Het is klein en het babbelt, Persoonlijk

Eén jaar student (is dat niet hip)

“Zeg krijgen we nu echt de komende jaren van die dramatische posts over hoe lang je studeert?”.
Nou, stel dat ik de eeuwige student wordt dan heb ik wel mooi voor de komende twintig jaar inspiratie. Zie je het al voor je? Blogpost 2002939: Al dertig jaar student. Nee, grapje.

Mijn superhippe stoere boeken van nu.

Mijn superhippe stoere boeken van nu.

Maar goed, één jaar geleden stapte ik uit bij de verkeerde bushalte terwijl ik me nog zo voor had genomen om niet stuntelig en onervaren voor te komen. Het laatste stuk naar mijn college moest ik dus lopen. Ik stapte stevig door en keek zo serieus mogelijk, zodat ik eruit zag als een serieuze, stoere student. In mijn hoofd dan. In werkelijkheid leek ik volgens mij meer op een te agressieve kleuter die nog moest leren lopen.

Vorig jaar begon ik aan mijn studie Algemene Cultuurwetenschappen (Gek genoeg denkt volgens mij nog steeds iedereen dat ik natuurwetenschappen doe) en de eerste weken moest ik erg wennen aan het studeren. Na zeven jaar en twee diploma’s was ik de middelbare school wel enorm zat en ook helemaal klaar voor het studeren, maar eenmaal op zo’n universiteit aan belandt gooien ze je wel in het diepe. Met wat studieboeken, een syllabus en een dreigend bindend studieadvies achter je aan. Succes hé! De eerste weken werden er al meteen termen zoals ‘essays’, ‘studiepunten’ en allerlei namen van filosofen naar mijn hoofd geslingerd. Drie dagen na mijn eerste college moest ik al een essay over een Oud-Grieks kunstwerk inleveren. Niks een werkstuk dat begint met “Hoi ik Madelon, ik ben negen jaar en dit gaat over mijn konijn Winnie.”

Vanaf het begin af aan liet ik me gek maken door het enorme, dreigende bindend studieadvies. Ik droomde er al minstens vijf jaar van om deze studie te gaan doen en was hartstikke bang dat ik het niet zou halen door een puntentekort. En ook al haalde ik wel de goede voldoendes en kreeg ik op een gegeven moment ook complimenten voor mijn essays, het duurde wel even voordat ik dacht: “Hé ik studeer aan de universiteit en het lukt me, wat knap!”. Dat moment had ik ergens een keer op de terugweg in de trein. Heel dramatisch, ik miste alleen de achtergrondmuziek van Hans Zimmer.

Nee maar in alle serieusheid: het duurde even voordat ik het studeren echt onder de knie had. En tegen die tijd was ik al zover dat een gesprekje bij de psycholoog al nodig was (al stelde ik dat uit tot juni). Mijn cijfers waren prima, de studie was leuk maar steeds was ik bang dat als iets goed ging, dat automatisch betekende dat er iets niet goed zou gaan. Inmiddels leert de psycholoog mij om trots te zijn als iets wel lukt. Met als effect dat ik vandaag in de trein zat, op weg naar mijn allereerste college als tweedejaars ACW, en de gedachte “Ik heb dat eerste jaar per ongeluk gehaald” wist te vervangen door “Hé, ik heb mijn propedeuse al binnen en ga nu lekker de tweedejaars uithangen.” Ik volg nu stoere vakken zoals Modernisme, Gender, Kunstkritiek & Repertoire en Vulgar Culture. En later dit jaar ga ik leren over muziekcultuur, kunstbeleid en esthetica. En misschien is het nog steeds een beetje stressen en misschien lijk ik nog steeds op een te grote, agressieve kleuter die niet kan lopen: ik heb er in ieder geval zin in !

