Persoonlijk

Machteloos

Met alle problemen die er vandaag de dag gaande zijn, voel ik me vaak machteloos. Armoede overheerst haast overal ter wereld, de aarde lijkt ten onder te gaan aan vervuiling, miljoenen vluchtelingen worden gedwongen hun thuis te verlaten, verschillende rassen, volkeren en geloven zijn slachtoffer van discriminatie en haat zoals islamfobie en black lives matter in de Verenigde Staten. Het voelt alsof ik langs de zijkant sta toe te kijken naar een ramp die gaat gebeuren. Ik wil iets betekenen, maar zoveel middelen heb ik niet.

Tot nu toe probeer ik petities te tekenen van bijvoorbeeld Greenpeace voor een beter milieu. Ik probeer mij in te lezen over de problemen die er zijn, bijvoorbeeld door kranten maar ook blogs en tijdschriften te lezen. Ik wil geïnformeerd zijn voordat ik mij ergens inmeng, weten waar ik het over heb maar ik durf vaak genoeg niet mijn mening te laten horen. Mensen walsen over mij heen met een fellere mening of beweren dat ik niet in de positie ben om een mening te hebben. Ik vind het ook lastig. Waar ligt de grens voor hulp die je kunt bieden? Wanneer moet je je buiten het probleem houden omdat het jou inderdaad niet aangaat? En hoeveel kun je doen zonder mensen te beledigen. Het lijkt er steeds meer op dat je hoe dan ook iemand tegen het zere been schopt.

Laatst kwam ik op het platform Tumblr een discussie tegen over de beweging Black lives matter in de Verenigde Staten en de discriminatie die daar gaande is. Ik kwam zinnen tegen als ‘het is wel duidelijk dat alle witte mensen voor de duivel werken’, ‘witte mensen hebben geen recht op klagen want ze kennen discriminatie niet’, en ‘zelfs binnen de IS discussie weten witte mensen te zorgen dat het alleen om hen gaat’. En het greep me aan. Ik weet niet hoe ik dit goed verwoord zonder weer mensen te beledigen maar ineens voelde ik me schuldig voor alle haat die door sommige (blijkbaar overtuigend blanke) mensen wordt geuit. Ik begrijp dat de media soms gekleurd is en dat wij, inderdaad, niet gewend zijn aan discriminatie. Als ik hier neerzet dat ik wel eens ben uitgescholden voor ‘vuile Marokkaan of neger’ vanwege mijn ietwat getinte huid is dat echt niks vergeleken met de discriminatie en het racisme dat anderen mee maken. Ik besloot mijn stem te laten horen en vroeg wat ik, als ‘wit’ persoon, kon doen. Hoe ik kon bijdragen aan een betere, gelijkere wereld zonder ‘weer een wit persoon te zijn die zich mengt met de discussie’. Mijn vraag werd niet goed opgevangen. Mijn schuldgevoel was nutteloos volgens de persoon die reageerde, omdat ik niet wist waar ik het over had.

Ik begrijp dit en tegelijkertijd niet. Ik wil helpen. Ik wil het heel graag. Ik wil bijdragen aan een betere wereld. Laten zien dat het anders kan. Laten merken dat het anders kan. Ik wil niet eens denken in kleuren maar telkens als ik het nieuws zie, word ik er aan herinnert dat het vaak genoeg wél gebeurd. De reactie op mijn vraag liet me juist machtelozer voelen. Onwetend ook. Hoelang nog voordat ik wel weet waar ik het over heb. Voordat ik begrijp of ik mij mag mengen in een discussie? Ik denk dat de taak nog steeds bij mijzelf ligt. Aan mij de taak om mensen om mij heen te overtuigen hetzelfde te denken en niet in kleuren, volkeren of geloven. Om anderen te overtuigen de medemens te respecteren. Om anderen te overtuigen voor de aarde en zijn inwoners te zorgen. Petities te blijven teken, doelen te blijven steunen en vooral geïnformeerd te blijven. Die taak ligt bij ons allemaal.

