiteren en doen alsof je de perfecte huisgenoot bent… Maar aan de andere kant, stel dat je in een studentenhuis woont en er komt een nieuw huisgenootje bij, dan ben je wel heel blij dat je iemand kan ‘kiezen’ denk ik want het maakt toch wel uit met wie je samenleeft als je veel moet delen. Ik hoop in Utrecht te gaan studeren en dan na één of anderhalf jaar uit huis te gaan en het lijkt me echt wel fijn als dat geen hele zoektocht wordt, haha. Maar als je eenmaal in het wereldje zit en misschien ook bij een studentenvereniging is het wel makkelijker volgens mij.
  Hester onlangs geplaatst…BEWILDERMy Profile

  1. Jaaa het heeft inderdaad twee kanten. Een vriendin van mij vertelde dat het andersom, het kiezen van een nieuwe huisgenoot, nog veel lastiger is. Je wil niet iedereen teleurstellen maar ook wel weer voor jezelf kiezen.
   Jaaa als je er eenmaal in zit schijnt het veel makkelijker te gaan dus wie weet 🙂

 8. Ik heb altijd thuis gewoond, want ik moest er niet aan denken om mijn badkamer te moeten delen met mensen die ik amper ken (mijn toenmalige vriend deed dat wel en serieus, ik durfde daar niet douchen….)
  Maar de zoektocht naar een fijn plekje om te wonen is inderdaad niet makkelijk, dat heb ik zelfs als volwassen werkende persoon gezien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.