Columns

Dilemma #8. Davy Jones of een vampier

Eens in de twee weken ga ik in op een dilemma uit het Grote dilemma op dinsdag boek. Ik hoor zelf niet bij de groep van Dilemma op dinsdag (ik ben slechts een fan) en sta er dus compleet los van. Kijk wel gerust een keer op hun Facebook-pagina voor meer dilemma’s!

Lees hier de andere dilemma’s.

Dilemma #8.

Je mag nooit meer een voet aan land zetten versus je kunt alleen zien in het donker

(dit doet ergens denken aan de legende van Davy Jones of niet?)

Oké, om te beginnen: Ik vind water leuk. Ik hou van zwemmen: in een zwembad, een opblaasbadje, een regenplas (uh wat) of in de zee. Maar uiteindelijk gaat mijn voorkeur toch echt uit naar de zee (ik ben nog nooit bij een oceaan geweest, dus daar kan ik niks over zeggen). Er is iets dat de zee gewoon ja, een van de mooiste dingen uit de natuur maakt. De zee kan kalm en rustgevend zijn maar ook zo omslaan naar iets woest en gevaarlijks waarbij je denkt: “Hallulajah, Moeder Natuur is boos hoor.” Dat zout dat aan je lichaam blijft plakken, die golven die heus niet voor je uitwijken en de complete vrijheid van dat uitgestrekte water vind ik prachtig. De eerste keer echt varen (dus niet een opblaasbootje) was voor mij op een gammel, oud vissersbootje en toegegeven, dat vond ik wat minder prettig. Maar die twee keer dat ik naar Engeland heen en terug ben gevaren vond ik dan wel weer prachtig. Varen voelt best wel erg vrij en tegelijkertijd nog aardig veilig. Maar om vervolgens te denken: Fuck it, ik ga de rest van mijn leven varen want stenen en aarde en wegen zijn toch stom en zo.. Nah, ik pas.

Stel je voor dat je nooit meer een voet aan land kan zetten. Nooit meer zo makkelijk langs bij je familie, vrienden, naar festivals, restaurants, concerten en andere leuke dingen. En dan sta ik nog geeneens stil bij de praktische dingen. Mogen je vaargenoten (noem je dat zo?) wel aan land? Moeten zij dan altijd de boodschappen doen? Stel je voor wat voor een ruzies dat oplevert steeds.

“Schaaaattt, wil jij suiker halen.”
“Kun je zelf niet gaan, stinkdier?”.
“Neeee-heeeee.”

En als je naar het ziekenhuis moet? Hoe gaat dat dan? Komt de ambulanceboot dan met chirurg en al naar je toe? Mag je wel in de haven aan leggen of moet je telkens blijven varen? En wanneer verloopt zo’n “Je mag niet meer aan wal komen”contract? Moeten ze straks je lijk ook in het water donderen of maakt men dan een uitzondering? Ingewikkeld allemaal hoor.

Maar toegegeven, alleen in het donker kunnen zien is net zo ingewikkeld. Je bent dus eigenlijk blind overdag. Dat is op zich niet zo erg want er zijn veel blinde mensen dus je bent a) niet alleen en b) er zijn genoeg goede voorzieningen. Je kunt gewoon nog langs bij familie, vrienden, bioscopen, festivals, restaurants en andere leuke dingen. Je kunt heus wel zelfstandig worden en als je gaat varen mag je ook weer voet aan wal zetten. Ondanks dat ik het erg zou missen dat ik niet weet hoe mensen er uit zien, hoe kleuren eruit zien, hoe de natuur (of de zee!) er uit ziet en hoe ik er zelf uit zie, zou ik er nog best mee kunnen leven.

Alleen.. Je kunt wel in het donker zien dan. En ik stel me dan voor dat je juist bovengemiddeld goed kan zien in het donker. Dat zou een geweldige gave zijn waarvan je gebruik moet maken. Ik weet al wat ik dan zou doen: mensen laten geloven dat je een vampier bent. Hoe stoer is dat. Je loopt gewoon alleen ’s nachts rond, draagt ietwat obscure kleding, doet twee van die neptanden in, drink tomatensap uit een flesje en dan vertel je in kroegen hele verhalen over jouw leven in 893 toen je Dracula leerde kennen. Kom op, dat is toch stoer om te doen

Wat zou jij kiezen?

7 Reacties

 1. Ooh, ik zou gelijk voor alleen zien in het donker kiezen! En dat komt voornamelijk omdat ik totaal niet van boten hou en al een beetje zeeziek wordt bij de gedachte van nooit meer vast land onder mijn voeten :’)
  Karlijn onlangs geplaatst…A guide to being a modern lady | het dagboek van een achttienjarig meisjeMy Profile

 2. Hahaha, ik vind het echt heerlijk hoe je alles zo precies uitpluist en er uitgebreid over nadenkt, lekker andere invalshoek. Doe mij ook dat kijken in het donker maar!
  Hester onlangs geplaatst…Never been asked beforeMy Profile

 3. Jemig, wat een dilemma zeg! Ik denk dat ik dan ook zou kiezen voor alleen kijken in het donker.
  Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…DIY Disney Prinses Bestek SetjesMy Profile

 4. Ahhhh wat een dilemma… echt een moeilijke vraag (en wat leuk bedacht). Ik denk dat ik dan toch zou kiezen voor alleen zien in het donker..
  Naomi onlangs geplaatst…How to stay safe when traveling soloMy Profile

 5. Och. Ik vind dit wel een dilemma en een erg moeilijke vraag… Ik zou denk ik gaan voor het donker, ik wordt altijd snel zeeziek dus dat water is niets voor mij haha :’)
  Sas onlangs geplaatst…De reis richting mijn vaste contract…My Profile

 6. Davy Jones had wel als oplossing – in Pirates of the Caribbean tenminste – om in emmers met water te gaan staan op het land. In theorie ben je dan dus niet op het land, in de praktijk wel, dus misschien een hele voorraad emmers kopen?

 7. Vampier. En dan niet zo’n debiele glitterende, maar echt een zoals in de oude films, en boeken zoals Bram Stoker’s Dracula.
  Daan onlangs geplaatst…Recensie | The Last Five Years (2014)My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.