Note: Ik wil absoluut niemand beledigen met deze blog en zeker niet de black lives matter beweging. Dit is slechts een (weliswaar waargebeurd) voorbeeld dat ik gebruik.

9 Reacties

 1. Manon zegt:

  Heel herkenbaar dat je zegt dat je bang bent om je in discussies te mengen -bang om anderen te beledigen/kwetsen of bang dat je niet goed begrepen wordt of anderen over je heen walsen- maar ik denk dat een vereiste van ‘je mengen in een discussie’ niet is ‘dat je weet hoe het is/dat je het zelf hebt meegemaakt’. Dat zou betekenen dat (bijna) alle historische discussies nutteloos zijn. Ik denk dat het belangrijker is dat je niet zomaar wat gaat roepen, gebaseerd op vooroordelen en het klakkeloos overnemen van meningen van anderen: zolang je je mening maar duidelijk kan onderbouwen en je best doet om alle kanten van het verhaal te bekijken. En bedenk dat je een blog -en media in het algemeen- ook een manier is om jouw standpunt te laten horen, om anderen te overtuigen, en verandering in de samenleving teweeg te brengen (:

  1. Jaa ik voelde me wel een beetje buiten mijn comfortzone door een blog aan zoiets dergelijks te wijden maar het is en blijft mijn plek op het internet. Dus juist de plek om dit verhaal te delen.

   1. Ja snap ik, ten eerste omdat het niet anoniem is en ten tweede omdat het een heel gevoelig en lastig onderwerp is. Toevallig heb ik het er bij een van mijn vakken over gehad (vak over racisme) en mijn docent haar mening was dat mensen die het niet zelf hebben meegemaakt er wel over mochten spreken (dit ging over wetenschappelijke discussies), maar dat de samenleving/overheid ook meer kansen moet bieden om “minderheden”, “andere” groepen ook hun stem te laten horen (in media, maar ook bijvoorbeeld door universiteiten toegankelijker te maken etc.)

 2. Precies de reden dat ik niet meer zoveel kijk op sites, ook niet op Fb. De discussies en altijd dat eeuwige overal een mening over moeten geven en hebben. Ik word er doodmoe van dus sla ik het liever over voor wat positiviteit in m’n eigen leven 🙂 Goed dat je er een artikel aan wijd!
  Sas onlangs geplaatst…Bewust worden van je voedingMy Profile

  1. Ik moet toegeven dat ik sommige nieuwssites en media ook mijdt door die continue negatieve boodschappen. Maar ik wil me ook niet te veel verschuilen. Lastig allemaal..

 3. Als je het over intellectuele armoede hebt, ben ik het er mee eens. Voor de rest valt het, procentueel gezien, best mee met de armoede. Zeker in de Westerse wereld. Het zijn juist de landen waar het niet mee valt en die vaak niet in het Westen liggen die we moeten helpen.
  Daan onlangs geplaatst…Doctor Who s9: A Hybrid Theory [SPOILERS!]My Profile

 4. Wat mooi geschreven! En ik herken het gevoel helemaal. Helaas is het gewoon onmogelijk om alle nare dingen de wereld uit te bannen, maar ik zou soms zo graag willen dat het wél kon. Ik kan soms ook ontzettend boos hierover worden. Maar zoals je zegt, de taak om geïnformeerd te blijven en te doen wat binnen je bereik ligt, die hebben we allemaal. Hele mooie boodschap:)
  Sonja onlangs geplaatst…Iedereen in therapie?My Profile

 5. Oh wat mooi en oprecht geschreven. Ik kan mij er helemaal bij aansluiten. Ik kan mij er ook echt zorgen over maken hoe het allemaal verder moet. Waarom is er toch zo ontzettend veel haat. Zoals je zegt: laten we bij onszelf beginnen. Hoe meer mensen dat besef hebben, en krijgen, hoe beter. En daarnaast denk ik dat wij mensen altijd in gesprek moeten blijven met elkaar en vooral luisteren naar elkaar.
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Pietjes, Medicijnen en PakjesavondMy Profile

  1. Jaa in gesprek blijven is heel belangrijk en klein beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.