Persoonlijk

Citaten over piekeren

WP_20160103_21_53_41_Pro

Het verzamelen van woorden, zinnen, liedteksten, verhalen en citaten is iets wat ik graag doe. Ik schrijf mooie citaten op in een notitieboekje (ik heb er al een aantal vol) en posters/foto’s met mooie citaten hang ik op aan mijn deur. De meeste citaten vind ik op sites zoals Tumblr of in tijdschriften zoals de Flow. Ik ben dan niet bewust op zoek naar iets, maar kom ze vaak toevallig tegen. De laatste tijd let ik wel meer op citaten die gaan over piekeren, twijfelen of bang zijn. Of nee, het is andersom. Sinds ik me daar bewuster mee bezig houd (zoals op mijn piekergedrag letten) zie ik ook meer verhalen, artikelen en citaten daarover. Gewoonweg omdat ik er meer op gefocust ben.

Citaten over piekeren vind ik fijn om te lezen. Vaak zit er advies in verstopt dat ik eigenlijk wel weet maar waar ik even aan herinnert moest worden. Het helpt dus erg om zo af en toe weer zo’n citaat terug te lezen. En omdat iedereen wel eens piekert, hier een aantal citaten over het desbetreffende onderwerp die mij wel eens helpen 🙂

Piekeren is net schommelen, je bent wel bezig, maar je komt niet van je plaats. Dr. Phil, via Flow.

Een verkeerde, zogenaamd ‘positieve’ gedachte over piekeren is dat het je helpt of voorbereidt op situaties. Terwijl piekeren exact het tegenovergestelde doet. Het geeft je alleen maar meer stress en angst voor een situatie en je schiet er nauwelijks iets mee op. Dus ja, als je piekert denk je wel maar echt ‘nadenken’is het niet. Je bent vooral in gedachten bezig. Hoe simpel het ook klinkt, het duurde best lang voordat ik het echt in zag.

De meeste problemen van de mens komen voort uit zijn onvermogen om stil te zijn. Blaise Pascal, via Flow.

Helemaal aan het begin piekerde ik heel veel als ik op mijzelf was aangewezen. Als ik alleen was en alles om mij heen ‘stil’ was bij wijze van spreke. Dan gingen mijn gedachten met mij aan de haal en schoten ze werkelijk alle kanten op. Het was nooit stil in mijn hoofd, altijd onrustig vol met piekergedachten. Toen ik mijzelf leerde dat het oké was om stil te zijn en gewoon aan niks te denken, leerde ik ook dat het piekeren dan een stuk minder werd. Inmiddels kan ik best wel rustig alleen ergens mee bezig zijn zonder dat het gepieker overheerst.

Piekeren is de verkeerde kant op denken. Loesje, via mijn psycholoog.

Ik denk dat ik hier weinig aan kan toevoegen. Zoals ik al zei, piekeren is niet echt ‘nadenken’.

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.’ Flow.

Een hele tijd terug zat er een poster met dit citaat in een Flow uitgave (ik weet niet meer welke) en aan dit citaat heb ik heel veel gehad. Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet specifiek over piekeren te gaan, maar veel van mijn angst komt voort uit een streven naar perfectionisme en altijd iedereen te pleasen. Ik had (en heb) er moeite mee als dingen niet gaan zoals ze, in mijn ogen, moeten. De poster hangt inmiddels in het midden van mijn deur dus ik kan hem zo zien. Het is een fijne herinnering om te relativeren en los te laten.

De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest. Mijn ouders.

Dit citaat zal vast ooit wel door iemand verzonnen zijn maar zolang ik mijn kan herinneren is het al de wijsheid van mijn ouders (alle credits naar hen dus!). De uitspraak klopt volledig. Vaak maak ik me drukker om een situatie dan eigenlijk nodig is. Wat dan uiteindelijk angst oplevert is het ‘druk maken om’ en niet zozeer de situatie zelf. Het is belangrijk om dat in te zien.

Wat vinden jullie van deze citaten en welke citaten helpen jullie zelf bij dit soort situaties?

8 Reacties

 1. Mooie citaten!
  Daan onlangs geplaatst…QuotesMy Profile

 2. Ik vind de spreuk (vertaling) ‘Niets is onmogelijk voor hen die willen’ erg mooi. Het geeft me nog altijd kracht en daarom heb ik hem ook in het geboortekaartje van mijn zoon geplaatst. Omdat je er door vallen en opstaan en met veel doorzettingsvermogen ook wel komt 🙂

  1. Oh ja die is inderdaad heel sterk! Een mooie om te onthouden, dankjewel 🙂

 3. De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest, heb ik inderdaad eerder gehoord en vind ik zo raak! Ik heb ook nogal last van anticipatieangst.. Morgen weer naar de psycholoog om het daarover te hebben!
  Kim onlangs geplaatst…Boeken die ik heb gelezen #2My Profile

  1. Oh ja daar heb ik het ook uitgebreid over gehad met de psycholoog. Hij had er fijne oefeningen voor 🙂 Veel succes!

 4. Mooie quotes! Sommige zijn erg herkenbaar.
  Tamarah onlangs geplaatst…Mindfulness.My Profile

 5. Zoek de tekst maar eens op van Angst van Robert Long. Dat heeft ook wel raakvlakken, met piekeren en angst hebben. Ik ben een geduldig mens, zegt men. Maar met piekeren heb ik geen geduld. Ik zoek dan toch een oplossing of een uitweg, en die is er vaak ook, alleen niet altijd wat ik wil.
  Ik verspil geen tijd aan denken aan zaken die misschien kunnen gebeuren als … als wat? Misschien dat ik daarom ook prima zonder mobiel kan leven, terwijl mijn gozer het een naar idee vindt dat ik misschien ergens strand en dan niemand kan bellen. Alsof ik dan in een vacuüm sta 😛
  Oh: Wie dan leeft, die dan zorgt. Heb je daar iets aan?
  Daenelia onlangs geplaatst…Duolingo, spelenderwijs een taal lerenMy Profile

 6. Die kale knakker Phil heeft soms toch wel een wijze uitspraak. Goede quotes!
  Mariska onlangs geplaatst…Health tips: een beetje gezonderMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.