Boeken & Cultuur

Musea die ik ooit wil bezoeken

Mijn plakboek over mijn bezoek aan de Kunsthal.
Mijn plakboek over mijn bezoek aan de Kunsthal.

Zoals jullie vast wel weten ben ik enorm liefhebber van kunst- en cultuur. Musea vind ik dat ook reuze interessant om te bezoeken. Ik vind het heerlijk om in alle rust de kunst of andere tentoongestelde voorwerpen te bewonderen, te snuffelen in de museumwinkel, het gebouw op zichzelf te bewonderen (want vaak zijn het mooie of excentrieke gebouwen), koffie te drinken in het restaurantje en gesprekken van andere bezoekers af te luisteren (want vaak komen er ook excentrieke mensen). Daarnaast ben ik nu aan een nieuwe ‘missie’ begonnen waarbij ik in ieder museum een ansichtkaart koop om te bewaren in een plakboek.

Hoe dan ook, als studente ACW kom ik in aardig wat musea. Maar er zijn ook nog genoeg musea die ik nog graag een keer wil bezoeken (ondanks mijn vliegangst) en hier is een kleine greep uit een enorme lijst:

Museum of Modern Arts – New York, VS.

Dit is het meest toonaangevende museum wat betreft moderne en hedendaagse kunst. Veel kunstwerken uit de 20e eeuw hangen hier waaronder Claude Monet, Piet Mondriaan en Andy Warhol. Een van de meest bekende schilderijen die hier hangt is De Sterrennacht van Vincent van Gogh, tevens een van mijn meest favoriete schilderijen.

Galleria degli Uffizi – Florence, Italië.

Hoewel Vincent van Gogh, Claude Monet en Pablo Picasso tot mijn favoriete kunstenaars behoren ben ik vooral een liefhebber van kunst uit de middeleeuwen en renaissance. Vooral in middeleeuwse kunst vind ik het mooi om te zien hoe mensen zo erg hun aanbidding van God willen tonen in kunst. Ook de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht is mooi te zien in de periode. De Uffizi Galerij is één van de belangrijkste musea in Europa. De collectie bestaat uit de vroegere privécollectie van de invloedrijke De Medici familie. Overigens is het een vrij duur en drukbezocht museum, dus dat is wel wat minder.

Hermitage – Sint-Petersburg, Rusland

In mijn kunstgeschiedenis lessen werd er pas na de 20e eeuw echt gesproken over Russische kunstenaars, daarvoor lag de focus dichterbij. Daarom ben ik juist benieuwd naar Russische kunst. Het gebouw van de Hermitage (Klik) is op zichzelf al een kunstwerk waar ik uren naar zou kunnen kijken. Overigens schijnen er meer dan drie miljoen kunstwerken te hangen dus ik denk dat ik er een week voor uit moet trekken.

The Beatles Story – Liverpool, Verenigd Koninkrijk

Dat Beatlemania nog lang niet is uitgestorven blijkt uit het feit dat er overal Beatlesmusea verschijnen. Nederland heeft er geloof ik twee en Engeland heeft er ook wel meer dan één. Toch zou ik het liefst naar The Beatles Story in Liverpool gaan, onder meer omdat The Beatles hier vandaan komen. Bovendien schijnt dit museum ontzettend veel materiaal te hebben en het verhaal van de band vanuit verschillende perspectieven te vertellen.

Van Gogh Museum – Amsterdam, je weet wel welk land.

Ooit hadden Vriendknul en ik gratis kaartjes voor dit museum maar door allerlei dingen was de actie al verlopen voordat wij er heen konden. Niet doorgegaan dus. Toch wil ik heel graag naar het Van Gogh museum en de kans dat ik hier kom is aanzienlijk groter dan bij de rest van de musea op dit lijstje.

Welke musea staan er op jouw lijstje of heb je al eens bezocht?

12 Reacties

 1. Ik heb niet veel met museums.. maar ik snap als mensen dat erg interessant vinden!

 2. Manon zegt:

  Leuk lijstje, het Louvre is ook zeer aan te raden, het gebouw is al een museum op zichzelf! Wel eens geweest?

  1. Jaa ik ben er al wel eens geweest maar wil zeker nog een keer terug. Aan een keer heb je niet genoeg bij dat museum haha

   1. Manon zegt:

    Hahaha nee inderdaad, ik heb het gevoel dat ik maar twee kunstvoorwerpen heb gezien, omdat ik zo druk bezig was met de architectuur van het museum zelf!

 3. Van Gogh museum ben ik wel eens geweest, heel gaaf 😀 Ik wil nog heel graag naar het Louvre en wat musea in Engeland!

 4. Ik ben niet heel erg van de musea eigenlijk. Maar ik ben ooit naar het geldmuseum geweest als kind zijnde en ik vond die serieus heel erg leuk! Ontzettend leerzaam, maar je kon ook zelf aan de slag (als kind altijd een pluspunt voor een museum haha).

  1. Jaa zelf iets kunnen doen is een pluspunt, dat vind ik nu nog. Ik vind het leuk als musea iets meer bieden dan alleen dingen die je kunt bekijken.

 5. Gaaf. Ik houd ook van musea, alhoewel ik er veel te weinig naartoe ga. De Beatles museam lijkt mij ook heel gaaf!
  Saskia onlangs geplaatst…Mijn droom is beauty! (eigen webshop beginnen)My Profile

 6. Ik schaam mij echt voor mijn antwoord maar ik ben nog nooit naar het Rijksmuseum geweest en dit zou ik graag willen. Verder ben ik niet zo een fan van musea maar heb wel jarenlang bij een museumcafé in Arnhem gewerkt 😉

  Museum of Modern Arts in New York lijkt mij zeker een must visit!
  Nesrin onlangs geplaatst…Air Aligner de onzichtbare beugel (I’m done!)My Profile

 7. Leuk, van Gogh staat ook op mijn lijst. Heel veel musea in binnen- en buitenland waar ik nog heen wil. Sinds kort ga ik graag naar kleinere, plaatselijke musea waar vrijwilligers met veel liefde de boel draaiende houden.

 8. Ik heb niet specifiek een lijstje met musea, maar als we ergens heen gaan, wordt wel uitgezocht welke musea we daar willen bezoeken. Aangezien we overlappende interesses hebben, maar ook weer uiteenlopend, kom ik daarom nog wel eens ergens waar ik zelf, alleen, nooit voor gekozen had. Bijvoorbeeld in een transport-museum in Zwitserland. Treintjes en auto’s, dacht ik. Maar dus ook vliegtuigen, en ruimtereizen, en kabelbanen, en een verkeersplein met trapautootjes voor de kleintjes. En geschiedenis.
  In Zurich viel ik met mijn neus in de boter met een tentoonstelling over kunst en design in de jaren 80. Tot en met Swatches, natuurlijk! Zwitserland, swatch horloges… logisch. Maar ook David Bowie en muziek uit de jaren 80. Leuk 🙂
  Daenelia onlangs geplaatst…Duolingo, spelenderwijs een taal lerenMy Profile

  1. Oooh kijk moet ik een keer naar Zwitserland voor de goede musea, klinkt echt interessant!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.