Columns Persoonlijk

Eén jaar aan het studeren

“Krijg we nu echt de komende jaren van die dramatische posts over hoe lang je nu weer aan het studeren bent?”.

Nou, stel dat ik een eeuwige student ben dan heb ik wel mooi voor de komende twintig jaar inspiratie of niet dan. Zie je het voor je? Blogposts 200231: mijn dertigste jaar als student. Alleen even niet aan de studieschuld dan denken.

Maar goed, één jaar geleden stapte ik uit bij de verkeerde bushalte en begon mijn studentenleven. Ik voelde me echt een agressieve kleuter op de campus, zoals ik ook schreef in mijn eerdere post, maar inmiddels zijn we een jaar verder. Hoe gaat het nu?

Wat studeer ik ook alweer?

Vorig jaar begon ik met mijn studie Algemene Cultuurwetenschappen (gek genoeg denken veel mensen dat ik natuurwetenschappen studeer) en de eerste weken moest ik erg wennen aan het studeren. Ik was er wel heel erg klaar voor, maar eenmaal op de universiteit voelde ik mij enorm in het diepe gegooid. De vele studieboeken, deadlines en het dreigende bindend studieadvies hielpen daar ook niet bij. Drie dagen na mijn eerste college moest ik bijvoorbeeld al twee essays inleveren en dat waren meteen de eerste, echte essays die ik schreef in mijn leven. Dat voelde toch wel anders dan “Hoi, ik ben Madelon en dit is mijn spreekbeurt over mijn huisdier konijn Winnie”.

Hoe ging het daarna?

Aan het begin liet ik mij erg gek maken door het studieadvies, het go of no go moment of je bij je studie mocht blijven. Ik droomde al heel lang erover om deze studie te gaan doen, maar het voelde alsof ik het zo kon verliezen van een aantal studiepunten. Ook al haalde ik voldoendes en kreeg ik op een gegeven moment ook complimenten voor mijn essays, het duurde heel lang voordat ik dacht hè, misschien kan ik dit studeren wel. Dat moment had ik een keer in de trein. Heel dramatisch, alleen de Hans Zimmer achtergrondmuziek ontbrak nog.

Zonder gekkigheid, het duurde echt even voordat ik het studeren onder de knie had. Het was voor mij niet iets wat mij zomaar aan kwam waaien. En tegen de tijd dat ik er handigheid in kreeg, was ik al zover dat ik bij de psycholoog zat met angst- en paniekklachten. Mijn cijfers waren goed, de studie is leuk en toch had ik telkens de angst dat er iets niet goed zou gaan. Daar helpt de psycholoog mij nu bij. We oefenen met gedachtes zoals “ik heb het eerste jaar per ongeluk gehaald” om te zetten naar “wat goed, ik heb mijn propedeuse al gehaald”. Ik ga nu stoere vakken volgen over gender, kunstkritiek en modernistische kunst. En misschien stress ik nog steeds wel veel en lijk ik ook nog steeds een agressieve kleuter, ik heb er wel steeds meer plezier in.

Nog een kleine tip

Studeren is niet altijd even leuk, laten we eerlijk zijn. Maar als je merkt dat de stress je te veel wordt of je meer in problemen dan in blijheid denkt, trek aan de bel. Ga langs bij een docent, studieadviseur of studentenpsycholoog. Of neem iemand anders in vertrouwen. Studeren is namelijk niet makkelijk, maar het hoort wel leuk te zijn.

14 Reacties

 1. Goed artikel! Ik zelf heb vorig jaar mijn havo diploma gehaald en zit nu op het vwo. Alleen ga ik waarschijnlijk na de herfstvakantie stoppen, en de rest van het jaar werken. Volgend jaar een jaar hva, hopelijk mijn propedeuse halen en dan doorstromen naar de uva. Ik en er achtergekomen dat ik toch wel klaar ben met de middelbare haha. Maar fijn dat je nu het studeren onder de knie hebt. Ik wens je nog veel plezier en succes! XXXX lauraceliav.com

  1. Jaa ik heb ook eerst havo en toen vwo gedaan, maar in het laatste jaar was ik ook helemaal klaar mee. Heb je al een studie gevonden dan? En jij ook succes (:

 2. Goed bezig! En wat fijn dat je er nu vertrouwen in hebt dat je het kan, dat komt wel goed de komende jaren 😉
  Linda onlangs geplaatst…Gossip Girl locaties in New YorkMy Profile

  1. Dankjewel! Laten we het hopen (:

 3. Goed geschreven hoor, en het lijkt alsof je héél erg goed bezig bent, dus ik kan je alleen maar succes wensen voor de komende jaren!
  Naomi onlangs geplaatst…The best way to explore Capri, Italy? On a boat of course!My Profile

  1. Dankjewel!

 4. Goed advies! Ik ben op een gegeven moment gestopt met mijn studie Geschiedenis omdat, hoewel de tussentijdse toetsen altijd (ruim) voldoende waren, het gewoon niet lukte met de tentamens vanwege stress en druk. Over twee weken begin ik met een studie die ik misschien zelfs dromend zou kunnen doen: de Schrijversacademie. Alleen maar bezig zijn met dingen waar ik toch al mee bezig was.
  Daan onlangs geplaatst…Fictie | Beginning Of The EndMy Profile

  1. Jaaa, studeren moet ook wel leuk blijven en het moet niet ten koste gaan van alles. Niet dat je vier jaar lang compleet op je tenen loopt. Oooh de schrijversacademie, dat lijkt me inderdaad heel stoer! Veel succes daarmee, komt vast goed want je verhalen zijn altijd heel leuk om te lezen (:

 5. Ik vind het supergoed dat je steeds meer vertrouwen hebt in wat je doet, zeker omdat je al zo lang wist wat je wilde en gewoon ook nog eens vwo na je havo hebt gedaan – dat betuigt al van genoeg daadkracht en doorzettingsvermogen in mijn ogen. Geniet ervan! En bedankt voor je advies 😉
  Hester onlangs geplaatst…Mag ik je toevallig tegenkomen?My Profile

 6. Wat fijn dat je je draai hebt gevonden! Ik ben nu eerstejaars, ook in Utrecht, en dit is echt heel herkenbaar. Ik weet van mezelf dat ik een enorme stresskip ben, dus dit advies is voor mij wel nodig :’)
  Karlijn onlangs geplaatst…A guide to being a modern lady | het dagboek van een achttienjarig meisjeMy Profile

  1. Oh wat leuk, wat studeer je? Utrecht is echt een fijne stad. En veel succes (:

 7. Dat jij nu je plekje hebt gevonden geeft mij ook goede hoop voor aankomend jaar! Ik heb op dit moment precies het gevoel dat jij aan het begin van je eerste jaar had, dus ik hoop dat dat betekent dat ik er ook wel weer overheen kom ^^ De angst van; ‘ohnee kan ik dit wel aan, ga ik dat bindend studieadvies wel halen?’ blijft toch in je hoofd zitten!

  1. Volgens mij heeft iedereen er wel in meer of mindere mate last van, maar het moet natuurlijk wel leuk blijven. De eerste weken zijn sowieso inkomen maar hopelijk vind je snel je draai (: Je redt het sowieso wel !

 8. Hahaha ik heb ook een paar gehad dat mensen ‘Natuurwetenschap’ verstonden. En dan die teleurgestelde blik als het ‘Literatuurwetenschap’ bleek te zijn.
  Lauradenkt onlangs geplaatst…What is life but a dream?My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.