Kliekjes

Recensie | Mumford and Sons – Wilder Mind

Mei 2015 | Rock | Island Records | 13 nummers (Deluxe Edition)

Een tijd geleden schreef ik al een recensie over Believe, de eerste single van hun nieuwe album die Mumford and Sons de wereld in slingerde. Wat me toen al opviel was dat, ondanks de poging tot ‘experimenteren’, de sound nogal ‘mainstream’ en Coldplay-achtig was. Ik  besloot het album Wilder Mind af te wachten voordat ik een mening vormde. Inmiddels is dit album al ruim een maand uit maar alsnog: een recensie!

Bron.
Bron.

Eerste nummer? Tompkins Square Park. Dit is een populair park in East Village, New York waar blijkbaar veel kunstzinnige types wonen. Overigens wordt Tompkins Square Park maar één keer genoemd in het nummer namelijk in de eerste zin en zelf verstond ik daar wat anders..

Laatste nummer?  Tompkins Square Park (hé, wat origineel) maar dan de live versie. Die vond ik overigens iets meer pit hebben dan de gewone versie en dat is toch wel positief.

Banjo?  Die is weeeeeeeegggg 🙁 🙁

Favoriete nummer? Broad-Shouldered Beasts, Snake Eyes (beide doen me erg denken aan de vorige albums) en Only Love (wel sterk Coldplay einde weer)

Minst favoriete nummer? The Wolf (het begin vind ik leuk maar daarna.. wat een geschreeuw)

Mooiste stukje tekst? So we come to a place of no return. Yours is the face, that makes my body burn. And here is the name that our sons will learn: Curse the beauty, curse the queen. Curse the beauty, leave me (Monster)

 

Ik vond het album Wilder Mind een lastig gevalletje. Kwalitatief zijn de liedjes zeker niet slecht en de stem van Markus Mumford is nog steeds fijn om naar te luisteren. Maar ik mis de sound die Mumford and Sons juist uniek maakte. Ik gaf al eerder aan dat ik open sta voor bands die experimenteren met hun eigen stijl maar ik had gehoopt op een andere en iets uniekere uitkomst. Daarnaast vond ik de teksten niet bijzonder. Ik heb normaal gesproken bij veel liedjes en met name ook van Mumford and Sons dat ik denk: hé, dit klinkt mooi en zit goed in elkaar. Maar bij de vraag wat het mooiste stukje tekst is heb ik echt moeten googlen en vooral getwijfeld. De teksten zijn niet van een bijzonder hoog poëtisch niveau maar wel van een bijzonder hoog zelfmedelijden niveau. Als je de teksten doorleest krijg je sterk het idee dat Mumford and Sons gezamenlijk een break-up heeft doorgemaakt, net als Maroon5 regelmatig deed.

Bovendien mis ik stiekem gewoon de banjo ontzettend.

Maar hoe dan ook, Wilder Mind is nog steeds wel een leuk album. Sommige nummers zijn weer meer de ballads zoals je ze gewend bent van Mumford and Sons. Sommige ‘nieuwe stijl’ nummers zijn ook best fijn en vol energie. Dus zeker wel het luisteren waard!

Ik ben nog steeds heel benieuwd naar het concert van deze band. Heb jij al wat nieuwe nummers gehoord van ze?

Ps. Ik mis de banjo 🙁 

7 Reacties

 1. Ik sluit me heel erg aan bij je mening want ik mis die banjo ook heel erg. Het is wel een leuk album maar echt de wauwfactor….nah, niet echt. Dat ‘he klinkt mooi!’ gevoel had ik alleen bij het liedje Cold Arms, maar verder ook niet echt. Naja, misschien vallen ze ooit weer terug op de banjo!
  Karlijn onlangs geplaatst…Ik hou van lezen #10My Profile

  1. Jaa de wauwfactor, die missen ze inderdaad. Misschien, hoop het ergens wel! Of ze moeten zich deze sound helemaal eigen maken.

 2. Ik ben wel benieuwd. De singles die ik gehoord heb op de radio vond ik wel nice.
  Daan onlangs geplaatst…Recensie | Ex_Machina (2015)My Profile

 3. Ik ga naar het concert en heb daar ook wel veel zin in, maar eigenlijk heb ik hun nieuwste album nog maar beschamend weinig beluisterd. Ik mis de pit ook wel een klein beetje hoor, haha.
  Hester onlangs geplaatst…Stay the way you are.My Profile

  1. Jaaa het klinkt net alsof ze hun eigen stijl zelf ook niet leuk vinden. Maar wie weet, live zullen ze (hopelijk) vast wel goed zijn!

 4. Manon zegt:

  Aaaawh als je de banjo zo mist, luister je toch naar dit nummer van Rascal Flatts: https://www.youtube.com/watch?v=i9RRBGFO1nI = D

 5. Ik ben het helemaal met je eens, had bij geen enkel liedje echt een wauw-factor. Echt jammer!
  Rianne onlangs geplaatst…Scriptie & terug van weggeweest!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.