Het is klein en het babbelt

Doe eens gek #1 – September

Daag jezelf uit

Iets wat ik van mijn psycholoog leerde was dat mensen vooral dingen gaan ontwijken als ze bang zijn. Dat kan grote dingen zijn, zoals ik heel lang vliegtuigen ontweek omdat ik vliegangst heb. Maar het kunnen ook kleine dingen zijn, zoals ik soms ga lezen zodat ik niet ga piekeren. Dat laatste klinkt misschien heel goed want hé, je piekert niet, maar mijn psycholoog legde mij uit dat het juist niet de bedoeling is.

Vermijdingsgedrag is slecht. Op den duur maakt het je angst alleen maar groter en onderdruk je het maar tijdelijk. Je moet lezen omdat je het leuk vindt en niet om niet te hoeven nadenken. De beste manier om wel over je angsten heen te komen? Gewoon doen en doorheen gaan. “Want”, zo legde de psycholoog uit. “Op die manier leer je uiteindelijk dat het helemaal niet zo eng is. Dat je het prima overleeft en dat je sterker bent dat je dacht.” Nou is het best moeilijk om dingen te gaan doen die je heel eng vindt, maar ik merk dat het soms best werkt. De tweede keer vliegen zal ik best nog wel eng vinden, maar minder eng dat eerst. Toen we de eerste keer geland waren dacht ik namelijk ook letterlijk: Kijk, je hoeft niet dood te gaan als je vliegt. Nu ik op de universiteit dagelijks met de lift moet (20 trappen zijn me net iets te veel) vind ik liften ook minder eng. Conclusie: Als je jezelf uitdaagt met dingen waar je tegen op ziet of die je beangstigen/nerveus maken/nachtmerries geven, dan merk je dat je eigenlijk best sterk en dapper bent. Bovendien leer je ook trots op jezelf te zijn.

Natuurlijk geldt dat niet voor alles: gooi jezelf niet meteen in een vulkaan omdat dat je eerst heel eng leek, maar begin gerust met kleine uitdagingen. Ik besloot er een paar voor mijzelf (en voor jullie) te bedenken. Een serie met de naam ‘Doe eens gek’ vol rare, grappige of mooie dingen om te doen. Sommige zijn heel makkelijk, andere wat enger. Je hoeft ze niet allemaal te doen, maar kijk eens aan het eind van de maand wat je wel gelukt is. Zo kun je jezelf in de maand september bezig houden met de volgende dingen:

• Laat eens een lief berichtje achter in de trein/bus/winkel/andere openbare gelegenheid, voor de volgende die er komt. Het hoeft geen liefdesverklaring te zijn, maar gewoon een oppeppende quote of een leuke liedtekst waar je zelf altijd blij van wordt.

• Probeer minstens twee dagen in de week iets sportiefs te doen. En nee, niet alleen trap lopen maar bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen of buikspieroefeningen (ik ga zelf proberen om minstens één keer in de week te zwemmen en de andere dag buikspieroefeningen te doen, vijftien stuks).

• Neem een keer een andere route dan je gewend bent. Gebruik geen Google Maps of andere kaart, maar probeer de weg zelf te vinden. Je overleeft het ook heus wel zonder te weten waar je nou precies bent.

• Doneer vijf euro (mag altijd meer) naar een goed doel naar keuze.

• Draag iets wat je nooit zou dragen (omdat je bijvoorbeeld denkt dat je dan voor schut loopt) en merk dat je er nog steeds leuk uit ziet.

Benieuwd of het mij lukt? Ik zal het je aan het eind van de maand laten weten!

Ontwijk jij je angsten of zie je ze meteen onder ogen?

11 Reacties

 1. Weer heel mooi geschreven, maar vooral dat sportieve sla ik toch maar even over hahaha.

  1. Haha ik hoop dat ik het zelf wel kan volhouden! Anders is het ook zo zonde.

 2. Ik ben in de loop der tijd een expert geworden in ontwijken / uitstellen / negeren…!
  Daan onlangs geplaatst…Voetstuk StaanMy Profile

 3. Ik heb heeel goed in het ontwijken van angsten, al moet ik zeggen dat het de laatste tijd wel iets beter gaat met het gewoon doen. Twee keer in de week sporten moet haalbaar zijn en zwemmen is erg leuk om te doen dus veel plezier & succes met je lijstje! 🙂
  Karlijn onlangs geplaatst…A guide to being a modern lady | het dagboek van een achttienjarig meisjeMy Profile

  1. Gewoon doen blijft altijd lastig, maar goed genoeg dat je het probeert! En dankjewel, ik hoop dat het gaat lukken.

 4. Wow Madelon, wat openhartig en leuk geschreven! En wat goed dat je je angsten gewoon aangaat. Vooral die lift… Maar ik vind het vooral heel stoer van je dat je het zo durft te delen met iedereen. En bedankt voor de herinnering..ga meteen maar eens mijn ieniemienie toch ietsie te groot geworden uitstelgedrag rondom dat werk vinden maar eens bij de kladden pakken 😉

  1. Dankjewel voor je compliment! Haha, ja blijft lastig.. Maar veel succes met je zoektocht naar werk! Misschien kun je hier wat vinden: http://www.culturele-vacatures.nl/ (:

 5. Angsten aangaan in plaats van ontwijken/ervoor vluchten is misschien wel een goede. Veel succes!
  Hester onlangs geplaatst…Over paardrijden en stressMy Profile

 6. Ik ben zeker iemand die angsten uit te weg gaat. Ik ben er sinds kort meer mee bezig en wil bepaalde angsten echt overwinnen.

  1. Veel succes met het overwinnen van je angsten. Het kan soms lastig zijn maar op den duur werkt het echt!

 7. Ik ben een beetje van beide denk ik. Hoewel ik mijn angsten altijd onder ogen wil komen loop ik er ook zeker wel eens voor weg. Mooi artikel dit!
  Sas onlangs geplaatst…8x thrillers die ik graag nog wil lezen en aanschaffenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.