Ps. Een belangrijk advies dus uit ervaring: Als je merkt dat de stress van studeren je te veel wordt of je meer in problemen dan in blijheid denkt, trek aan de bel! Ga langs bij een docent, een studieadviseur of iemand anders. Want studeren is niet makkelijk maar hoort wel leuk te zijn.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Laura ☾elia V september 1, 2015 at 17:37

  Goed artikel! Ik zelf heb vorig jaar mijn havo diploma gehaald en zit nu op het vwo. Alleen ga ik waarschijnlijk na de herfstvakantie stoppen, en de rest van het jaar werken. Volgend jaar een jaar hva, hopelijk mijn propedeuse halen en dan doorstromen naar de uva. Ik en er achtergekomen dat ik toch wel klaar ben met de middelbare haha. Maar fijn dat je nu het studeren onder de knie hebt. Ik wens je nog veel plezier en succes! XXXX lauraceliav.com

  • Reply Madelon september 1, 2015 at 17:52

   Jaa ik heb ook eerst havo en toen vwo gedaan, maar in het laatste jaar was ik ook helemaal klaar mee. Heb je al een studie gevonden dan? En jij ook succes (:

 • Reply Linda september 2, 2015 at 11:46

  Goed bezig! En wat fijn dat je er nu vertrouwen in hebt dat je het kan, dat komt wel goed de komende jaren 😉
  Linda onlangs geplaatst…Gossip Girl locaties in New YorkMy Profile

  • Reply Madelon september 3, 2015 at 12:41

   Dankjewel! Laten we het hopen (:

 • Reply Naomi september 3, 2015 at 10:37

  Goed geschreven hoor, en het lijkt alsof je héél erg goed bezig bent, dus ik kan je alleen maar succes wensen voor de komende jaren!
  Naomi onlangs geplaatst…The best way to explore Capri, Italy? On a boat of course!My Profile

 • Reply Daan september 3, 2015 at 10:40

  Goed advies! Ik ben op een gegeven moment gestopt met mijn studie Geschiedenis omdat, hoewel de tussentijdse toetsen altijd (ruim) voldoende waren, het gewoon niet lukte met de tentamens vanwege stress en druk. Over twee weken begin ik met een studie die ik misschien zelfs dromend zou kunnen doen: de Schrijversacademie. Alleen maar bezig zijn met dingen waar ik toch al mee bezig was.
  Daan onlangs geplaatst…Fictie | Beginning Of The EndMy Profile

  • Reply Madelon september 3, 2015 at 12:42

   Jaaa, studeren moet ook wel leuk blijven en het moet niet ten koste gaan van alles. Niet dat je vier jaar lang compleet op je tenen loopt. Oooh de schrijversacademie, dat lijkt me inderdaad heel stoer! Veel succes daarmee, komt vast goed want je verhalen zijn altijd heel leuk om te lezen (:

 • Reply Hester september 3, 2015 at 16:08

  Ik vind het supergoed dat je steeds meer vertrouwen hebt in wat je doet, zeker omdat je al zo lang wist wat je wilde en gewoon ook nog eens vwo na je havo hebt gedaan – dat betuigt al van genoeg daadkracht en doorzettingsvermogen in mijn ogen. Geniet ervan! En bedankt voor je advies 😉
  Hester onlangs geplaatst…Mag ik je toevallig tegenkomen?My Profile

 • Reply Karlijn september 5, 2015 at 11:21

  Wat fijn dat je je draai hebt gevonden! Ik ben nu eerstejaars, ook in Utrecht, en dit is echt heel herkenbaar. Ik weet van mezelf dat ik een enorme stresskip ben, dus dit advies is voor mij wel nodig :’)
  Karlijn onlangs geplaatst…A guide to being a modern lady | het dagboek van een achttienjarig meisjeMy Profile

  • Reply Madelon september 7, 2015 at 19:47

   Oh wat leuk, wat studeer je? Utrecht is echt een fijne stad. En veel succes (:

 • Reply Manon september 7, 2015 at 18:05

  Dat jij nu je plekje hebt gevonden geeft mij ook goede hoop voor aankomend jaar! Ik heb op dit moment precies het gevoel dat jij aan het begin van je eerste jaar had, dus ik hoop dat dat betekent dat ik er ook wel weer overheen kom ^^ De angst van; ‘ohnee kan ik dit wel aan, ga ik dat bindend studieadvies wel halen?’ blijft toch in je hoofd zitten!

  • Reply Madelon september 7, 2015 at 19:49

   Volgens mij heeft iedereen er wel in meer of mindere mate last van, maar het moet natuurlijk wel leuk blijven. De eerste weken zijn sowieso inkomen maar hopelijk vind je snel je draai (: Je redt het sowieso wel !

 • Reply Lauradenkt september 14, 2015 at 20:25

  Hahaha ik heb ook een paar gehad dat mensen ‘Natuurwetenschap’ verstonden. En dan die teleurgestelde blik als het ‘Literatuurwetenschap’ bleek te zijn.
  Lauradenkt onlangs geplaatst…What is life but a dream?My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: